menstruáció
#Testi problémák

Mikor keressem fel a nőgyógyászt?

2010.06.16.
1 perces olvasási idő

Az Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Főiskolája azt ajánlja, hogy egy lány először 13 és 15 éves kor között látogasson el nőgyógyászhoz.

A nőgyógyászok olyan orvosok, akiknek speciális tapasztalatuk és tudásuk van a női testtel kapcsolatban. Más egészségügyi szakemberek, akik különböző okokból foglalkoznak a tinik szexuális egészségével lehetnek házi orvosok vagy akár nagy tapasztalattal rendelkező nővérek.

A nőgyógyászod (vagy más egészségügyi szakember) biztosíthat abban, hogy a nemző rendszered problémamentes és választ tud adni a „női” kérdéseidre: hogy működik a nemző rendszered, a menstruációd vagy a tested.

Feltétlenül beszélned kell egy egészségügyi szakemberrel, amennyiben szexuálisan aktívvá szeretnél válni, vagy ha már az is vagy, akkor főleg. Minden fajta szexuális kapcsolatot érts ezalatt – orális, anális vagy nemi kapcsolatot. Az orvosod válaszolni tud minden fogamzásgátlással vagy nemi úton terjedő betegséggel (STD) kapcsolatos kérdésedre, valamint fel is tud neked írni fogamzásgátlót.nőgyógyász

Szintén fordulj orvoshoz, ha:
• gondod van a vaginádnál, alhasadnál, vagy vizelés közbeni fájdalmaid vannak
• gennyes, vagy furcsa szaga van a vaginádnak
• attól félsz, hogy elkaptál valamilyen nemi úton terjedő betegséget (vagy, hogy a partnerednek lehet)

Ha a menstruációd egyenletlen – még az első egy-két év után is – vagy feltűnően hosszúak és fájdalmasak a ciklusok, akkor is jobb, ha felkeresel egy nőgyógyászt.
Az évente egyszeri nőgyógyászhoz járás bevezetése nagyon jó mód arra, hogy egészséges legyél most, valamint a jövőben is.

(Ő.B.)