számítógép
#Testi problémák

A veszélyes számítógépek - 2. rész

2010.02.19.
2 perces olvasási idő

Szinte már mindennapossá váltak a számítógépekről és az általuk okozott káros hatásokról szóló cikkek. Halljuk a rádióban, a TV-ben vagy olvassuk az újságban. Most ezekről szeretnénk egy összefoglalóbb képet adni, hogy pontosan tisztában legyünk a számítógép veszélyeivel.

Egyre több mítoszt hallok a számítógépekről. Az utóbbi hónapokban azonban jó pár internetes cikk miatt kezdtem el aggódni. Milyen hatással van a számítógép az emberre, ha a számítógép előtt vagy mellett ül? Egy kis irodában dolgozunk, így mindannyian félünk ennek hosszú távú következményeitől. A munkatársaim már ösztönösen kérdezik meg, hogy kikapcsolják-e a számítógépet, ha nem dolgozok rajta.

Ez csak valamiféle babona, vagy tényleg van valóságalapja?

Babona vagy sem, igazából lényegtelen. Az FDA felmérései alapján azonban még soha nem regisztráltak olyan esetet vagy problémát, amelyet a televíziók vagy a számítógépek által kibocsátott sugarak okoztak volna.

A monitorokban katódsugárcsövek találhatóak, ezek pattogó elektronok segítségével alkotnak megfelelő képet számunkra. Tanulmányok kimutatták azonban, hogy ezeknek szinte semmilyen vagy elhanyagolható mennyiségű kisugárzásai vannak. Azonban napjainkra ezek a készülékek már szinte teljesen kimentek a divatból, az LCD monitorok pedig már abszolút nem sugároznak.

Emellett azonban, ha egyes termékek káros sugarakat bocsájtanának ki az FDA nem engedné őket forgalomba hozni. Ugyanis az FDA felállított egy szabványt, amely előírja, hogy maximum mekkora lehet a káros sugárzás mértéke egyes termékek esetében. Ezt a szabványt pedig kötelezően követnie kell a különböző elektronikai cikkeket gyártó cégeknek.

Ha azonban nagyobb mértékben tartunk a sugárzás veszélyétől, egyszerűen csak nézzük távolabbról a képernyőt vagy csökkentsük a gépezéssel töltött időt. De egyébként megnyugtató híreim vannak. Ugyanis a számítógép nincs semmiféle káros hatással a szervezetünkre és azokéra, akik a számítógép előtt, mögött vagy mellett ülnek.

Természetesen nem csak babonaság. Hiszen, ha házilag készített termékeket vásárolunk, akkor azoknak lehetnek különféle káros mellékhatásai. Ezért fontos, hogy bevizsgált termékeket vegyünk, ha már naponta több órát kell eltöltenünk a gépünk előtt.

Hosszabb gépeléssel eltöltött idő után a csuklóm hirtelen elkezd fájni. Nem igazán tudom, hogy mitől lehet ez. Mivel nappali tagozatos vagyok és jelenleg újságírónak készülök, így elkerülhetetlen, hogy órákat gépeljek. Természetesen gondoltam már a carpal alagút szindrómára, azonban nem szabad, hogy ez legyen a problémám. Van egy barátom, akinek már szinte elviselhetetlen volt a fájdalom. Nála a csukló túlerőltetését állapították meg.

Mi az igazság?

A Carpal Alagút szindróma (CTS) nem egy új keletű betegség. Igazából csak a betegek száma változott az elmúlt évtizedben, a számítógép elterjedése miatt. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány megállapította, hogy az ilyen és ehhez hasonló megbetegedések száma alig 10 év alatt 18%-ról 48%-ra nőtt.

Régen a profi írók írógéppel dolgoztak. Így munka közben többször meg kellett állni papírt cserélni, tekerni, vagy kijavítani esetlegesen egy-egy szót. Azonban ez mára a számítógép megjelenésével teljesen eltűnt. A számítógép mindent elvégez helyettünk, így a csuklónknak kevés ideje van pihenni. A rengeteg gépelés pedig sokkal nagyobb megterhelésnek teszi ki a csuklónkat, mint az elbírna.

A Carpal alagút a csuklónkban folyamatos megterhelés alatt van. Nincs elegendő ideje, hogy megtöltődjön mozgást könnyítő folyadékkal. Ha sokat használjuk, a csuklónk könnyen begyulladhat, és így ez átterjedve az izmokra és az ízületekre komoly problémákat jelenthet. Esetleg részleges bénulás is kialakulhat.

Mit is tudunk tenni, hogy elkerüljük a Carpal és az egyéb ehhez hasonló szindrómákat:

• Ha lehetséges használj valamilyen alátámasztást gépelés közben!
• Tarts rövid szüneteket! Meglásd, sokkal inkább várj 5-10 perceket óránként, minthogy utána akár hetekig se tudj gépelni.
• Változtasd a feladatokat! Nem muszáj egyfolytában gépelned. Szerkeszd vagy formázd a szöveget. Pár perc már elég, hogy valamennyire javuljon a csuklód helyzete.
• Dörzsöld vagy masszírozd meg a kezed időnként. De néha egy kis meleg víz vagy hideg víz is jól jöhet a kezednek.
• Ügyelj a megfelelő testtartásra!
• Próbáld a lehető legkevesebb energiát fektetni a gépelésbe.
• Kerüld a dohányzást! Ugyanis ez még inkább, akadályozza a vér megfelelő áramlását.
• Törekedjünk az ideális testsúly elérésre!

Természetesen ezek csak a leggyakoribb problémák. Ha ezek után kérdéseid merülnének fel, bátran tedd fel szakértőinknek, garantáljuk a választ. És ne feledd, a legjobb gyógymód a megelőzés!

(Cs. B.)