egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Egészséges ételek - rugalmas bőr

2015.08.20.
2 perces olvasási idő

A víz hidratáltan tartja bőrünket, segíti „eltüntetni” a ráncokat és a mély barázdákat, helyreállítja a kiszáradt bőrt. Jót tesz a vérkeringésnek és a véráramlásnak, így felfrissíti a bőrünket. Mindig tartsd szem előtt a napi vízigényedet! Fogyassz naponta legalább 2-2,5 liter vizet. Viszont van pár más anyag, ami legalább olyan jól ápolja a bőrünket mint a víz, most ezeket mutatjuk be!

Szelén a bőrödnek!

A szelén egy ásvány, amely segíthet megóvni a bőrsejtjeidet a károsodástól. Emellett szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében is.

A legjobb szelén források közé tartozik a brazil dió, a gombafejek, a garnélarák, a bárány, a halak, mint például a tőkehal, a tonhal, vagy a lazac. De a szelén emellett fellelhető még marhahúsban, sovány pulykahúsban, osztrigában, szardíniában, folyami rákban és a teljes-kiőrlésű lisztben is.

bőr

Koenzim Q10

A koenzim Q10 egy erőteljes antioxidáns, mely természetesen a testünkben képződik. Segít megóvni a bőr sejtjeit és más testi sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A CoQ10 azonban nem csak a bőrnek tesz jót. Érdekelt az energiagyártásban és az immunrendszer működésében is.

A fő koenzim Q10 források az olajos halak, például lazac vagy tonhal, de megtalálható ezek mellett a májban is.

Antioxidánsok az egészséges sejtekért

Az antioxidánsok nagymértékben lassítják vagy megvédik a sejtet a természetes károsodástól. Ilyen például a száraz bőr, a ráncok vagy a mélyebb barázdák megjelenése.

Az antioxidánsok tulajdonképpen mindenféle ételben megtalálhatóak, de a legfőképp a színes zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a különféle bogyós termésekben, a paradicsomban, a sárgabarackban, a céklában, a tökben, a spenótban, az édes krumpliban, a mandarinban, a paprikában és babban is.

antioxidáns

A-vitamin, a bőrregeneráló

Szeretnéd elkerülni a száraz, réteges bőrt? Egészen egyszerűen csak egyél meg egy répát, egy narancsot vagy egy szelet sárgadinnyét.
Ezek a zöldségek és gyümölcsök igazi A-vitamin bombák. Az A-vitamin segít hidratálni a bőr mélyebb rétegeit is. Kiváló A-vitamin források még a leveles zöldségek, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a sajt vagy a tej.

C-vitamin: A nap feletti erő

A C-vitamin segít megvédeni bőrünket a napsugárzástól, de emellett a szabad gyökök okozta károsodástól és az olyan szövetek, mint például a kollagén vagy az elasztin roncsolódásától is.

Kiváló C-vitaminforrás a piros almapaprika, a trópusi gyümölcsök, a kivi, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, vagy például a kelbimbó is.

c-vitamin

E-vitamin: Az egészséges bőr hírnöke

Az E-vitamin egy újabb antioxidáns, amely segít megóvni bőrünket a nap által okozott károsodásoktól. Az E vitaminnak egyébként gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van.

Az E-vitamin megtalálható különféle zöldségek olajaiban, egyes diófélékben, magvakban, a spenótban, a spárgában, az oliva bogyóban és kis mennyiségben, a leveles zöldségekben is.

Esszenciális zsírsavak a bőrödnek

Az esszenciális zsírsavak, mint például az Omega-3 vagy az Omega-6 segítenek egy természetes olaj-gát kiépítésében. Az esszenciális zsírsavak a bőrt simábbá és fiatalabbá varázsolják.

Remek források például az olíva és repceolajok, a len, a különféle mélytengeri halak, például lazac, vagy a szardínia és a makréla.

zsírsav

Egészséges olajok a bőröd érdekében

Néhány olaj több esszenciális zsírsavat tartalmaz. De a jó minőségű olajok, mint például az extra szűz olíva olaj segíthet megtartani bőrünkben a fontos tápanyagokat. Ezek az olajok bőrünket egészségesen és kellemes tapintásúra varázsolják.

Zöld tea: Az antioxidánsok kifogyhatatlan tárháza

A zöld tea a természet egyik legkülönlegesebb itala, amit nyugodtan nevezhetünk varázsitalnak is. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a DNA pusztulását, és segít elkerülni a leégést.

A zöld teát megtalálhatod nagy mennyiségben, különféle kozmetikumokban, de miért ne rakhatnád egyenesen a teafőződbe? A hatás így még koncentráltabb és még nagyobb lesz.

(CS. B. Forrás: WebMD)