táplálkozászavar
#Táplálkozás

A táplálkozászavar egyre több nőt és lányt érint

2010.04.01.
1 perces olvasási idő

A táplálkozászavarral kezeltek körében több mint 90 százalékot tesz ki a nők és lányok aránya – derül ki a németországi Baden-Würtenberg tartomány 2008-as nyilvántartásából. Mivel e tartományban átlagos a nők és férfiak aránya, a számok egész Európára kivetíthetők.

A táplálkozási zavarok terén messze a nők "vezetnek". Az aggasztó statisztikát még figyelemfelkeltőbbé teszi, hogy nem csak a felnőtt nők érintettek a jelenségben, hanem a fiatalkorúak is aktívan kiveszik belőle részüket.

Táplálkozási zavar

2008 évben összesen 1563 nő és férfi fordult orvoshoz táplálkozási zavarral, közülük 1444 nő. A 2000-es év statisztikájához képest az orvosi kezelések száma nyolc százalékkal növekedett, s a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a táplálkozási probléma a leggyakoribb betegségnek számít a gyerekek és fiatalkorúak körében.

Az adatok értelmezésekor nem mehetünk el amellett, hogy a 13-14 évesek több mint fele saját bevallása szerint szeretne soványabb lenni.

A 2008-as év statisztikája alapján a legtöbb megbetegedés a 30 évnél fiatalabbak körében tapasztalható: e korcsoportokban összesen 1134-en kérték szakorvos segítségét. Ez 22 százalékkal több az előző év adatánál. Az emelkedő tendencia még drasztikusabbnak bizonyult az idősebbek körében: 2007 és 2008 között több mint 50 százalékos eltérés mutatkozott meg: összesen 357 embert kezeltek táplálkozászavarral. Körükben 27 százalékot jelent mindazoknak az aránya, akiknél kóros soványság a diagnózis.

Megoldás: megelőzés, korai felismerés

A 13-14 évesek közül 63 százalék mondja, hogy szeretne jobban, az ő értelmezésükben: vékonyabban kinézni. Ez különösen aggasztó – kommentálja a számokat Monika Stolz, a tartomány szociális minisztere. Véleménye szerint a korai felismerés és a megfelelő beavatkozás lehet a táplálkozási zavarok megoldása, s nem a probléma kialakulása utáni kezelés.

Az egészséges életmód nem csak az általános betegségekkel szemben adhat bizonyos fokú védettséget, hanem mindenki lelki egészsége terén járul hozzá a kiegyensúlyozottsághoz.

Nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy a táplálkozászavar miért érint nagyságrendekkel több lányt, mint fiút. A kutatók csupán feltételezik, hogy a lányok hangsúlyosabb testtudattal rendelkezhetnek, de az is elképzelhető, hogy önértékelésük kisebb.

forrás: de.news.yahoo.com