étvágy
#Táplálkozás

Étvágycsökkentés - Ha megvisel a diéta

2010.07.21.
3 perces olvasási idő

Tedd lakat alá a vágyódásodat ezekkel a stratégiákkal, hogy elkerüld a korgó gyomrot. Csökkentsd a kalóriákat, és ledobod a kilókat. Egyszerűnek tűnik, nem igaz?

Csak egy a probléma: ez a gyomrodban elkerülhetetlenül védekező reakciót vált ki, vagyis korog, mígnem feladod. Az ok a tudósok szerint az, hogy amikor a tested kis mennyiségben érzékeli az ételt - még akkor is, ha célzottan csökkented - „támadásként” fogja fel, több éhségérzetet keltő hormont pumpálva a szervezetedbe, hogy evésre sarkalljon.

De csak azért, mert a beleid biológiailag diéta ellenesek, nem jelenti azt, hogy kudarcra vagy ítélve, vagy, hogy feneketlen kúttá kellene válnod. Próbáld ki ezeket a trükköket, míg a vágyakozó pocid nem csendesedik el, és sokkal, de sokkal laposabb lesz.

Kelj és ragyogj a proteintől

VérnarancsA táplálkozás szakértők ódákat zengnek a sovány proteinről, és jó okuk van rá: más tápanyagoknál hosszabb ideig érzel jóllakottságot, és a testednek több ideig tart megemészteni és felszívni. De amire eddig még lehet, hogy nem jöttél rá az, hogy az is számít hogy mikor eszel.

Egy kutatásban kiderült, hogy a sovány protein fogyasztásakor reggel (tojásfehérje, alacsony zsírtartalmú joghurt) tovább tart a jóllakottság érzés, ha a nap hátralevő felében is eszel. Próbálj meg legalább 30 grammnyi proteint enni reggelire - tanácsolják a szakértők.

Egyél burgonyát

A szénhidrátmentes őrület teljesen kizárja a krumplit, pedig ez a tiltólistás keményítő étvágycsökkentő hatású. Egy speciális fajta keményítőt tartalmaz, ami ellenáll az emésztőenzimeknek. Mivel kell egy kis idő a lebontásához, több ideig maradnak a belekben, késleltetve a kínzó éhség kezdetét.

A vacsidhoz egyél főtt krumplit (egy közepes burgonya csupán kb. 100 kalória) vagy még jobb, próbáld ki a krumpli salátát a hizlaló majonéz helyett ecettel. Ha lehűtöd a főtt krumplit, akkor növelheted az étvágycsökkentő hatást. Természetesen a sok olajban sült krumpli (gondolj a hasábburgonyára, vagy chipsre) még mindig nincs előnyős hatással a méreteidre.

Hagyj meg (egy kis) zsírt

Visszaüthet, ha kizársz minden zsiradékot a diétából. Az olajsav, egy telítetlen zsírsav, ami az olívaolajban, diófélékben, és avokádóban található, segít kiküszöbölni az éhséget egy tanulmány szerint. Emésztés során olyan eleggyé válik, ami indirekt módon étvágyfékező jeleket küld az agyba. Csak figyelj az adagokra. A telítetlen zsíroknak a teljes kalória beviteled körülbelül 20%-át kell kitenniük.

Izzadj

Ha beszabadulsz egy edzőterembe, nem csak a kalóriák égnek, de abban is segít, hogy kevesebbet fogyassz belőlük. Egy kutatás szerint 60 perc magas intenzitású kardio, az edzést követő 2 órán át csökkentheti az étvágyat.

Az aerobic csökkenti az éhség hormonok szintjét, és növeli az étvágycsökkentő hormonszintet. Ahhoz, hogy maximalizáld az étvágy limitet, csináld a kardio edzést még intenzívebben, úgy hogy időtartamokat adsz hozzá (rövid sebességnövelés periodikusan, és pihenést közben).

Falj grapefruitot

Habár a grapefruit diéták már nincsenek divatban, ez a citrusféle mégis próbál újra trendi lenni. Egy kutatásban megállapították, hogy azok az emberek, akik egy fél grapefrutitot esznek minden étkezésükhöz, 3 hónap alatt átlagban 2 kilót fogytak. Ugyanis ezek a citromsárga gömbök csökkentik az étkezés utáni inzulinszintet, ami a vércukorszintet és zsíranyagcserét szabályozza.

Rágcsálj

Egy újabb kutatásban arra jutottak, hogy azok az emberek, akik reggelente egy órát rágóztak 67-tel kevesebb kalóriát ettek ebédre, és nem is kompenzáltak azzal, hogy a nap többi részében többet ettek volna. Az egyik feltételezés az, hogy a rágás az állkapocsban levő, jóllakottságért felelős idegeket stimulálja. Szóval rágcsálj nyugodtan, de csak cukormenteset, így kordában tarthatod a rágcsálást, és 11 kalóriát is elégethetsz vele óránként (jobb, mint a semmi).

Végy egy mély levegőt

Az étel megszaglászásával kicselezheted az agyadat, abban a hitben ringatva, hogy már elfogyasztottad. Megállapították, hogy azok az emberek, akik borsmenta illatot éreztek 2 óránként, heti 2700 kalóriával kevesebbet ettek, mint általában, ami majdnem fél kiló mínusz! A banánnak, zöldalmának és vaníliának hasonló hatásuk volt. És minél gyakrabban szívod be az aromájukat, annál több súlyt veszítesz később.

Helyezz el néhány vanília illatú gyertyát ott, ahol rágcsálni szoktál. És ha stressz miatt ételhez folyamodnál, szívj egy jó mélyet a vaníliából, hogy aktiváld azt a részét az agyadnak, ahol az érzelmeket dolgozod fel. Segíthet, hogy csökkentsd mind az idegességet, mind pedig az étvágyad.

(KamaszPanasz - Sz.L.)