koncentráló képesség
#Suli, munka

Az agy eledelei, avagy mi segít koncentrálni?

2023.05.21.
2 perces olvasási idő

Ginzeng, hal, bogyók vagy koffein? Kellő odafigyeléssel és megfelelő ételekkel a memóriád háromszor hatékonyabban működik, a koncentráló képességed pedig javulni fog.

De tényleg működnek ezek? Nyilvánvaló, hogy ahogy telnek az évek, szervezetünk egyes részei, mint például az agyunk is öregszik. A jó hír viszont, hogy vannak olyan étrendkiegészítők, melyek segíthetnek fitten tartani az agyunkat.

A koffein éberebbé tesz

Természetesen nincsenek csodák, hogy nagyobb legyen az IQ-d vagy valaki más tanulja meg helyetted az anyagot. De az olyan dolgok, mint például a kávé segíthetnek összpontosítani a feladatra. De NE akarj mindig éjszakázni! Vannak helyzetek, mikor hasznos, azonban hosszútávon szorongást és idegességet okoz.

A cukor növeli az éberséget

Azért ne ülj neki megenni egy kiló cukrot. Viszont egy szelet csoki vagy egy édes gyümölcslé kicsit felpörgetheti az agyműködésedet. Ugyanis a szervezeted energiát nyer a cukor lebontása során. Viszont csak óvatosan a cukorral! Túlzott fogyasztása számtalan egészségügyi problémához vezethet, például fogszuvasodáshoz, elhízáshoz.

A protein és az agyműködés kapcsolata

koncentrálás

A proteinnek rengeteg hasznos hatása van, azonban az egyik legkiemelkedőbb, hogy messzemenően tovább fejti ki hatását, mint a cukor. A protein fogyasztása jót tesz az egész szervezetednek, egészségesebbé és fittebbé varázsol, de a tévhitekkel ellentétben nehéz bármiféle direkt kapcsolatot mutatni a protein és az agyműködés között.

Az agy eledele, a hal

Nos, ha van valami, amit az agy eledelének lehet egyértelműen nevezni, az a hal. Rendkívül gazdag ugyanis Omega-3 zsírsavakban, amelyeknek döbbenetes hatása van az agyunkra és a szervezetünkre egyaránt. Ezek az egészséges zsírsavak segítenek csökkenteni a szívinfarktus kockázatát, serkentik az agyat, mentálisan frissítenek és talán a memóriánkra is kihatással vannak. Az agyunk és a szívünk egészségének érdekében együnk hetente legalább egyszer halat! De az optimális a heti két adag hal lenne.

A napi adag csoki és a magvak

tanulás

A különféle magvak és diófélék telis tele vannak E-vitaminnal, ami közismerten „fiatalító” hatású. Az étcsokoládé is rengeteg, az agy számára nélkülözhetetlen vitamint és tápanyagot tartalmaz, de ezek mellett megtalálható benne koffein is, ami egyértelmű serkentő, ébren tartó hatású. Élvezd mindennap ezeknek a finom édességeknek a jótékony hatását! Persze csak mértékletesen! Pár kocka csoki és egy kisbb maréknyi olajos mag bőven elég, hogy megfelelő szinten tartsd az agyműködésed.

Avokadó és teljes kiőrlésű termékek

Minden szervük működése a vér egyenletes eloszlásától és annak megfelelő keringésétől függ, különösképpen az agyunk és a szívünk működése. A teljes kiőrlésű élelmiszerek és a gyümölcsök, mint például az avokadó csökkentik az érrendszeri megbetegedések kockázatát, és természetes, finom módon indítják be és turbózzák fel elfáradt agysejtjeinket.

Az egészséges diéta előnyei

Talán furcsán hangozhat, de igaz. Ha a diétádból, hiányoznak a különféle esszenciális tápanyagok, a koncentráló képességed erősen romolhat. A túl sok és a túl kevés esszenciális tápanyag fogyasztása egyaránt kihatással van a koncentrációra. Fogyassz sokfajta ételt, táplálkozz változatosan, így biztos, hogy elegendő tápanyaghoz jut az agyad és a szervezeted is!

Vitaminok, ásványi anyagok?

agy

A boltokban rengeteg étrendkiegészítőt lehet kapni, amelyeket az agy eledeleként hirdetnek. Nagy részük hasznos anyagokat tartalmaz ugyan – B, C, E-vitamint, béta karotint és magnéziumot –, azonban ezek tönnnyire hatástalanok. A szakemberek sokkal inkább bíznak a természetes tápanyagokban, a vitaminok, esetleg a gyógynövények hatásában. Naponta egy multivitamin tabletta oké, de komolyabb kiegészítők használata előtt, mindenképpen beszélj az orvosoddal!

Állj készen a nagy napra!

étel

Vizsga előtt állsz? Szeretnél plusz energiát? Indítsd a napod egy 100%-os narancslével, folytasd egy teljes kiőrlésű kenyérrel, melyet hallal, történetesen mondjuk lazaccal, esetleg natúr lében érlelt tonhallal eszel meg. Végül pedig egy pohár kávé, és máris készen állsz a megmérettetésre. Azonban nem csak az étkezésre érdemes odafigyelni, a szakértők a következőket is ajánlják:

  • Feküdj le időben, és aludj eleget!
  • Csinálj pár átmozgató gyakorlatot, ez felfrissíti a vérkeringésedet!
  • Szabadulj meg a hétköznapi gondjaidtól, relaxálj és összpontosíts a feladatra!
  • Csak pozitívan! Úgy menj oda, hogy minden sikerülni fog!

Remélem, most már nem lesz problémátok azzal, hogy hogyan pörgessétek fel agytekervényeiteket! Sok sikert, és csak nyugodtan!

(KamaszPanasz - Cs. B.; Forrás: WebMD)