/ SZÜLŐKNEK / Apa ne prédikálj, bajban ...
  2017-01-05

Apa ne prédikálj, bajban vagyok!

Ki tudná elfelejteni Madonna slágerének szavait? A zene fülbemászó volt, a dalszövegnek pedig rengeteg a mondanivalója. Ha Ön szerencsés, nem hallott hasonló szavakat tinédzser gyermekétől.

Az a bizonyos két szó tudja igazán pánikba ejteni a szülőket: „Bajban vagyok!”. Sokszor túl élénk a fantáziánk és ahelyett, hogy gyermekünk következő mondatára figyelnénk, már egyből gyártjuk a legrosszabb teóriákat. Az ok lehet teljesen egyszerű (egy letört köröm), Kicsit komolyabb (egy egyes dolgozat), esetleg elég súlyos (terhesség), azonban mindent az határoz meg, hogy Ön hogyan viszonyul hozzá. Talán amit gyermekétől hallani fog, nem lesz kellemes, az a tény, hogy Önhöz fordult, nagyon jó jel.

- hirdetések -

Íme tippjeink arra, hogyan kezelje a rossz hírt:

1. Hallgatás

Hallgasson, hallgasson, és hallgasson meg minél többet a történtekről. Próbáljon meg nem közbeszólni. Ez segíteni fog abban, hogy minden fontos információt megtudjon. Ha idő előtt reagál vagy közbeszól, gyermeke lehet, hogy nem mondja majd el a teljes történetet.

2. Nyugalom

Az első ponthoz kapcsolódik, hogy maradjon nyugodt és támogató, még akkor is, ha egyáltalán nem érzi magát olyannak az adott pillanatban.

3. Figyelem

Figyeljen oda arra, mit mond és hogyan reagál.Olyanokat mondani, mint például „Ugye megmondtam” vagy „Meg fogom ölni azt a srácot!” nem megfelelő és segítőkész a helyzetben.

4. Bizalom

Tudassa gyermekével, hogybár az elhangzottakat nehéz végighallgatni (ha csakugyan ez a helyzet) de értékeli a bizalmát. A pozitív megerősítéssel biztos lesz gyermeke abban, hogy érdemes volt Önhöz fordulni. Ez szintén bizonyítja a feltétlen szeretetét és támogatását gyermeke iránt.

5. Ösztönzés

Dolgozzanak ki együtt egy tervet. Ösztönözze gyermekét arra, hogy megoldásokat keressen és próbálja elkerülni azt, hogy Ön mondja meg neki, mit kell tennie. Ezzel kicsit az önállóságra neveli és fejleszti a problémamegoldó képességét.

5. Kommunikáció

Beszéljék meg a dolgot akkor, ha a kezdeti sokk elmúlt. Ekkor meg lehet említeni a szabályokat és következményeket is, de semmiképpen sem abban a pillanatban, amikor gyermeke segítséget kér Öntől. Józanul és nyugodtan kell hozzáállni, akkor lesz sikeres a kommunikáció.

Mint szülő, nyilván megpróbálja Ön is megtanítani gyermekét a helyes és egészséges döntéshozatalra. Ugyanolyan fontos támogatni őt amikor rossz döntést hoz és elbukik, mint megdicsérni  jó választásnál!

(KamaszPanasz - Gy.P.F)