diéta
#Táplálkozás

Fehérje diéta

2015.04.29.
2 perces olvasási idő

Miért kezdj el magas fehérjetartalmú diétát? Az elsődleges cél a súlyvesztés. A protein tartalmú ételek fogyasztása általában kevesebb szénhidrát bevitelével is jár. Egy általános diétában a napi kalóriák 10-15%-a protein, míg ebben a diétában ez a szám akár 30-50% is lehet.

Hogy működik a magas proteintartalmú diéta?

Az étvágy szabályozása mellett a magas proteintartalmú diéta egy személy anyagcseréjét is jó eséllyel megváltoztatja. Amikor a szénhidrátok bevitelét komolyan korlátozzák, akkor a test elkezdi a saját zsírját égetni, hogy üzemanyagként hasznosítsa – ezt az állapotot ketózisnak nevezik. A ketózis segít a súlyvesztésben, ám sajnos ugyanúgy összefüggésbe hozható fejfájással, érzékenységgel, hányingerrel, rosszkedvvel, és szívproblémákkal.

Nem mindegyik magas fehérjetartalmú diéta ugyanolyan! A legtáplálóbb típusok csak zsírban szegények és szabályozzák a szénhidrát bevitelét. A következő sorokban néhány olyan ételt mutatunk be, amelyek tökéletesen illeszkednek a fehérje diétába.

Steak

Szinte semmiben sincsen annyi protein, mint egy kis finom, zaftos steakben. És ha figyelmesen választasz ki egy sovány szeletet, akkor szinte az fedezi a napi fehérjeszükségletedet, sokkal kevesebb zsírral. Persze az tény, hogy egy sovány szelet marhában is még mindig több zsír van, mint egy hasonló méretű csirkemellben.

Fehérhús

A csirke és a pulyka tökéletes szereplői lehetnek a diétádnak, mely során finomakat ehetsz anélkül, hogy túllépnéd az előírt zsírkorlátozást. Persze ennek érdekében érdemes eltávolítani a bőrt is, ami tele van telített zsírokkal.

Szűzpecsenye

Akár meglepő is lehet, hogy a disznóhúsból készült szűzpecsenye fehérhúsnak számít. Ráadásul a szeletek ma már 31%-kal soványabbak, mint 20 éve voltak. Tehát nem kell a disznóhússal sem teljesen felhagynod, hiszen szintén passzol a magas proteintartalmú diétádba.

Hal

Ne is gondolkodj rajta, hiszen a hal tökéletes választás! Tele van proteinnel és ezek mellett rendkívül alacsony a zsírtartalma. Még azok a típusok is, amikben viszonylag több zsír van – például a lazac – is jó választásnak számítanak. Főleg azért, mert a halakban a már jól ismert omega-3 zsírsavak vannak, amiket érdemes fogyasztanod.

Tojás

Talán a tojás a legklasszikusabb és legolcsóbb formája a fehérjének. Napi egy tojás biztonságos és egészséges az arra nem érzékenyeknek, ezért nyugodtan beillesztheted a diétádba is.

Szója

A szójatermékek, mint a tofu, szójaburgerek és egyéb szójatermékek is szintén illeszkednek a diétádba, hiszen tele vannak proteinnel. Ráadásul napi 25 gramm szója-protein segít abban, hogy alacsonyabb legyen a koleszterinszinted, valamint a szívedet is védi.

Babok

A bab is tökéletes alapanyag. A protein mellett a benne lévő rostok szintén segítenek abban, hogy tovább érezd magadat tele és az alacsony koleszterinszint elérésében is jelentős szerepet játszhat. Így például egy fél bögrényi bab megfelelő köret is lehet a steakedhez.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Ha nem szeretnél lemondani a finom italokról, akkor ne tekints el a tejtermékektől. A tej, sajt és a Fehérjediétajoghurt nem csak fehérjedúsak, de rengeteg kalciumot is tartalmaznak az erős csontokért és az egészséges szívért. Emellett mindig választhatsz a boltban is az alacsonyabb zsírtartalmú termékekből.

Teljes kiőrlésű kenyerek, tészták

A legtöbb magas proteintartalmú diéta limitálja a bevihető gabonamennyiséget, és eltilt a fehér kenyerektől, és a tésztáktól. Ezek persze helyettesíthetőek teljes kiőrlésű kenyerekkel és tésztákkal, müzlivel – amik mind rostban gazdagok.

Gyümölcsök, zöldségek

Ezek a fantasztikus ételek tele vannak antioxidánsokkal, amiket más ételekben nem nagyon találhatsz. Fogyaszd ezeket köretként vagy akkor, ha nasira vágysz.

Amire figyelj oda...

Szó mi szó, a magas proteinútartalmú diéta segít egészséges módon súlyt veszteni – egy ideig legalábbis. Ugyanis sajnos a legtöbb diétázó a nassolással gyorsan tönkrevághatja az eredményt. Ráadásul hiába vesztesz gyorsan súlyt és érzed magadat mégis tele a sok proteintől, ha abbahagyod a diétát és nem ügyelsz a továbbiakban is a helyes étrendre, akkor nagyon gyorsan visszaszedheted a kilóidat.

A sok protein miatt az emberek hajlamosak megfeledkezni a zöldségekről és gyümölcsökről, továbbá az elegendő rost fogyasztásról, amivel értékes tápanyagoktól fosztják meg a szervezetüket. Ha nem kiegyensúlyozott a diéta, akkor nem fog jól működni.

Mielőtt belekezdenél a diétázásba, mindenképpen egyeztess a háziorvosoddal!

(Gy.A.- webMD.com)