kemping
#Zöldövezet

Minden, amit a kempingezésről tudni kell

2023.06.03.
5 perces olvasási idő

A kempingezés nemcsak a kikapcsolódás nyugalmát nyújtja, hanem túrázási lehetőséget is, ami egyszerre válik előnyére a testnek és a léleknek. Az egyszerűséget kombinálja a természet szépségével, segít megnyugodnunk és eltávolodnunk a zsúfolt mindennapjainktól.

Biztosan szeretnél elsajátítani pár túlélő technikát, hogy emlékezetessé tedd a túrát az erdőben, vagy a hegyekben.

Mielőtt elindulnál

Tudd, milyen környezetű helyre mész. Különböző tájak, különböző kihívások. Például teljesen más homokon és földön felállítani a sátrat. Ha nem jó a felszerelésed, azon kaphatod majd magad, hogy a szabad ég alatt alszol a szélfútta tengerparton.

Minden eshetőségre fel kell készülnöd - a mérgező növényektől a veszélyes állatokig. Amikor tervezed a kirándulást, vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel vagy egy adott erdőőrrel. Böngészgess a neten, hogy tanulmányozd a helyet, ahova mész. Mielőtt elindulnál, nézd meg az időjárás-előrejelzést.

A hátizsákodat az egész túra alatt cipelned kell, tehát próbálj meg úgy bepakolni, hogy az ne okozzon séta közben kellemetlenségeket, és hogy a dolgaid jól el legyenek osztva benne. Ez segít elkerülni a kihólyagosodást és a rándulásokat. Ugyancsak jó ötlet bakancsban túrázni. Emlékezz a mondásra: vigyél csak fotókat, hagyj csak lábnyomokat. A szemetedet magaddal kell hurcolnod, mert a legtöbb helyen nem lesz lehetőséged kidobni. Ezt úgy teheted, meg hogy minél kevesebb dolgot pakolsz.

Tippek a nélkülözhetetlen felszerelésekhez:

  • Legyen egy vízálló, könnyen felállítható sátrad. Mielőtt elindulnál túrázni, egyszer állítsd fel a sátrad a kertben vagy a nappalidban, hogy biztosan tudd, hogyan működik. (Vigyázz, nehogy otthon hagyj valamilyen fontos alkatrészt.)
  • Találd meg a megfelelő hálózsákot. A hőmérséklet könnyen leeshet a magasabb fekvésű területeken, tehát olyan hálózsákot vásárolj vagy kölcsönözz, ami jól tartja a meleget alacsony hőmérsékletben is. A lúdtollas, vagy mesterséges anyaggal töltött hálózsákok -26 Celsius fokban is jól tartják a hőt.
  • Gyógyszereket. Ha gyógyszereket szedsz, pl. asztmára vagy allergiára, vigyél eleget a túrára. Ha naponta szedsz valamilyen gyógyszert, akkor pakolj be többet, mint kellene, bármely eshetőségre.
  • Nyári kirándulásokon használj naptejet és rovarriasztót. Vehetsz olyan készítményt is, ami tartalmazza mindkettőt, de az nem túl jó ötlet, mivel a naptejet gyakrabban kell használni, mint a rovarriasztót. Először mindig a naptejet tedd fel.

Az elsősegély felszerelésed tartalmazza ezeket

  • Steril géz
  • Fertőtlenítő törlőkendő
  • Nyugtató hatású krém (csípésekre és kiütésekre)
  • Kötszer és ragtapasz
  • Elektrolit tabletta (ez pótolja az ásványi anyagokat a szervezetedben)
  • Csipesz
  • Gumikesztyű
  • Alkohollal átitatott fertőtlenítő párna (sebkörnyéki fertőtlenítésre)
  • Elsősegély-nyújtási útmutató

Vészhelyzet esetén

A kempingezés

Talán úgy gondolod, ha veled van a telefonod, mi rossz történhet? Valójában egy telefonban bízni vészhelyzet esetén egyenesen ijesztő ötlet. Általában a vadonban nincs térerő, szóval ne mentőövként gondolj a telefonodra.

Vészhelyzet esetére mindig legyen nálad:

• Elemlámpa (plusz elemekkel)
• Egy palack víz (pluszba az alapból becsomagolthoz)
• Vízálló gyufa
• Magas szénhidráttartalmú keksz (energiapótlásra)
• Síp (nagyobb távolságban lehet hallani, mint az emberi hangot)
• Életmentő fólia (olyan takaró, ami könnyű és vészhelyzet esetén megakadályozza a test kihűlését)
• Zsebkés

Mit viselj?

A rövidnadrág tűnne a legjobb választásnak napos időben, de az égen bármikor megjelenhetnek viharfelhők. Próbálj mindenféle eshetőségre berakni olyan ruhákat, amik gyorsan száradnak.

Ha túrázni mész, a vékonyabb anyagból készült hosszúnadrágok és ingek a legjobbak. Megvédenek a kullancsoktól, szúnyogoktól, szúró aljnövényzettől és a leégéstől. Fújd be a ruhádat és a bőröd rovarriasztóval!

Öltözködj rétegesen, az atlétától kezdve a hosszú ujjú kabátig, a hőmérséklet szerint. Ne felejts elvinni plusz zoknikat, cipőt és vízálló esőkabátot. Egy esősapka kiváló védelmet nyújt a váratlan viharoknál.

Biztonsági tippek a kempingezéshez

Habár minden kempingező helynél mást és mást tapasztalhatsz, vannak dolgok, amik mindenütt ugyanazok. Az első, hogy sose kempingezz egyedül. Ha a barátaiddal kempingezel az nemcsak vicces, de ugyanakkor okos döntés is, mert így lesz, aki segítsen vészhelyzetben.

Az otthoniaknak is mondd el az útitervedet, és kempingezés közben tudasd velük mindig, hogy jól vagy. Néhány kempingező helynél lehetőséged van jelzéseket hagynod egy-egy ösvénynél (hogy jelezd hol jártál). Mindenképpen szólj egy erdésznek az erdészállomáson, amikor útnak indulsz. Ha ezt megteszed, akkor nagyobb az esélyed arra, hogy segítséget kapj, amikor az út kezd rizikóssá válni. Persze a legtöbb kempingező átvészeli a kirándulásait bármilyen akadály nélkül, de azért jó tudni, hogy van valaki, aki tudja, hogyan találjon meg, ha segítségre lenne szükséged.

Hegyi betegség

Magasabban, kb. 2000-2500 m felett kevesebb oxigén van. Néhány ember ilyen magasságnál a hegyi betegség tüneteit: fejfájást, szédülést, nehézlégzést és émelygést észlelhet. A legtöbben kis időn belül jobban lesznek, de akik nem, azoknak csak egy lehetőségük van: lejjebb menni.

A kempinghelyed

Hogyan tarthatod biztonságban a kempingező helyed? Itt van pár tipp a profiktól:

  • Tervezd el. Keress egy tisztást egy dombon vagy egy lejtőn, hogy elkerülj egy hirtelen eső utáni lehetséges áradást. Egy ilyen kisebb vízözön elmoshatja a szeretett kempingedet az összes cuccoddal együtt. Ha előfordulnak vadállatok abban a térségben, ahol kempingezel, jó, ha alvóhelyedtól a lehető legmesszebb étkezel.
  • Ne játssz a tűzzel! Tudd biztosan, hogy szabad-e tüzet rakni azon a helyen, ahol tartózkodsz (kérdezz meg egy erdészt, vagy a kemping vezetőségéből valakit). Vigyázz arra, hogy hol rakod meg a tüzet! A sátrad és a tűz között minimum legyen 3 méter.
  • Az ételt jól zárd el! Azok az ételek, amik nincsenek jól elcsomagolva, magukhoz vonzhatnak veszélyes állatokat is. Általában jól lezárható speciális táskákat ajánlanak.
  • Légy körültekintő, mindig tudd, mi folyik körülötted. Csinálj fejben egy listát arról, mik vagy kik vesznek téged körül, és azok mit csinálnak. Zárd le a kocsidat akkor is, ha nincs senki a közelben. Légy barátságos, de ne túl barátságos. Készülj fel minden váratlan eseményre.

Víz mindig legyen nálad

Ne felejts el ivóvizet vinni mindig, még ha a hegy tetején tisztának tűnő hideg vizet is lelsz. Nem számít, milyen kristálytisztának is látszik a patakfolyó vagy tó vize, mert fertőzött lehet valamilyen parazitával (élősködővel), ami megbetegíthet téged is. Pakolj be sok vizet, még ha nagyon nehéz is, mert elengedhetetlen kelléke a kempingezésnek.

A lakatlan térségekben az állatok is használják a vizet, így a fertőzött állatokról a baktériumok könnyen a vízbe juthatnak. Ezek a baktériumok az embereket is megbetegíthetik. Fürödhetsz és úszhatsz, hogyha az nem tilos az adott víznél. Igyál sokat, hogy elkerüld a kiszáradást.

Étel

Sok ehető növény található az ösvények mentén, de ne kezdd el őket csak úgy tudatlan eszegetni. Néhány bogyó, gomba vagy gyökér finomnak tűnhet, de megbetegedhetsz tőlük. Ha mindenképpen enni akarsz az utadat szegélyező növényekből, olvass utána először könyvekből, vagy a neten, és vigyél magaddal képeket.

Állattal való találkozás

Néhány kempingező helynél találkozhatsz állatokkal, például madarakkal, mókusokkal, siklókkal, vaddisznókkal. Nehéz lehet megállni, hogy egy kis csalétekkel ne csalogasd őket oda magadhoz, hogy közelebbről szemügyre vehesd őket. Tégy meg egy szívességet magadnak és az állatoknak: ne tedd!

A vadállatoknak a vadonban kell maradniuk. Ne etesd őket a túlélésük és a te túlélésed érdekében! Könnyű úgy gondolni az állatokra, mint például a háziasított lovakra, de a vadállatok megharaphatnak, és még a kisebbek is jelentős károkat okozhatnak a kempingedben. Még ha te meg is úszod sérülés nélkül, de az utánad jövő család már nem biztos, hogy olyan szerencsés lesz.

Ha egy állatot egy helyen egyszer megetetnek, akkor az ösztönösen vissza fog oda térni. Ahogy a következő kempingező sem lehet majd ugyanolyan szerencsés az adott állattal mint te, úgy ugyanaz az állat sem lehet ugyanolyan szerencsés a következő kempingezővel, mint veled. Ha a kempinghez csalogatod az állatot, azzal kiteszed más, kegyetlen emberek bánásmódjának, akik nem olyan kedvesek, mint te.

Találd meg az utad

Az eltévedés valószínűleg a legtöbb kempingező legnagyobb félelme. Jó ötlet megtanulni, hogyan kell használni az iránytűt és a térképet, hogy könnyen eljuthass egyik helyről a másikra. A legtöbb kempingező nem tudja, hogyan kell használni az iránytűt. Hogy elkerüld az eltévedést, mindig kövesd az útjelzéseket, és sose menj egyedül kempingezni. Mielőtt nekivágnátok az útnak, kérjetek érvényben lévő térképet az erdésztől.

Ha te és a társad eltévednétek, kövessétek a turistajelzéseket a legközelebbi erdészállomáshoz, és várjátok meg amíg a segítség megérkezik. Ha nem találtok egy erdészállomást sem, keressetek egy biztonságos helyet, ahol meghúzhatjátok magatokat, amíg a segítség rátok talál (ez be fog következni, ha jeleket hagytatok az úton magatok után, és elmondtátok otthon, hova is mentek). Egy régi síp a kempingező legjobb barátja lehet, amikor az segítséget akar hívni. Ha folyamatosan ismételed a füttyöket, biztosan rátok találnak, mivel a sípszó sokkal távolabb elhallatszik, mint az emberi hang. Ha van mobiltelefonod, próbálj meg azzal jelezni.

Ha váratlan problémád támadt, bármily kicsi is az, ne hezitálj rákérdezni az erdésznél. Ha utánakérdezel útmutatásért vagy tanácsért, talán egy rémálmot úszol meg.

Ha tényleg fel akarsz menni a hegy tetejére, de egy haverod sem akar veled tartani, hívd magaddal az egyik szülőd vagy egy rokonod. A fantasztikus kilátás, amit megoszthattok egymással a hegy tetején, közelebb hozhat titeket egymáshoz, és az úton jobban megismerhetitek egymást. Egy jó kempingezés nem csak szép emlékekkel gazdagíthat, hanem életre szóló kedvteléssé válhat.

(KamaszPanasz - I.S.)