/ TEST / Mitől cserepesek az ajkai...
  2014-12-11

Mitől cserepesek az ajkaink?

A tél kiszárította az ajkaid? Tudd meg, miért is történik ez, és mit tehetsz ellene! Amikor az elemekkel való küzdelemre kerül a sor, a bőröd szolgál a védelem arcvonalaként. Az ajkaid azok, amik valóban elviselik a nap, a szél, a hideg és a száraz levegő általi támadások erejét.

- hirdetések -

Csoda, hogy a szánk nem szenved nagyobb károkat - Dr. Jessica Wu és Dr. Jennifer Linder californiai bőrgyógyászok véleménye szerint. A téli hónapok alatt plusz rétegekbe burkolózunk, így védjük bőrünket, az ajkainkat azonban szabadon hagyjuk. 

Az ajkakat nagyon vékony réteg bőr borítja. Az arcod többi részének bőrével összehasonlítva az ajkak a legérzékenyebbek a kiszáradással szemben. Kutatások kimutatták, hogy akár tízszer több nedvességet veszíthetsz az ajkaidon keresztül, mint az arcod vagy a tested más részein.

A száraz, téli levegő, a sarkvidéki hideg, és a szobák alacsony nedvességtartalma mind hozzájárul ahhoz, hogy az ajkaid kiszáradjanak. Amint a bőrsejtekből távozik a nedvesség, azok törékennyé válnak, így az ajkaidon kis repedések és törések keletkeznek. Ezek a kis repedések teszik olyan fájdalmassá a cserepes ajkakat – a meleg, a savas ételek, sőt, még a fogkrém is tovább ronthatja az állapotát. 

A probléma: az ajkak nyalogatása

Mi lehetünk saját magunk legnagyobb ellenségei. Az ösztön, hogy megnyald az ajkaid, még súlyosabbá teszik a kiszáradást. Amint a nyál elpárolog, tovább szárítja a bőrt. A nyál savakat és enzimeket is tartalmaz, amelyek segítik az ételek lebontását. Ezek a savak csak irritálja az ajkak bőrét, ha a veszélyeztetett bőrfelületre rászáradnak.

Egy másik hiba, amit az emberek megkísérelnek a cserepes ajkak kezelésének érdekében: a bőrdarabkák súrolása, radírozása vagy lerágása. Megpiszkálni a már amúgy is vékony bőrt az ajkakon - ez vérzéshez vagy súlyos kellemetlenséghez vezethet. Lassítja a gyógyulási folyamatot és tovább irritálja a bőrt.

Ha a piszok és a baktériumok bejutnak a szádon lévő töréseken és repedéseken keresztül, fertőzést kaphatsz el. Gyakori szövődmény az ajakgyulladás, ami a száj sarkainak gombás fertőzéséhez köthető. Kezelhető helyi gombaellenes krémmel.

Ráadásul, a száj körüli bőr feszegetése és dörzsölése előhozhatja a rejtett herpesz vírust és nagy eséllyel kiválthat herpes labialist. A cserepes ajkak szabaddá teszik azon idegvégződések felé az utat, ahol a herpesz vírusok élnek. Ez is serkentheti a vírus kiújulását.

Tarts magadnál balzsamot!

Az ajkaidnak védőpajzsra van szüksége, hogy formában maradjanak. Egy balzsam télen – mint egy kalap vagy sál – véd a durva időjárási hatások ellen. A bőr jobban gyógyul, ha nedves, nincs kiszáradva. Ezért leginkább egy bőrtápláló balzsam vagy kenőcs használata ajánlott. A cél, hogy bezárjuk a nedvességet, és tápláló olajok segítségével további nedvességhez juttassuk a bőrt. Egyes összetevők pedig segítenek a fertőzésből és irritációból eredő mély törések és repedések összeforrasztásában.

A vazelin az egyik leggyakrabban használt hatóanyag, de keresd a ricinusolajat, a shea vajat, vagy a napraforgómag olajat is a cserepes ajkak táplálására! A szakemberek javasolják az olyan összetevők használatát is, mint a hyaluronsav, a sodium PCA és a glicerin, hogy biztosítsd ajkaid hidratáltságát.

Napvédők, vazelinmentes termékek

Mézes ajakír házilag
Cserepesek az ajkaid? Ne aggódj, van olyan megoldás, amely nemcsak pénztárcakímélő és környezetbarát, hanem garantáltan hatásos és egy szép fémtégelybe csomagolva kitűnő ajándék is lehet!

Az elkészítés módja

Egy másik keresendő összetevő: SPF, még akkor is, ha közelebb laksz az Északi-sarkhoz, mint az Egyenlítőhöz. A nap sugarai még a sarkköri hőmérsékleten is károkat okozhatnak. Amennyiben az ajkad bőrét az UV sugarak veszélyeztetik, azok nagyobb eséllyel száradnak ki. Éppen ezért napvédő krém használata elengedhetetlen az ajkak hámlásának megakadályozásában.

Az aknéra hajlamos emberek vazelinmentes termékeket kereshetnek. Néhányan úgy tapasztalhatják, hogy ez a hozzávaló eltömíti a pórusokat és mitesszereket vagy aknékat okoz.

Kerüld azokat a termékeket, amelyekhez kis tégelyekben lehet hozzájutni! Belemártani az ujjadat egy tégelybe nem olyan higiénikus, mint egy tubusos applikátor.

Ajkaid balzsamozása

A cserepes, repedezett ajkak kialakulása megelőzhető korai és gyakori balzsamozással. Rendszeresen krémezzük be ajkunkat lefekvés előtt! Sokunk nyitott szájjal alszik, ami miatt ajkaink kiszáradnak. Azzal, hogy este felvisszük a gyógyírt, kevésbé valószínű, hogy cserepes ajkakkal ébredünk.

Vásárolj néhány tubussal a gyógyszertárban és tartsd mindig kézközelben – helyezz egyet az autóba, egyet az ágy mellé, egyet az asztalodhoz. Ily módon nem kell vadásznod a tubust, hogy újra használhasd.

 A sok vízivás szintén segít a kiszáradással szembeni küzdelemben, amely egy másik oka a cserepes ajkaknak.

Ajakbalzsam-függőség?

Valamiért, a „függőség” szó jön mindenki szájára, ha az ajakbalzsamokról esik szó. Azonban ezt a szót széles körben és számos helyzetben tévesen használják - beleértve ezt is. "Függővé" válhatsz ugyan a balzsam érzetétől az ajkaidon, azonban semmi függőséget okozó nincsen a nem gyógyszertartalmú balzsamokban.   

Néhány összetevő, mint a kámfor és a mentol okozhat gondot: a balzsamban található szárító összetevők hatására kevésbé hidratáltnak érezheted az ajkaidat, mint a balzsam felvitele előtt, emiatt úgy érezheted, még többet kell felvinned belőle. Ám az ajkak valójában nem függenek a balzsamtól.

(Ő. B.)