cukorbetegség
#Betegségek

A cukorbetegség karbantartása: diabétesz-diéta

2014.08.16.
2 perces olvasási idő

A kettes típusú diabétesz nem csak arról szól, hogy mit nem ehetsz. Íme, néhány „szuperkaja”, amit beleilleszthetsz a diabétesz-diétádba.

Azt mindenki tudja, hogy vissza kell venned a fogyasztásból, vagy teljesen kerülnöd kell bizonyos ételeket a kettes típusú cukorbetegség diagnózisa után. Vannak azonban olyan ételek is, amelyek segítenek kordában tartani a diabéteszt azáltal, hogy biztosítják a megfelelő tápanyagokat, illetve megakadályozzák a vércukorszint gyors emelkedését és esését. Ezek az ételek alacsony zsírtartalmúak, viszont magas a tápanyagtartalmuk, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban. Beleillesztve ezeket egy átfogó diabétesz-diétába, igazán hatásosak lehetnek a cukorbetegség kordában tartásában.

Bab

A brokkoli a cukorbetegségben szenvedőknek is hasznosHihetetlenül magas a rost- és fehérjetartalma, mindössze egy csésze bab biztosítja a napi rostszükséglet harmadát, és annyi fehérjét tartalmaz, mint egy adag hús. Ezért a bab tökéletes étel a vércukorszint kordában tartására azáltal, hogy a szervezet lassabban emészti és dolgozza fel a bevitt táplálékot. Segít kontrollálni az étkezés utáni (poszt-prandiális) vércukorszint-emelkedést. A bab emellett kiváló magnézium és kálium forrás is.

Hal

A lazac, a tonhal, a makréla, a laposhal és a hering nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat és jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, persze csak akkor, ha nem rántva, vagy bő olajban sütve készítjük el őket. Egy tanulmány szerint a heti kétszeri halfogyasztás segít megelőzni a veseproblémákat a diabéteszes betegeknél.

Magvak

A magvak nagyon laktatóak és nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírokat, amelyek hozzájárulnak a „jó koleszterinek” felépítéséhez. Némelyik olajos mag, mint például a dió, vagy a lenmag tartalmaz omega-3 zsírsavakat is. A magvakból még rostokhoz és magnéziumhoz is hozzájuthat a szervezetünk.

Bogyók

Minden bogyós gyümölcs magas antioxidáns tartalmú. Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, rákellenesek, és természetesen zsírmentesek is. Összehasonlítva a többi gyümölccsel, a bogyósok alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmúak. A bogyók még sok vitamint és rostot is tartalmaznak.

Brokkoli

Sok A és C-vitamint tartalmaz, valamint ez is egy alacsony szénhidrát és kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú étel, amelynek antioxidáns és rákellenes hatása van. A brokkoli szintén nagyon laktató, ideális azoknak, akik fogyni szeretnének. Próbálj meg megenni egy tál főtt brokkolit! Hamar jóllaksz tőle, és mindössze körülbelül 75 kalóriát viszel be a szervezetedbe.

Édesburgonya

Sok kettes típusú cukorbeteg szereti a burgonyát, de a magas keményítőtartalma miatt nem engedheti meg magának. Az édesburgonya megfelelő alternatíva. Sok rostot, valamint A és C-vitamint tartalmaz.

Sötétzöld leveles zöldségek

A spenót, a leveles káposzta, a kelkáposzta magas A és C-vitamin-, valamint kalciumtartalmú, de alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma. Szintén jó választás ebből az élelmiszercsoportból a kínai kel és az indiai mustár.

Teljes kiőrlésű gabonák

Ha kenyeret, tésztát vagy gabonapelyhet szeretnél enni, mindenképp meg kell bizonyosodnod arról, hogy teljes kiőrlésű gabonából készül. A csírában és a korpában, amelyeket tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabonák sok az omega-3 zsírsav, a magnézium, a króm és a folsav. Ezek a tápanyagok viszont hiányoznak a fehér lisztes termékekből, mivel a feldolgozás során elvesznek. A teljes kiőrlésű gabonáknak magas a rosttartalma is.

Paradicsom

Még egy színes zöldség, amely sok tápanyagot tartalmaz, például vasat C és E-vitamint. A paradicsom rendkívül sokoldalú, és sokféle receptben felhasználható. A főtt és feldolgozott paradicsomos termékek, mint a szárított paradicsom, a paradicsompüré vagy a ketchup szintén tartalmazzák a likopint, mint a friss paradicsom.

(P.K.)

Kapcsolódó cikkek