/ SZÜLŐKNEK / Mennyire érzik a kamaszok...
  2014-12-16

Mennyire érzik a kamaszok egészségesnek magukat?

Érdekes eredményeket hozott azon vizsgálat, amely a diákok szubjektív jóllétére vonatkozott. Három kérdést tettek fel a diákoknak: Szerinted milyen az egészséged? Van-e tartós egészségügyi problémád? Melyek a leggyakoribb egészségi panaszaid?

- hirdetések -

Önminősített egészség

A válaszadó diákok nagyobb része kitűnőnek vagy jónak ítélte egészségi állapotát. Kisebb részük, a lányok negyede, a fiúk ötöde csak megfelelőnek, míg a lányok 4%-a, a fiúk 2%-a rossznak minősítette azt.

Krónikus betegség

Rendszeres orvosi ellenőrzést igénylő betegségben a diákok 15%-a szenved, a magasabb évfolyamokon nagyobb arányban, a nemi eltérés azonban elhanyagolható.

Szomatikus és pszichés tünetek

betegségA hetente többször fáradt tanulók aránya 30 és 50% között alakult, a felsőbb évfolyamokon magasabb ez az arány, itt a lányok valamivel többször jelölték ezt a választ. A hetente többször ingerlékeny diákok száma 13 és 26% közötti, szintén a magasabb évfolyamokon gyakoribb. A testi tünetek közül a fejfájás volt a leggyakoribb (10-33%), ezt a hátfájás (11-23%), majd a gyomorfájás (7-19%) követte. Alvási problémával a diákok 14-20%-a, szédüléssel 7-13%-a küzd. Valamennyi tünet a lányoknál gyakrabban fordul elő.

Gyógyszerhasználat

Említett testi tünetekre, az elmúlt hónapban többször is gyógyszert használók aránya az alábbiak szerint alakult: fejfájás 10-24%, gyomorfájás 5-15%, alvásprobléma 2-5%, idegesség 2-5%. A gyógyszerhasználat a lányok körében mindig magasabb, viszont az évfolyamok között lényeges eltérést nem tapasztalunk, az 5. osztályosok gyógyszerhasználata lényegében nem tér el a 11. évfolyamétól. A válaszadó tanulók 41%-a vett be az előző hónapban gyógyszert.

Depresszív hangulat

A tanulók többségére nem jellemző a depresszív hangulat, zavart hangulatú a válaszok alapján a diákok 24%-a, míg kifejezetten depresszív a lányok negyede, a fiúk ötöde.

Prevenció

Hazánkban az iskolai mentálhigiéniás foglalkozások gyerekcipőben járnak. A többi prevenciós tevékenységhez hasonlóan erre is nagy hangsúlyt kellene fordítani.

(Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010.)