foci
#Mozgás

A foci nem veszélytelen sport

2016.06.22.
2 perces olvasási idő

Nem véletlenül a futball a világ egyik legnépszerűbb sportja, hiszen könnyen tanulható és kiváló módja az erőnlét fejlesztésének. Plusz egy érdekes, pörgős játék, amit valódi élvezet játszani. Azonban számos sérülést is tartogathat, akár akkor is, ha körültekintően, odafigyelve játsszuk.

A labdarúgás csapatsport, ezért akaratlanul is történnek balesetek. Egy ütközésnek például horzsolásokon túl komolyabb szövődményei is lehetnek, például az agyrázkódás. Mint minden futást igénylő sportág, a futball is magában hordozza az ínszalagszakadás, az összefejelés, egyéb sérülés lehetőségét.

Miért fontos a biztonságos játék?

Szinte nem telik el meccs valamilyen baleset nélkül, szerencsére a legtöbb csak könnyű sérülés, de a komolyabbaknak, mint a csonttörés, súlyosabb következményei is lehetnek.

A bokaficam, a térdrándulás, a lágyéksérülés, az izomgörcs és a sípcsont törése a leggyakrabban előforduló sérülések. Továbbá előfordulhatnak ismétlődő stressz-sérülések, mint az íngyulladás.

A megfelelő felszerelés fontossága

Van néhány sportszer, amit érdemes játék közben használni, így kivédhető a kisebb és nagyobb sérülések esélye is. Egyénenként nem szükséges más, csak sípcsontvédő és stoplis cipő, de nem árt odafigyelni a követező felszerelésekre is:

- Cipő: Válassz stoplis vagy bordázott talpú cipőt, ezek nagyobb biztonságot adnak, de csak különleges esetekben, ha nedves a pálya vagy nagy a fű. Bizonyosodj meg róla, hogy a cipőid jól tartják a lábad.

- Lábszárvédő: Megvéd a sípcsontsérülésektől. Fontos, hogy méretben megfelelő legyen, pont a térded alatt legyen a felső része, és hogy fogja az egész bokádat. Vásárlásakor vidd magaddal a cipőd és zoknid, hogy lásd, megfelelően illeszkedik-e.

- Zokni: Feladata a lábad védelme, a lábszárvédő rögzítése, mindig viseld, ha meccsed van vagy gyakorolsz.

- Egyéb: A fogvédő megvédi a fogaidat, az ajkaidat, az arcodat, a nyelvedet, véd az agyrázkódástól és az állcsonttöréstől. Minden játékosnak javallott. Kapusoknak ajánlott a hosszú ujjú felső és a kapuskesztyű viselete, ami véd a labda erejétől.

Mielőtt pályára lépsz

Fontos jó formában várni a szezonkezdést, mert ez nem csak a jobb játékossá válásodat segíti elő, de megvéd az esetleges sérülésektől. Kezdj el edzeni és helyesen étkezni már az idény előtt jó pár hónappal, így nem kell majd aggódnod vagy az utolsó percben kapkodnod.

Még néhány dolog, amit tarts észben mielőtt elkezdenél játszani:

  • Gyakorlás vagy meccs előtt mindig ellenőrizd a pályát, hogy nincs-e rajta gödör, bármilyen akadály, szemét vagy üvegszilánk. Legyen nálad pótfelszerelés.
  • Mindig melegíts be és nyújts kezdés előtt. Fuss helyben, hogy beinduljon a vérkeringésed, aztán óvatosan nyújts, különösen odafigyelve a bokára, vádlira, térdre és térdízületre.
  • Ellenőrizd a kapukat a pálya mindkét végén. Fontos, hogy rendesen legyenek rögzítve a földön. Soha ne mássz fel, vagy csimpaszkodj a kapufára, balesetveszélyes!
  • Ha a pálya nedves, használjatok vízlepergetővel bevont vagy műanyag borítású labdát. A bőrfelszínű beszívja a vizet, ettől nehezebb lesz, ami szintén balesetekhez vezethet.
  • Győződj meg arról, hogy az elsősegély doboz a közelben van, és egy olyan valaki is, aki el tudja látni a könnyebb sérüléseket.
  • Készülj fel a vészhelyzetekre. Legyen egy felnőtt a közelben, aki baj esetén értesítheti a mentőt.
  • Igyál eleget, különösen meleg, napsütéses időben, a mérkőzés előtt, alatt és után.
  • Ne személyeskedj a pályán, ha bármilyen nézeteltérésed van valamelyik játékossal, hagyd, hogy a játékvezető döntsön. Sose kezdj verekedésbe a pályán.

Játék közben

  • Légy tisztában a szabályokkal és mindig tartsd be őket. A szabálytalan játék sebesüléshez, illetve kiállításhoz vezet.
  • Nyitott szemmel játssz, és légy elővigyázatos a csapattársaiddal és az ellenféllel egyaránt. A legtöbb ütközést az okozza, ha a földet nézve nem figyelsz a többiekre.
  • Tanulj meg és használj újabb és újabb technikákat. Ilyen például a fejelés, ami közben elég egy apró rossz mozdulat, egy észre nem vett játékos mögötted és máris megtörtént az ütközés. Tartsd csukva a szád, így biztosan nem harapsz majd rá a nyelvedre.
  • Ha rosszul vagy, vagy fáj valahol, ülj ki és ne folytasd a játékot, amíg nem érzed magad teljesen jól. Úgy játszani, hogy fáj valahol, nagyon bátor dolognak tűnhet, de súlyosbodhat tőle az állapotod, vagy akár a gyógyulási időt is meghosszíthatja.

Ez is csak játék, ezért is kezdted el, nem igaz? Csak néhány utasítást kell követned a saját érdekedben, így védhető ki a legtöbb sérülés és így maradhatsz a pályán, amin szeretnél.

(KamaszPanasz - P.R.)