vegetariánizmus
#Testi problémák

A vegetarianizmus árt a csontoknak

2009.01.27.
2 perces olvasási idő

Sokan úgy vélik, hogy a húsmentes, alacsony kalóriájú étrenddel megóvható szervezetünk egészsége. Pedig az egyoldalú táplálkozás számos veszélyt rejt magában.

Egyre többet hallani az egészséges táplálkozás fontosságáról, a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend egészségvédő hatásairól, a különböző étrendkiegészítő és vitaminkészítményekről. Sokan - talán a média hatására - úgy vélik, hogy a vegetáriánus táplálkozásra való áttérés megoldást jelent a betegségek megelőzésére, a megfelelő testsúly megőrzésére. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.

Óvatosan az étrendkiegészítőkkel!

Egyrészt bizonyos egészségesnek hitt ételek és táplálékkiegészítők bevizsgálatlanul kerülnek a polcokra. Ezekkel még több méreganyagot és tartósítószert viszünk a szervezetbe, abban a hitben élve, hogy mindent megtettünk egészségünkért, másrészt súlyos vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki.

Anyagcsere zavart okozhat

Kevesen tudják, hogy milyen veszélyes lehet a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás. Sokancsontfejlődés úgy vélik, megvédik egészségüket azáltal, hogy húsmentesen táplálkoznak és kevés kalóriát vesznek magukhoz. Épp ellenkezőleg. Bizonyos idő után az alacsony fehérje- és kalóriabevitel súlyos anyagcsere-zavarokat okoz, ami gyerekeknék és kamaszoknál különösen veszélyes.

A már kifejlődött felnőtt szervezetet is megterhelik a kialakuló anyagcsere-változások, de a még fejlődésben lévő kamaszok nagyobb veszélynek vannak kitéve. Sajnos néhány szigorú vegetáriánus diétán élő szülő úgy gondolja, hogy jót tesz a gyermekének azzal, ha húsmentes, alacsony energiatartalmú étrendet biztosít számára, és nem számol az alacsony fehérje- és kalória-bevitel mellett a vitaminhiányok kialakulásával.

Csontritkulás

A negatív hatások közül az egyik legszembetűnőbb a csontállomány szerkezetének megváltozása. Felgyorsul a csontszövet állományának lebomlása, már fiatal korban csontritkulás alakul ki. Ezek következtében már kis trauma hatására is eltörik a csont, és a törések gyógyulása is nehezebb, hosszabb. A gyermek- és serdülőkorban fiziológiásan végbemenő folyamatok, azaz a csont- és fogfejlődés komoly zavart szenved.

A már kialakult károsodás egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és a csont- és fogszerkezetben súlyos deformitások alakulnak ki.

Az egészséges táplálkozás a változatos, kiegyensúlyozott étrendet jelenti, és nem egyenlő a vegetarianizmussal. Ha bármilyen meggyőződésből mégis a vegetarianizmus mellett döntesz, akkor a vitamin- és ásványi anyag-pótlásra, a fehérje- és kalóriabevitelre fokozottan oda kell figyelned. A hiánytünetek kialakulása előtt ajánlott rendszeresen orvosi szűrővizsgálatokon részt venni, és szükség esetén a még tünetet nem okozó, de már kialakulóban lévő vitamin- és ásványi anyag hiányokat megfelelően kezelni.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

csont