testedzés
#Mozgás

Ne add fel! 10 indok, hogy miért eddz!

2023.02.04.
2 perces olvasási idő

A naponta végzett edzéstől erősebbnek fogod érezni magad. Valójában ténylegesen több energiád lesz, és egészségesebb is leszel, mint valaha. Nem beszélve arról, hogy a napi edzés által egyre magabiztosabban fogod magad érezni a bőrödben.

Mindenki más-más miatt végez testformáló gyakorlatokat. Mindenkinek saját érvei vannak arra, hogy mért van, vagy nincs szüksége rendszeres testmozgásra.

Most itt van a 10 legjobb indok, hogy miért eddz

Vesd össze a saját indokaiddal, és döntsd el, hogy elkezded az edzést vagy nem.

  1. A legtöbb ember azért edz, hogy jobban nézzen ki. Nem csak felöltözve, hanem félmeztelenül, vagy meztelenül is.
  2. Sokan csak azért edzenek, hogy jobban érezzék magukat. Az edzés ugyanis csökkenti a stresszt, a feszültséget, a depresszióra való hajlamot. Mindazonáltal sokkal frissebbnek és üdébbnek érzi magát az ember edzés után.
  3. A szellemi frissességért. Sokak azért edzenek, hogy szellemileg is fittebbek legyenek, mint a többiek. Így a munka során sokkal több pénzt tudnak keresni, mint a többiek, sokkal éberebbek és szemfülesebbek tudnak maradni.
  4. A rendszeres mozgás egyértelműen csökkenti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát. Csökkenti a koleszterinszintet. Serkenti a kardiovaszkuláris rendszert és a vérkeringést.
  5. Mivel a testedzés során zsírt égetünk el, és súlyt vesztünk – mivel ezek a fő okozói a magas vérnyomásnak – a vérnyomásunk is jelentős mértékben csökkeni fog.
  6. Sokan azért edzenek, hogy megakadályozzák a II-es típusú cukorbetegség kialakulását.
  7. A mozgás segít a csontképződésben, és megakadályozza az Osteoporsis (csontritkulás) kialakulását.
  8. Mivel csökkenti a test zsírtartalmát, az elhízás mértékét is csökkenti. Emellett elengedhetetlen kelléke az egészséges életmódnak.
  9. Segít javítani a testtartásunkon, a rugalmasságunkon, és csökkenti a hátfájdalmainkat.
  10. Azoknak az embereknek, akik rendszeresen végeznek gyakorlatokat, sokkal nagyobb az önbecsülésük.

Javaslatok a napi edzéshez

  • Az első dolog, hogy ne ijedjünk meg attól, hogy mindennap mozognunk kell! Azzal, hogy átmozgatod az izmaidat, jót teszel a testednek. Fel fogsz élénkülni, és rövid időn belül el sem tudod majd képzelni a napjaidat mozgás nélkül.
  • Sok ember azért nem edz naponta, mert túl magas célokat tűz ki maga elé. Ne akarj elérhetetlen célokat kitűzni. Reális tervet készíts, amelyben örömödet leled! Ha például futni indulsz, fuss fél óráig, úgy, hogy 1 perc futás, és 1 perc séta váltakozzon. Aztán válthatsz, és növelheted a futást 2 percre. És a végén már 30 percen keresztül fogsz futni. Így elérhető cél lesz előtted, ami motiválni fog!
  • Lesznek napok, amikor nem akarsz majd edzeni. Ez teljesen normális, de el kell fogadnod, hogy az edzés független a hangulatodtól, az alvástól, és a naptól is.
  • Ha kicsit ducibb vagy, sétálj naponta 10-20 percet. Meglepő eredményeket fogsz tapasztalni pár héten, hónapon belül!
  • Legközelebb, ha átmész egy közeli barátodhoz, kocsi helyett válaszd a lábad. Azalatt a pár perc alatt, hidd el, fel fogsz frissülni. Ugyanez a lifttel! Miért is mennél lifttel, ha két perc alatt felmész lépcsőn? Garantáltan fittebb leszel.
  • Végezetül, ha felkelsz, csinálj 10 felülést. Laposabb hasad lesz garantáltan pár hónapon belül! És sokkal frissebb leszel, mire iskolába indulsz, vagy munkába, mint a többiek!

Edzésterv fiataloknak

A mai fiatalok sokkal inkább nőnek fel a tévé és a számítógép előtt, minthogy eddzenek, vagy bármi mást csináljanak. A szülőknek, barátoknak talán ezért fontos, hogy érdekes edzéstervet sikerüljön összehozni, ezáltal is ösztönözve a fiatalokat a mozgásra.

A legtöbb tizenévesnek az énképével és a súlyával van a problémája. Ez különösen igaz a tini lányokra. Azzal, hogy keményen próbálnak edzeni és nem látják a várt eredményeket, komoly fizikai és lelki problémákat okoznak maguknak. A különböző edzéstervek pedig segítenek a fiataloknak, hogy ne szenvedjenek tovább ebben az ördögi körben.

El kell fogadnod, hogy nem mindenki születik sportolónak, vagy atlétának. Ha a barátod sportolni szeretne, te sokat segíthetsz neki azzal, ha bátorítod az új hobbija űzésében. Ha pedig ez egy kiváló edzésprogrammal párosul, a barátod és te is kitűnően fogjátok magatokat érezni. Elmehettek túrázni, sétálni a parkba, elviheted aerobicra vagy egyszerűen vehetsz neki ajándékba egy edzőtermi bérletet.

Viszont amint ezek az „edzéstervek” elkezdenek majd működni, óriási különbséget veszel majd észre rajta. Egyre jobban fogod érezni magad és tudatosul benned, hogy mindez a sport miatt van. Szóval ne add fel!

(KamaszPanasz - Cs. B.)