osztálykirándulás
#Suli, munka

Kisokos osztálykirándulásra

2022.05.10.
2 perces olvasási idő

Közelednek az év végi osztálykirándulások. A kirándulásra, a szünidős barangolásokra, kempingezésre időben fel kell készülni. Ha már tudjuk a programot, keressük fel háziorvosunkat, és kérjük tanácsát, milyen védőoltásokra lehet szükségünk.

Amennyiben fokozottan veszélyeztetett területre utazunk az ajánlott influenza elleni oltás mellett jól jön a kullancs, agyhártyagyulladás, fertőző májgyulladás elleni vakcina is. Az allergiás betegek tünetei a környezetváltozással súlyosbodhatnak, így a hangsúly a megelőzés, ebben is kaphatunk segítséget. Aki rendszeresen szed gyógyszert, soha ne induljon el kirándulni tartalék gyógyszer nélkül, az egész programot tönkre teheti, ha akkor kell ügyeletes orvost és patikát keresni.

Nem kell magunkkal vinni az egész házi patikát, de egy lázmérő és lázcsillapító, fájdalomcsillapító és hasmenés elleni gyógyszer legyen a hátizsákban a rendszeresen szedett gyógyszereink mellett. Ne feledkezzünk meg az UV-sugárzás veszélyeiről, fehér sapka és napvédő krém sok esetben nélkülözhetetlen, nem csak nyáron!

Tilos a szorítókötés

Elsősegélycsomag hiányában még a kisebb sérülések is nagy gondot jelenthetnek. Fertőtlenítőszer, olló, steril törlőlap, gézpólya és ragtapasz mindig legyen nálunk. Akár csak a cipő töri fel a lábunkat, akkor is hasznát vesszük. Kisebb sérülések esetén a sebtisztítás, a fertőtlenítés után egy steril fedőkötés felhelyezésével megoldhatjuk a problémát. Általában egy-másfél centiméteres sebeket nem kell összevarrni, de spriccelő ütőeres vérzés, nagyon bőséges szivárgó vérzés esetén, illetve ha zsibbadás, érzés- vagy mozgászavar társul a sérüléshez mindenképpen forduljunk orvoshoz. Vérzések esetén nyomókötés felhelyezése szükséges a sebre a vérzés helyén, de szigorúan tilos az egész végtag keringését elzáró szorítókötés felhelyezése.

Igen gyakoriak a kisebb rándulások, amikor az izületeket alkotó csontok eltávolodnak egymástól, majd visszatérnek eredeti helyükre. Ilyenkor sérülhetnek a rögzítő szalagok, az izületi tok. Fájdalom, duzzanat, dagadás jelzi, hogy baj van. Ne terheljük a sérült végtagot, felpolcolva pihentessük és forduljunk szakemberhez. Ficam esetén a csontok rendellenes helyzetben maradnak, nem tudjuk mozgatni a sérült izületben végtagjainkat. Se a beteg, se az elsősegélynyújtó ne erőltesse a mozgást, mert csak nagyobb lesz a baj. Táskákkal, plédekkel támasszuk meg a talált helyzetben a sérült végtagot és kérjük a mentők segítségét. Törések esetén a csontok is deformálódhatnak, rendellenes helyzetben állnak. Ilyen esetekben minden mozgatás felesleges és káros, a ficamnál leírtak szerint járunk el helyesen.

Mit tegyünk, ha valaki beüti a fejét?

Ha seb is látható, lássuk el steril fedőkötéssel. Ha nincs seb, akkor is tisztázni kell, volt-e eszméletvesztése a sérültnek, emlékszik-e a történtekre. Fejfájás, szédülés, hányinger – az agyrázkódás tipikus tünetei látható sérülés nélkül is, az esetleges szövődményekre tekintettel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Hasonló tüneteket okozhat a napszúrás is, legbiztosabb a megelőzés, különösen a déli órákban ne tartózkodjunk a tűző napon. Amennyiben valaki rosszul lesz, kísérjük árnyékos, hűvös helyre, itassunk vele bőven folyadékot, gondoskodjuk a verítékezéssel elvesztett só pótlásáról.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres és elegendő folyadék fogyasztásról, valószínűleg egy kirándulás során többet mozgunk a szokásosnál és ehhez bővebb só és kalória bevitelre van szükségünk. Mindezeket szem előtt tartva megelőzhetők a kisebb ájulásos rosszullétek. Ha valaki mégis elájul, hanyatt fekve lábainak megemelésével, felpolcolásával elérhetjük, hogy az agy megfelelő vérmennyiséget kapjon és elmúljon a rosszullét. Amennyiben rövid időn belül nem javul a beteg állapota, nem tér magához kérjünk segítséget.

Ha egyszerre többen lesznek rosszul, többen betegszenek meg, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Lehet, hogy egyik társunk tudtán kívül betegen jött el és megfertőzte a többieket, ha hirtelen lesznek többen rosszul sajnos felmerül az ételmérgezés vagy valamilyen vegyi anyag okozta károsodás lehetősége, ilyenkor feltétlenül fontos a mentők értesítése.

(Dr. Ács Gábor)