vacsora
#Táplálkozás

30 perces vacsorák, amiket a kollégiumban is elkészíthetsz

2024.03.06.
1 perces olvasási idő

Fél óra alatt sokféle ízletes hús- vagy halételt el lehet készíteni, de akár valamilyen tésztát vagy rizses fogást is egyszerűen főzhetsz magadnak. Bármit is készítesz, légy összeszedett, mivel ez a kulcsa annak, hogy a legjobban kihasználhasd a rendelkezésedre álló időt.

A koliban nem biztos, hogy sok időd van főzni, akár a tanulás miatt, akár azért, mert állandóan tele van a konyha. Ezért még a kezdés előtt készítsd elő az összes összetevőt, és találd ki előre az elkészítési sorrendet! A 30 perces vacsorák, amiket a kollégiumban is elkészíthetszreceptet olvasd át alaposan, hogy minden világos legyen. Az alábbiakban adunk néhány ötletet, ami alapján elindulhatsz.

Sült tészta mozzarellával

Ez egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, amit akár barátokkal együtt is fogyaszthatsz, nagyjából 4 főre elég. Főzz meg 500g penne tésztát. Közben piríts meg egy felszeletelt hagymát és 2 felaprítot foghagyma gerezdet egy kis olívaolajban. Adj hozzá 2 felszeletelt paradicsomot és lassú tűzön főzd, gyakran kavarva. Szeletelj fel egy nagy mozzarella labdát vékony szeletekre. Melegítsd elő a sütőt és reszelj le egy darabka parmezán sajtot.

Amikor a tészta megfőtt, szűrd le és keverd össze a paradicsomszósszal. Tegyél belőle egy réteget egy tál aljára és rá néhány mozzarella szeletet, és ezt ismételd, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. A tetejét szórd meg a reszelt parmezánnal. Tedd sütőbe körülbelül 10 percre, amíg meg nem olvad a tetején a sajt!

Sült cukkini fenyőmaggal és fetával

Válassz ki egy nagy, szabályos cukkinit. Melegítsd elő a sütőt közepes hőmérsékletre. Felezd el hosszában a cukkinit és szedd ki a magokat egy teáskanállal, így egy nagy üreget hagyva a közepén.

A fetasajthoz adj hozzá egy marék fenyőmagot és egy felszeletelt piros paprikát. Fűszerezd kevés sóval (a sajt egyébként is sós) és borssal, keverd össze, de vigyázz, hogy a fetát ne törd nagyon össze. Kanalazd bele a keveréket a cukkinibe, locsold meg egy kis olívaolajjal és süsd 20 percig, amíg a cukkini teljesen át nem sül. Szolgáld fel egy kis salátával.

Mediterrán hal

Tegyél két halfilét egy kis edénybe és melegítsd elő magas hőfokra. Szórd meg egy kis kaporral és szeletelt olívával, 1 apróra darabolt paradicsommal, facsarj rá egy citromlevet és önts rá egy kis olívaolajat. Takard le alufóliával és tedd a sütőbe 30 percre. Közben főzz meg egy adag spagettit. Miután leszűrted, keverd össze néhány csepp olívaolajjal, egy apróra szeletelt chillivel és egy összezúzott foghagyma gerezddel. Szedj ki belőle egy adagot a tányérodra és tedd mellé a megsült halat.

Ha magadra főzöl és nem rendelsz, az nemcsak költséghatékonyabb lehet, hanem egészségesebb is. Ráadásul beosztani is könnyebb, ha 1-2 napra elegendő mennyiséget készítesz.

Jó étvágyat! :)

(KamaszPanasz - Gy.Z.)