gyerek
#Szülőknek

Hogyan támogassák az apák állapotos tini lányukat?

2013.06.10.
4 perces olvasási idő

Egyetlen olyan kijelentés létezik, amit az apák semmilyen körülmények között sem akarnak hallani tini lányuktól, mégpedig az, hogy: „Apa, terhes vagyok.” Ezen mondat elhangzását követően még a legrátermettebb szülők esetében is olyan csend és néma döbbenet következik néhány pillanatig, hogy szinte még a levegő is megfagy és eláll a lélegzet, az elme is elakad.

Az első sokk

És ott áll a szülő tehetetlenül, szomorúan és értetlenül tekintve gyermekére, hogy mindez hogyan, miért történhetett meg, hol hibázott, mi vezetett a helyzet kialakulásához. Amikor kijózanodik az első sokk után, nem tud mást tenni, minthogy szembenéz a szomorú valósággal, és megpróbál megbirkózni az új helyzettel. Nem sok ideje marad ilyenkor a józan gondolkodásra, mielőtt megszólalna, ha még nem követte el azt a hibát, hogy esetleg hirtelen indulatból rázúdítja a dühét, kétségbeesését és csalódottságát a gyerekére. Nagyon fontos, hogy jól gondolja meg, mit és hogyan mond a lányának, mert az évekre meghatározhatja kettejük egymáshoz fűződő viszonyát, valamint beláthatatlan hatással lehet gyermekére, rendszerint negatív irányban.

Nem segít, ha önmagát hibáztatja

Amennyiben Ön is olyan, mint a legtöbb lányáról gondoskodó, szerető, féltő apuka, akkor valószínűleg első lépéseinek egyike az lesz, hogy megkeresi azt a fiatalembert, aki a kialakult helyzetért felelőssé tehető és alaposan elbeszélget vele a nem épp rózsás jövőjéről.

A következő lépés pedig rendszerint az, hogy önmagát vádolva azt a kérdést hajtogatja, hogy hol rontotta el a dolgokat, mi rosszat tett a lánya ellen, hogy ez lett a vége. Hogyan, miért tette ezt a lánya? Miért akart bosszúságot, fájdalmat, szenvedést okozni a szüleinek? Ezek a gondolatok ugyan természetes következményei a nem várt hírnek és a stressznek, de igencsak tévesek és csak rossz irányba viszik el a folyamatot, az adott helyzet rendezését.

Családi megbeszélés

Az Ön számára a legfontosabbnak lánya testi-lelki épségének kell lennie. A következő lépés pedig az, hogy összeül a család és megvitatják, hogy hogyan tovább, milyen döntéseket kell meghozniuk az elkövetkezendőkben. Olyan dolgokról kell majd dönteniük, melyek kimenetele nemcsak a lányuk további életét, de az egész családét, valamint az egymáshoz fűződő jövőbeni viszonyukat is meghatározzák.

Amilyen gyorsan csak lehet túl kell jutnia az első dühön és elkeseredettségen, nem szabad hagynia, hogy haragját a saját gyerekén vezesse le, inkább minden erejével próbáljon meg azon lenni, hogy minél hamarabb kisegítse lányát a korántsem egyszerű helyzetéből. Gondolja végig a tennivalókat, hogy mit tehet lányáért, hogyan tudnak a feleségével együtt segíteni neki a megfelelő döntés meghozatalában, bármi is legyen az. Tudassa lányával, hogy mindennek ellenére Ön továbbra is szeretni és támogatni fogja őt.

Nem szabad hagynia magát, hogy hosszú ideig azon rágódjon, bosszankodjon, hogy mi miért történt, kik a felelősek, hogy a lánya mit tett vagy nem tett meg. Gondolja végig alaposan, hogy mit tesz, ne üldözze el lányát otthonról, és ne rombolja le a maradék önbecsülését/önbizalmát. Önnek egy ilyen helyzetben az a feladata, hogy teljesen lányára koncentráljon, támaszt nyújtson neki és segítse minél hamarabb megoldani a kialakult helyzetet. Ne feledje, hogy lánya elsősorban csak Önre számíthat, Önben bízhat, nem csak a segítségére van szüksége, hanem a folytonos és feltétel nélküli szeretetére is. Szedje össze magát minél hamarabb, bármennyire is nehéz és üljön össze a család, hogy megbeszéljék együtt, közösen a továbbiakat. Készüljön fel, hogy hosszú és többmenetes lesz a beszélgetés, mire valamilyen eredményre juthatnak majd.

Olyan fontos dolgokat kell számításba venniük, mint például hogy mennyi idős a lánya (kiskorú-e, tanul még vagy már dolgozik), hogyan vélekedik a család a terhesség megszakításról vagy a baba megtartásáról, esetleg későbbi adoptálásáról, vagy mit tesznek, ha a lánya úgy dönt, hogy mégis megtartja és felneveli a babát? Szinte végeláthatatlan a kérdések sora melyekre valamilyen választ, megoldást kell találniuk.

Dönteni kell a terhességről

A gyereknevelés nem játék, úgy az abortusz sem az. A kisbabát nem lehet csak úgy félredobni, mint egy megunt játékot. Ismertesse vele az anyasággal kapcsolatos tényeket, nehézségeket, de az örömöket is, hogy jobban tisztában legyen döntésének súlyával. Segítse, hogy képes legyen a számára legkevésbé rossz döntés meghozatalára. Amennyiben úgy döntöttek, hogy majd adoptálják a babát, akkor minél előbb lépjenek kapcsolatba egy legálisan és hivatalosan működő ügynökséggel, akik a procedúrát intézik majd Önök helyett. A cél az, hogy a baba szerető és gondoskodó családba kerüljön, ahol megkaphat mindent, amire szüksége van. Az ilyen szervezetek komoly segítséget nyújthatnak a terhesség és a szülés folyamán, valamint a megfelelő befogadó család kiválasztásánál, ez a segítség igen fontos és hasznos lehet az Önök számára, hiszen egyedül minden nehezebb és körülményesebb.

Ha pedig úgy döntöttek, hogy a lánya megtartja és felneveli a babát, Önnek el kell fogadnia lánya döntését, támogatnia kell a gyereknevelésben, az azzal járó nehézségek megoldásában. Készüljön fel arra, hogy esetleg Önnek és feleségének is ki kell majd venniük a részüket a gyereknevelésben, például pelenkázás, éjjelenkénti virrasztás, bébiszitterkedés. Azonban lányának is fel kell adnia addigi életét, amennyiben iskolás, akkor tanulmányait valahogyan, de folytatnia kell és be kell fejeznie tanulmányait tisztességesen, ebben sok segítségre lesz szüksége a családja részéről. Valamint fel kell adnia a saját kényelmét és szórakozását, nem lesz többé már barátokkal való lógás hétvégén vagy délutánonként, az már nem opció egy jó ideig. Be kell vonni a leendő apát is a dolgokba, hiszen az ő felelőssége is a megtörtént dolog.

Bármilyen döntésre is jutnak a terhességgel kapcsolatban, a családnak egy sor nehézséggel és kihívással kell majd szembenéznie az elkövetkezendők során, sok minden megváltozhat viszonylag rövid idő alatt. Mindenesetre szeresse és támogassa lányát feltétel nélkül, mert most ez a legfontosabb az ő számára. Az egymással történő mindennapi érintkezés, kommunikáció, pozitív megerősítés, törődés kiemelt jelentőséggel fog bírni. Ezen a helyzeten túl kell jutni, de csak együtt, közösen fog sikerülni annak érdekében, hogy a legkevesebb sérülés érje a lányát.

Segítse, bátorítsa, támogassa, szeresse lányát, hiszen ő elsősorban csak Önre számíthat. Önön múlik, hogy hogyan cselekszik, elkergeti lányát dühében és csalódottságában, vagy megpróbálja maga mellett tartani és védelmezni őt. Nem egyszerű helyzet, de együtt, közösen meg tudják állni a helyüket és megküzdhetnek a nehézségekkel. A lényeg, hogy ne adják fel és szeressék egymást, törődjenek a másikkal. Ne hozzanak elhamarkodott döntést és ne cselekedjenek indulatból, mert azt később biztos, hogy meg fogják bánni.

(KamaszPanasz - N.L., helium.com)