menstruációs rendellenességek
#Testi problémák

Menstruációs rendellenességek

2023.10.30.
3 perces olvasási idő

Általában normális, hogy a menstruációkor távozó vér színe és állaga változik a menstruáció egyes napjain. Mégis van, amikor a színváltozás, a folyadék sűrűsége vagy a keletkező csomócskák, rögök valamilyen menstruációs problémára utalnak. Ideje kideríteni, melyek azok a változások, amikre ügyelni kell.

Mi történik a nők testében a normál menstruációs ciklus alatt?

A menstruációs ciklus kezdetén a méh nyálkahártyája megvastagszik, és így fel is készül az esetleges magzat beágyazódására. A legtöbb esetben azonban nem történik megtermékenyítés, ezért ez a belső réteg a menstruáció során a vér segítségével leválik és távozik. Egy átlagos ciklus alatt az elveszített vér mennyisége nem több mint 4-12 teáskanálnyi.

A ciklus átlagosan 28 napig tart, de sokaknál rövidebb, illetve hosszabb, általában 21 és 35 nap közöttire tehető. A normális menstruáció hosszúsága kettő-hét nap, leggyakrabban három-öt napig tart.

A rögök és sűrűbb folyadék szokatlan jelenségeknek számítanak a menstruáció során?

Sok nő számára ismert, hogy a menstruáció során távozó vér néha világos- vagy sötétvörös rögöket is tartalmaz. Ezek általában az erősebb vérzés során távoznak, és az átlagosnál sűrűbb kinézetűvé teszik azt.

A rögök keletkezése arra vezethető vissza, hogy bár a test véralvadásgátlókat is hozzáad a menstruációs folyadékhoz, egy erős vérzés során a vér olyan gyorsan távozik, hogy ezek az anyagok nem tudják mindenhol kifejteni a hatásukat, hiányukban tehát csomócskák, rögök keletkeznek.

Ha túlzott rögképződést tapasztalsz (több és nagyobb csomócskákat), keresd fel az orvosodat, hogy kiderüljön, mi áll a változás hátterében.

Normális a sötétebb és sűrűbb menstruációs vérzés?

Talán te is megfigyelted már, hogy a menstruációs időszak vége felé sötét barna, szinte fekete a távozó vér. Ez teljesen normális, oka, hogy az utolsó napokon a vér csak nagyon lassan távozik a szervezetedből.

Időnként egy-egy erős, sűrűbb vérzés még nem jelent problémát, de ha nagyon gyakran előfordul ilyesmi, érdemes ellátogatnod egy orvoshoz, és ellenőriztetned a vérképedet. A gyakori, erős vérzések ugyanis vérszegénységhez vezethetnek, ami többek között gyengeségben és fáradtságban nyilvánulhat meg. Sok nő beletörődik az erős menstruációba, de pont az előbbiek miatt érdemes kezünkbe venni az ügyet.

Melyek lehetnek a menstruációs problémák okai?

A menstruációkor távozó vér színének és állagának változása és a rögképződés tehát a legtöbb esetben normális, mégis van néhány probléma, ami hasonló tünetekhez vezethet. Fontos, hogy bármilyen aggodalom merül is fel, ne habozz, hanem beszéld meg orvosoddal.

  • Vetélés. A terhesség idején a vérzés, amely szürke csomókat is tartalmazhat, vetélés jele lehet.
  • Miómák. A méhben kialakuló miómák „jóindulatú”, nem rákos daganatok. Nem mindig okoznak tüneteket, de előfordul, hogy a mióma miatt erősebb lesz a menstruációs vérzés. A rögök képződése is gyakoribbá válhat.
  • Hormonális változások. Tested működésében fontos szerepet játszik az ösztrogén és progeszteron hormonok kényes egyensúlya, mert ezek azok a hormonok, melyek felelősek a méh nyálkahártyájának időbeli változásaiért. Előfordul, hogy az egyensúly megbomlása miatt a ciklus alatt az átlagosnál jobban megvastagszik a méh nyálkahártyája, ezért a vérzés is erősebb lesz, esetleg nagyobb számban jelennek meg benne rögök. A hormonális változások oka lehet egy jelentősebb testsúlyváltozás, de bizonyos – főleg a szteroid tartalmú gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.
  • Akadály: ami gátolja a vér áramlását a méhnyakon keresztül és a hüvelyen át, ilyenek például az ún. „polipok”.
  • Adenomyosis v. endometriosis – amikor a méhet normálisan belülről borító szövetek rossz helyen bukkannak fel, szigetekként beszűrődnek a méh izomzatába.
  • Terhesség. Ha szülés után a méh nem húzódik vissza eredeti méretére, benne nagyobb valószínűséggel gyűlik össze és alvad meg a vér mielőtt kikerülne a szervezetből, ezért a menstruációs folyadék sötétebb és sűrűbb lehet.

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettádat? - Hölgynaptár alkalmazás

Hogyan vizsgálják a problémát?

A tünetektől függően az orvos az alábbi vizsgálatokat végezheti:

  • Hüvelyi ultrahang – ez a módszer hanghullámok segítségével készít felvételt a hüvelyről és a méhről.
  • MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) – segítségével a miómák kimutathatók.
  • Vérvizsgálat – melynek során kiderül, hogy a személy vérszegény vagy vashiányos-e, a véralvadási próba pedig fényt deríthet ilyen nemű problémára is.
  • Biopszia – ilyenkor egy kicsi szövetmintát vesznek a méh belsejéből, további elemzés céljából.
  • Tágítás és méhkaparás – a méhnyak kitágítása után az orvos mintát vesz a méhnyak és a méh nyálkahártyájából.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • szokatlan fáradtság
  • halvány, sápadt bőr
  • sápadt körömágy
  • ha rendszertelen a menstruáció
  • gyakori vérzés két ciklus között

(KamaszPanasz - M.N. - webmd)