testszag
#Testi problémák

Testszaggal küzdesz? - Testszag őrjárat 2.rész

2010.02.16.
4 perces olvasási idő

Tudod meglehetősen átható szagot áraszthatsz egy kemény spinning, vagy egy fokhagymás vacsi után. Kiderült, hogy néhány kevésbé várt tényező, mint, hogy milyen gyorsan öltözöl reggel, hogy mennyi szénhidrátot eszel, vagy, hogy horkolsz-e, mind szerepet játszat a testszagodban, sőt ahogy lélegzel, vagy beszélgetsz. Itt találod, hogy hogyan oldd meg a problémát.

9. A fejbőröd korpás

Nem a korpa a hibás, ez a hajmosás hiánya, amitől a sörényed kellemetlen illatú lesz.
Gyakori félreértés, hogy akkor lesz korpás a fejbőr, amikor száraz. Egy mítosz, ami miatt sokan kevesebbszer mossák a hajukat. Ez kombinálva azzal a ténnyel, hogy egy irritált fejbőr nagyobb táptalaj lesz a baktériumok számára, kellemetlen szagot okozhat. Valójában a korpa akkor keletkezik, amikor a hajad túl zsíros.

Megoldás: A rendszeres hajmosás segíthet kordában tartani a korpát. Ha nem, próbálj ki valamilyen korpásodás elleni sampont (akár gyógyszertárban kaphatót is). Keress olyat, amiben van cink-piridintion, ami egy gombásodás elleni és antibakteriális összetevő, ami elpusztítja a baktériumokat a fejbőrről, vagy szénkátrányt, ami egy olyan összetevő, mely lelassítja a bőrsejtjeid hámlását. Ha a korpa nem múlik el pár hét után, menj el egy bőrgyógyászhoz. Lehet, hogy erősebb samponra lesz szükséged, vagy szteroidos ápolóra.

10. Receptre kapható gyógyszert használsz

Ellenőrizd a gyógyszerkészletet, az egyik forrása lehet a nem túl friss leheletnek.
Egy csomó orvosság (minden, az allergiától a depresszió ellen valóig) száj szárazságot okozhat, ami az egyik leggyakoribb kiváltó oka a rossz leheletnek, blokkolhatják az acetilkolin működését - egy az agyban termelődő vegyi anyag -, ami az idegeken keresztül a nyálelválasztást szabályozza.

Megoldás: Kérd meg az orvosodat, hogy állítsa be a dózisodat, vagy pedig ajánljon egy alternatív gyógymódot, ami mellékhatásként nem szárítja ki a szádat. Ugyanakkor, szürcsölj állandóan vizet, hogy stimuláld a nyáltermelést, ami nedvesen és tisztán tartja a szádat.

Limitáld a kávéfogyasztásodat és próbálj az orrodon keresztül lélegezni, ne a szádon, hogy elkerüld a kiszáradását. Vannak vény nélkül kapható nyálelválasztást serkentő készítmények is, amik nedvesen tartják szádat. Keress olyat, amiben karboxi-metilcellulóz vagy hidroxi-etilcellulóz van.

11. Két ciklus között vagy

Ki gondolta volna? A havi ciklusod is befolyásolja, mennyire izzadsz.
Fél fokot emelkedik a testhőmérséklet két menstruáció között ovulációkor, ami elég ahhoz, hogy több izzadságot termelj. A vaginaváladékok termelését is fokozza.

Megoldás: Próbálj ki egy erősebb hónalj dezodort/vagy izzadságátlót a két ciklusod között (körülbelül 14 nappal az utolsó menstruációd kezdete után) és viselj pamut alsóneműt, ami a testnedvek felszívódását segíti. Ha állandó, szokatlan szagot észlelsz ott lent, ellenőriztesd nőgyógyásszal, lehet, hogy valamilyen fertőzés, ami kezelést igényel.

12. Nem eszel szénhidrátot

Azoknak, akiknek fehérjében gazdag étrendjük van, meglehetősen kellemetlen lehelettel kell megbirkózniuk.
A kenyér sztornózása, hogy beleférj a csőnadrágodba, lehet, hogy hatással lesz a szájszagodra, és az egész tested egészségére is. Egy része ezeknek a magas protein tartalmú étrendeknek a kalória bevitel 30-50%-át fehérjéből fedezi.

Mivel a szénhidrátok a természetes energiaforrásaink, ha túl keveset fogyasztasz, a saját energiaraktáraidat kezded elégetni az energia nyerés érdekében, ami ketonokat szabadít a vérkeringésedbe. Egyes ketonoktól pedig igen kellemetlenné válhat a szájszagod. Néhányan a körömlakk és túlérett ananász kombinációjához hasonlítják.

Emellett, a magas állati fehérjéket tartalmazó diéták tartalmazhatnak túl sok telített zsírsavat is, ami növeli a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Megoldás: A kalóriákat zabolázd és ne csak a szénhidrátokból származókat, ha súlyt szeretnél leadni. Naponta legalább 130 gramm szénhidrátot kell fogyasztanod, és ideális mennyiségű teljes kiőrlésű magot, babfélét, gyümölcsöt és zöldséget ahhoz, hogy egészséges maradj.

13. Latexet viselsz edzéshez

Hagyj fel a testhez simuló ruhákkal, egy kevéssé izzadt edzés érdekében.
A feszülős, szintetikus anyagok, mint a latex a bőrhöz dörzsölődnek, és izzadságot okozhatnak. Ez plusz szagot, és bőr irritációt okozhat (szőrtüszőgyulladás) és aknés bőrelváltozásokat is.

Megoldás: Válassz nedvesség elnyelő anyagokat, amik antimikrobiálisak is. A gyapjú tartalmú anyagok természetesen elnyelik a bűz okozó baktériumok szagát. Az újabb szintetikus anyagok, mint például a Cocona, újrahasznosított kókuszdió héjból készülnek, és szintén taszítják a testszagot.

14. Rágófüggő vagy

A cukormentes fajták jobbak a fogaidnak, de sokszor gyomorkorgást okoznak, felfúvódás, szellentés kíséretében.
A testünk nem emészti meg teljesen az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket, mint a sorbitol, ami a cukormentes rágókban található. Mikor a vastagbélben található baktérium megemészti őket, gázképződést, sőt hasmenést is okozhat.

Megoldás: Az édesség utáni sóvárgásodat enyhítsd egy csésze borsmenta teával helyette. A borsmenta olaj mentolt tartalmaz, aminek izomlazító hatása van az emésztő rendszerendre nézve, és ezért enyhíti a felfúvódásból származó kellemetlenségeket. Vagy igyál egy fél csésze vörösáfonya levet minden nap. Olyan természetes vegyületeket tartalmaz, amik az elfojtják a szagot okozó baktériumot a beleidben.

15. Allergiás vagy

A csöpögő orrtól savanyú lehet a leheleted.
Amikor az arcüregedben levő gyulladás következtében folyik az orrod a torkod végéig, büdössé teheti a leheletedet. Ugyanígy, főleg a szádon veszel levegőt, amikor az orrlyukaid el vannak dugulva, és mert ez kiszárítja a szádat. A száraz száj pedig megakadályozza, hogy a nyál nedvesen és tisztán tartsa a szádat, és ezzel utat hagyva az elhalt sejteknek, amik nagyobb számban halmozódhatnak fel az ínyeden, nyelveden. Amikor ezek a sejtek elbomlanak, szag keletkezik.

Megoldás: Igyál sok vizet, nem kávét, szénsavas üdítőt, vagy alkoholt, amik szintén szárazságot, dehidratációt okoznak. Évtizedek sikeres klinikai tesztjei bizonyították, hogy az orr kiöblítése, amikor az arcüreged csatornáit langyos sós vízzel öblítik, biztonságos, olcsó és hatásos módja a nyálka kitisztításának, ami a halitózist okozza.(szájszag).

16. A suliba nem hordhatsz szandált

A meztelen lábaidat lapos talpú cipőbe csúsztatod? Lehet, hogy lábszag problémáid lesznek a nap végére.
A zárt cipők baktérium táptalajként működhetnek összegyűjtve a nedvességet, lábszagot okoznak. Ha nem használsz zoknit nincs semmi, ami felszívja a nedvességet, amit a lábad termel.

Megoldás: Használhatsz izzadságátlót a lábfejeden és a lábujjaid között. Az is jó, ha gombásodás elleni púdert használsz, ami segít szárazon tartani a lábadat. Este lógasd a lábaidat baktériumölő fürdőbe: 1 rész ecet, 2 rész víz. Kipróbálhatod a fekete teás fürdőt körülbelül 30 percig. A csersav megöli a baktériumokat és összezárja a pórusokat, ami hosszú időre szárazon tartja a lábaidat. Néhány napon vagy héten belül látod majd az eredményt.

(Sz.L.)