étel
#Táplálkozás

Ételek, amelyek fokozzák az agyműködést

2023.10.04.
2 perces olvasási idő

Sokszor kívántad már, hogy bárcsak varázsütésre jobban oda tudnál figyelni tanórán, vagy több agysejttel rendelkeznél? Nos, sajnos a dolog nem megy ilyen könnyen, de ha változtatsz bizonyos dolgokon az étrendeddel kapcsolatban, nagyon sokat segíthetsz magadnak.

Jó szénhidrátok

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy az étrendedben sok szénhidrát szerepeljen. Persze ez nem azt jelenti, hogy rendelj pizzát és egyél hamburgert vagy tésztát minden nap. Vannak úgynevezett „jó” és „rossz” szénhidrátok, és csak a jók kerülhetnek a tányérodra. A jó szénhidrátok lassan adagolják az energiát a testbe, így az energiaszinted nem hullámzó, így nem jutsz a csúcspontról hirtelen a holtpontra. A jó hír, hogy nem kell drasztikusan változatnod az étrendeden, elég néhány apróságra odafigyelned. A tésztaételek maradhatnak, de csak akkor, ha teljes kiőrlésű tésztát választasz. Ugyanez vonatkozik a kenyérre és a rizsre is.

Ezen kívül számos zöldségben is található jelentős mennyiségű jó szénhidrát, úgyhogy ezeket sem árt beiktatni az étrendedbe. A répa, a paszternák és az édesburgonya csupán néhány a rengeteg zöldség közül, ami lassan és folyamatosan növeli az energiaszintedet. Mivel ezek mind eléggé olcsó zöldségek, rengeteg ragut készíthetsz belőlük, és egy fazékba vagy lábasba téve napokig eláll a hűtőben, így nap mint nap az asztalra kerülhet.

Halételek

Ma már bizonyára mindenki hallott a halolaj agyra gyakorolt jótékony hatásáról. Ha nem rajongsz a tenger gyümölcseiért, de szeretnéd kiélvezni az omega-3 zsírsavak pozitív hatását, akkor vásárolj tejet vagy más terméket, amiben szintén megtalálhatóak ezek a zsírsavak.

Azért ne ijedj meg, nem kell megtanulnod filézni vagy halat lefejezni ahhoz, hogy részesedj a hal létfontosságú tápanyagaiból. Ahhoz, hogy hozzájuthass a heti omega-3 adagodhoz, a legjobbak az olajos halak, mint például a lazac, a makréla vagy a hering. Ha diákként túl alacsony a költségvetésed, és nem engedheted meg magadnak, hogy friss lazacfilét vásárolj a halpiacon, akkor próbáld ki a konzerv lazacot - abból is elsőrangú fogás készíthető és legalább spórolhatsz egy kicsit.

Mogyorófélék

Dióbél

A mogyorófélék kitűnő proteinforrások, és gyakorlatilag ugyanazt a szerepet töltik be, mint a chips vagy az édességek, csak sokkal egészségesebbek. Ha sóvárogsz valami zsíros étel után, a mogyorófélék gyors löketet adhatnak az energiaszintednek.

A dió (többek között) rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, szóval, ha nem vagy oda a halételekért, a diónak mindenféleképpen szerepelnie kell a bevásárló listádon. Tulajdonképpen a legtöbb mogyoróféle vagy mag (például a tökmag vagy a napraforgómag) pozitív hatással van az agyműködésre, ugyanis nagyon sok létfontosságú tápanyagot tartalmaznak.

Ha egy héten néhányszor be tudod csempészni ezeket az ételeket az étrendedbe, máris sokat tettél az intenzívebb agyműködésért. Hogy izgalmasabbá tedd a dolgot, az oldalunkon is kereshetsz recepteket, vagy csak legyél kreatív, és kombináld őket ízlés szerint. Nem kell semmi világmegváltó ötletre gondolnod: elég, ha például csinálsz egy uborkás-lazacos szendvicset, vagy egy marék napraforgómagot szórsz a salátádra.

(KamaszPanasz - B.Zs.)