Szülőknek

#Szülőknek

577 db cikk a témában

Létezik jó válás is?
#válás
2024.04.09.

Létezik jó válás is?

Kamaszkorban a szülő szerepe óriási, hiszen a gyerek mindennél jobban vágyik a szeretetre. Azonban a szülők saját konfliktusaikat sem mindig tudják megoldani, hiányzik belőlük a tolerancia, empátia. Válás során gyakran használják fel a gyereket egymás ellen, akiben a krízis hatására pszichoszomatikus betegségek jelentkeznek. Van azonban olyan válás, ami megkímélheti a gyermekeket és a szülőket is.

Szülősegítő csoportok: ha gond van a kamasszal
#szülő
2024.03.28.

Szülősegítő csoportok: ha gond van a kamasszal

Az olyan szülőknek, akiknek gondjaik vannak tini gyermekük felnevelésével, a szülősegítő csoportok jó megoldást jelenthetnek. A legtöbb helyen már elérhető akár személyesen, akár online. Talán elsőre furcsa lehet egy ilyen csoportnak a tagja lenni, hiszen elvileg a gyerekkel van baj, nem a szülővel. Itt vannak azok a dolgok, amiket neked is tudnod kell.

Hogyan segítsük a kamasz pályaválasztását?
#pályaválasztás
2024.03.22.

Hogyan segítsük a kamasz pályaválasztását?

A kamaszkor az egyik legnehezebb életszakasz: ekkor kezdődik meg a felnőtté válás, a szülőkről való leszakadás és a felkészülés az önálló életre. Ugyanakkor a kamasz kicsit még gyerek is, akit terelgetni kell és segíteni a fontos döntések meghozatalában. (x)

Hogyan beszélgess többet kamasz gyerekeddel?
#szülő
2024.03.17.

Hogyan beszélgess többet kamasz gyerekeddel?

A legtöbb szülő azt szeretné, ha kamasz gyerekével nyíltan és őszintén tudna beszélni bármilyen témáról. Szeretné, ha gyermeke beszámolna örömeiről, gondjairól, és nem félne segítséget kérni sem. Ez azonban nem mindig megy egyszerűen. A következő tippeket érdemes lehet megfontolni, ha többet szeretnél beszélgetni kamasz gyerekeddel.

Hogyan beszélj a szexről tini fiaddal?
#szex
2024.03.04.

Hogyan beszélj a szexről tini fiaddal?

Habár a szexről beszélni gyermekeddel kellemetlen lehet, ne kerüld el. A média hamis képeket közvetíthet, amiket muszáj megbeszélni, s már nem csak magáról a biológiai folyamatról kell szót ejteni, hanem a különböző szexuális attitűdökről is. Fontos tehát, hogy beszélgess vele.

Mire kell figyelni a kamasz szobájának újrafestésekor?
#falfestés
2024.02.26.

Mire kell figyelni a kamasz szobájának újrafestésekor?

A kamaszok szobájának újrafestése nemcsak egy egyszerű felújítási projekt. A lakás többi részét úgy alakítjuk ki, ahogy csak szeretnénk, a tinédzsereknek viszont a mienktől általában teljesen eltérő elképzeléseik vannak. Ilyenkor nem egyszerű kompromisszumot kötni, de ne felejtsük el, hogy ez az ő birodalmuk, megérdemelnek tehát egy kis szabadságot. Természetesen van, amiben nem engedhetünk, lássuk tehát, hogy mire érdemes odafigyelni a festés megkezdése előtt! (x)

Kamaszkori bántalmazás
#bántalmazás
2024.02.20.

Kamaszkori bántalmazás

A bántalmazás főként az iskolában jellemző, de szembesülhetünk vele a munkahelyen is. Évről évre sok gyermeket bántalmaznak. Annak ellenére, hogy az iskolák és a hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy ne történhessen meg ilyesmi, a bántalmazás továbbra is komoly gondokat okoz.

Mit csinálj, ha nem kedveled kamasz gyermeked barátait?
#barátok
2024.02.02.

Mit csinálj, ha nem kedveled kamasz gyermeked barátait?

Sok szülő kívánja, hogy bárcsak teljes szívvel el tudná fogadni, és kedvelni tudná tinédzser gyermeke barátait. Szeretnéd tudni, hogy miért hoz annyi serdülő rossz döntést, ha a barátokról van szó? Vagy azt, hogy mit csinálj, ha nem tetszik a gyermeked választása?

Mit csinálj, ha a tini vegetáriánus szeretne lenni?
#vegetáriánus
2024.01.23.

Mit csinálj, ha a tini vegetáriánus szeretne lenni?

Akár életre szóló elhatározás, akár csak két hétre szól, megérdemli, hogy figyelj rá, ha úgy dönt, hogy megpróbálja a vegetáriánus étrendet - még ha a családban mindenki más él-hal a húsért. Itt van néhány tipp, amivel megkönnyítheted a mindennapi étkezést.

Zárkózott kamasz – Normális vagy nem normális?
#zárkózott
2023.12.26.

Zárkózott kamasz – Normális vagy nem normális?

A legtöbb kamasz gyerekkel, de olykor már kiskamasz gyerekkel rendelkező szülő előbb-utóbb szembesül azzal a problémával, hogy a korábban bújós és cserfes gyermeke egyszer csak elkezdi bezárni a szobája ajtaját, nem akarja, hogy mi vigyük el az iskolába, és arra a kérdésre, hogy „Milyen napod volt?” leginkább csak egy vállrándítással válaszol. Hiába tudjuk, hogy ez életkori sajátosság, a szülők nagy részének ez mégis nagyon rosszul esik, és nem mindig könnyű alkalmazkodni az olykor hirtelen jött változáshoz.

Karácsonyi ajándékötletek tinik részére
#karácsony
2023.12.11.

Karácsonyi ajándékötletek tinik részére

Ajándékozni nem egyszerű feladat. Bizony nagyon sok fejtörést okozhat eltalálni azt, hogy karácsonykor mi okoz valódi örömet. Az ajándéknak ugyanis - a legtöbb esetben - nem szabad, hogy a pénzben kifejezett értéke számítson, hanem a személyre szóló volta az, ami különlegessé teszi. Az, hogy ismered a másik szokásait, vágyait és ennek tükrében választasz - vagy saját kezűleg készítesz - valamit.

5 lépés, hogy ne kiabálj gyermekeddel
#szülő
2023.12.03.

5 lépés, hogy ne kiabálj gyermekeddel

Nagyon sok szülő kiabál a gyerekével, ez azonban korántsem normális. A kiabálás az egyik olyan szokás, amit a gyerekek leginkább szeretnének megváltoztatni a szülőkben.

Mikor engedjük el gyermekünket egyedül egy koncertre?
#manchesteri koncert
2023.11.24.

Mikor engedjük el gyermekünket egyedül egy koncertre?

Sok tizenéves számára szinte egy beavatási szertartással ér fel, ha szülő nélkül megy el koncertre. Ugyanakkor a szülőnek elég ijesztő gondolat lehet az, hogy hagyja a gyermekét felügyelet nélkül elmenni.

Hogyan vidítsd fel könnyen a kamaszt?
#szomorúság
2023.11.06.

Hogyan vidítsd fel könnyen a kamaszt?

A felnövés kemény munka, és a kamasz úgy találhatja, hogy ezek az évek különösen viharosak. A pubertás és az egymásra gyakorolt nyomás ezekben az időkben egyre nehezebbek. Ha úgy találod, hogy a tini nagyon szomorú, akkor könnyen tehetsz ellene. Olvasd el az alábbi stratégiákat, amikkel a szomorú napokat gyorsan átváltoztathatod.