helyes táplálkozás
#Prevenció

9 hasznos tipp a helyes táplálkozáshoz

2016.11.18.
2 perces olvasási idő

Szeretnél fittebb lenni? Jó lenne egy ruhaméretnyit fogyni? Több energiára vágysz? Jó megoldás, ha megvizsgálod az étkezési szokásaidat, mert sok előnnyel járhat, ha tudatosan eszel, nem ám mindent össze-vissza. Ebben a cikkben olyan trükköket és ötleteket szeretnék megosztani veletek, amelyek segíthetnek a helyes táplálkozási szokások kialakításában.

boe

1. Kisebb tányér

Ez a kis trükk az ételt olyan színben tünteti fel, mintha több lenne belőle előtted. Figyeld csak meg a következő ábrát, melyikben tűnik nagyobbnak a kör?

tányér

Megjegyzés: mindkettőben ugyanakkora kört rajzoltam, a második esetben mégis nagyobbnak tűnik. Ez azért van, mert az agyunk a környezethez viszonyítja a dolgokat, és aszerint térképezi fel a valóságot. Egyszerűen csak be kell csapnod az elmédet!

2. Specifikus dinámiás hatás

Ez kifejezés azt takarja, hogy az étel emésztése energiát igényel. Bizonyos ételek (pl. amelyeknek a rosttartalma magasabb) előnyösebbek az egészsésgünkre nézve, mert egyrészt több energiát igényel a lebontásuk, másrészt ezeknek az anyagoknak tovább tart a felszívódásuk is, így tovább tartják fenn a normál vércukorszintet, és később éhezik meg az ember.

4. Trükk az adagokkal

Nem csak a kis tányér-nagy tányér módszer válhat be. Jó ötlet például a kevesebbszer több helyett az ellenkezőjét választani: többször kevesebbet! Ugyanazt a mennyiséget oszd el több, kisebb részre a nap során. Így ugyanannyi kalóriát viszünk be, viszont nem egyszerre, így a vércukorszint viszonylag állandó marad. Nincs több farkaséhség és a nasizási vágy is alábbhagy.

5. Napi 20 perc mozgás

Ez túl sok hzzáfűznivalót nem is igényel. Döntsd el, mihez van kedved: futni, bringázni, csoportosan zenére együtt ugrálni, fallabdázni, focizni vagy egyszerűen csak otthon TV nézés közben néhány gyakorlatot elvégezni. A lényeg, hogy legalább 20 percig dolgozzanak az izmaid, a tüdőd és minden porcikád.

6. Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás

Ez egy felnőtt ember esetében 2-2,5 liter folyadékot jelent. Sokszor nem is éhes a szervezet, csak kevés folyadékhoz jut, és ilyenkor tévesen olyan jelet küld az agynak, mintha éhezne.

TIPP Ennyit kellene innod naponta

7. Naplózás

Súlyproblémával küzdőknek mindenképpen hasznos az étkezési napló vezetése, ugyanis így nyomon követhető, hogy mikor csúszott be több, kevesebb kalória a kelleténél, illetve megtudhatjuk, milyen minőségű ételekből épül fel a napi étrend. Így nincs megalkuvás, hiszen, ha tudjuk, hogy mikor mit és mennyit evett, azon könnyebb következetesen változtatni is. A sikerélmény pedig garantált.

8. Beszélj céljaidról a barátaidnak!

Ez abban segít, hogy megerősít az elhatározásban azáltal, ha elmondod hogy hogyan és mit szeretnél változtatni az életmódodon.

9. Meglepő játék és a testkép

Most egy játékot mutatunk neked. Ehhez nem kell más, csak egy kötél és egy tetszőleges tárgy (pl. egy kuka) és persze te magad. Első feladat, hogy a kiválasztott tárgy kerületét becsüld meg, majd egy kötéllel mérd meg. Ezután a saját derekad körfogatát tippeld meg, és mérd is meg. A lényege a játéknak, hogy ezáltal észreveheted azt, hogyha a saját derekad méretét akarod megbecsülni, akkor az pontatlanabb, többnyire nagyobb a valóságnál, ellentétben egy tárgy kerületével, ami sokkal közelebb áll a reális mérethez.

10. A koplalás tilos!

Legvégül, azon kívül, hogy figyelsz arra, hogy ne egyél sokat, ügyelni kell arra is hogy túl keveset se egyél. Továbbá megfelelő minőségű táplálékot vigyél be a szervezetedbe. (Egy felnőtt ember számára az optimális energiamennyiség 2000kcal.)

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)

Kapcsolódó címkék