szex
#Testi problémák

Ha elfelejtetted bevenni a fogamzásgátlódat...

2010.03.24.
1 perces olvasási idő

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettád? Cikkünkből megtudhatod mi a teendő.

tablettaHa elfelejtettél bevenni egy tablettát, vedd be nyomban, ahogy eszedbe jut. Ha másnap sem jut eszedbe, aznap vegyél be előre két tablettát. Ha két egymást követő nap is megfeledkeztél a tablettákról, vegyél be kettőt még aznap, mikor eszedbe jut és másnap ugyancsak kettőt. Így utolérheted az adagolási ütemtervet.

Amennyiben több mint két fogamzásgátló tablettával maradsz el, hívd fel tanácsért a nőgyógyászodat. Két dolgot tanácsolhat: vasárnapig szedj egy-egy tablettát naponta, s aztán kezdj el egy új adagot; vagy dobd ki ami a régiből megmaradt, s még aznap kezdj egy új adaggal.

Valahányszor elfelejtesz bevenni egy tablettát, egyéb fogamzásgátló módszert kell használnod mindaddig, míg el nem fogy az adott adag tabletta. Amikor kihagysz egy tablettát, megnő az esélye, hogy a méhben megérik egy petesejt.

Ugyanakkor, ha a 28 napos adagból az utolsó hét tabletta valamelyikét felejted el bevenni, nem lesz nagyobb a teherbeesés esélye, mivel ezek a pirulák csupán inaktív elemeket tartalmaznak. Ha elmaradt a menstruációd és elfelejtettél bevenni egy vagy két tablettát, csinálj egy terhességi tesztet.

Ha ciklikus fogamzásgátló tablettát szedsz (vagyis olyat, amelynél az adag utolsó pirulái „inaktívak”), s közben két menstruációd kimarad, ugyancsak csinálj terhességi tesztet.

(Ő.B.)