szexuális élet
#Vágyak

A 10 legjobb dolog, amit tehetsz a szexuális életedért - 4. rész

2009.08.21.
3 perces olvasási idő

Ha egy oldalról nézzük a szexet, ezerszer egyszerűbb, mint bármi más. Viszont ha egy másik oldaláról vizslatjuk, nos, akkor nincs bonyolultabb dolog nála.

Sajnos, egy olyan világban élünk, ahol a megjelenés, a külső énkép szinte már meghatározóvá lett. Olyan információk jutnak el hozzánk a különböző médiákból, amelyek arra buzdítanak, hogy légy minél tökéletesebb, minél „szebb”, és hogy hogyan állj a szexhez!

6. Kezdj új életet: Ne utáld önmagad!

A különböző edzőtermekben és sportcsarnokokban a hirdetések ritkán szólnak az egészséges energiáról. Legtöbbször a feszes combokról, a hibátlan alakról és a hatalmas izmokról írnak, mert manapság ezt tartják az ideálnak. De ezeknek a hirdetéseknek az eredménye nagyon gyakran pszichés, rosszabb esetben fizikai betegség.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne foglalkozzunk azzal, hogy hogyan is nézünk ki. Az emberek olyan teremtmények, akiknek ha jó a külseje, a másikban erőteljes szexuális vonzalmat válthatnak ki. De ez az egész szexuális életünknek csak egy része.szex

A testünk lehetővé teszi a mindennapi mozgást. Mint például elmegyünk az iskolába, lógunk a haverokkal, dolgozunk. Ezért igenis fontos, hogy törődjünk a testünkkel. A testi egyensúly az alapja a lelki egyensúlynak. Ha valaki ugyanis testileg egészséges és fitt, nagy valószínűséggel lelkileg is az, vagy sokkal könnyebben az lesz.

Szóval törődj a testeddel! Teljesen mindegy, hogy hogyan. Egyél egészségesebb ételeket, mozogj vagy éppen pihenj, gondoskodj az egészségedről, mind szexuálisan, mind pedig általánosan. Megelőző jelleggel, és betegség alatt is egyaránt. Viszont ne áldozd fel az egészségedet különböző divat-diéták miatt! Nem csak azért, mert ez káros lehet rád, és lehet, hogy neked nem is áll majd jól az a „divat-alak”, de ezek a divat-diéták – kis túlzással ugyan, de - legalább olyan gyakorisággal változnak, mint ahogy az ember cseréli az alsónadrágját!

Meg kell találnod saját magad számára a legmegfelelőbb utat. Nézzük meg az énképünket! Mindig örülünk neki, ha van valaki, akihez vonzódunk, vagy aki mondja nekünk, hogy szépek vagyunk, kedvesek, aranyosak. Ez mindig pozitív hatással van a magunkról alkotott véleményre.

Ezek által a dolgok által nagyszerűen érezhetjük magunkat, ezt ugyanis semmiféle más érzés nem válthatja fel! Ugyanis ha valaki megmondja, hogy milyennek kellene lennünk, vagy milyenné kellene válnunk, az már nem az énképhez tartozik! Ez nem pszichológia vagy süket duma, az énkép, mint ahogy a nevében is benne van, nálunk kezdődik, és nálunk is ér véget! Ebbe más nem szólhat bele!

Egy barát, vagy egy barátnő mindenképpen arra készteti az embert, hogy nagyszerűen érezze magát a testében. Ugyanígy van ez a szexszel is. Tulajdonképpen egy önbizalom növelő terápiának is fel lehet fogni. De ha még nem vagyunk készek rá, vagy valahol letérünk a helyes útról, valami rosszra fordul a kapcsolatunkban, vagy a szexuális életünkben, az hogy jól érezzük magunkat, könnyen átcsaphat rettentő szorongó és rossz érzésbe.

Az olyan újságokat, amelyek arról cikkeznek, hogy összpontosíts, mit szeretnél megváltoztatni a testeden a közeljövőben, nyugodtan dobd ki! Ha egészségügyi kérdéseket osztanak meg veled, vagy szeretnél pár dolgot változtatni az életfelfogásodon, az étkezéseden, vagy többet szeretnél mozogni és ezekhez adnak tippet, hát csináld!

De a testedet nem tudod, úgy megváltoztatni, mint a házadat egy felújítás során. Általában egyébként úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk! De ha változtatni szeretnél, akkor se ess át a ló másik oldalára!

Talán szereted a szemedet, talán tetszik a lábad, vagy éppen a hasad. Ha azonban valamelyik testrészeddel nem vagy elégedett, ne hasonlítgasd magad a magazinokban látott topmodellekhez. Keress inkább régi családi fotókat. Hasonlítsd hozzá magadat, fedezd fel az arcod vonásait, a karodat, a szemedet, a lábaidat! Hidd el, máshogy fogsz magadra nézni, miután láttad „magad” egy nem retusált, természetes képen.

Néhány tanulmány és a mai életfelfogás hozta létre – főleg a fiatal nőknél – a szexuális aktivitástól való félelmet, a saját képességeik és kinézetük alulértékelése miatt. Azoknak a tévhiteknek, előzményeknek, amik a szexről szólnak –különösen, mikor fiatal vagy – el kellene, hogy rettentsen tőle, de nyugodtan kijelenthetjük, ezek nem képviselnek túl nagy erőt.

Helyette a legtöbbet látott eset, hogy fiatalok tömkelege szeretne minél előbb szexuális életet élni, vagy szexuális partnert találni magának. Mindezt azért, hogy megerősítse benyomásait magáról, vagy szerinte helyes énképet alakítson ki. De ezek általában pont a gyorsaság és a meggondolatlanság miatt, balul sülnek el, így sokszor egy ilyen kapcsolat után magas fokú önutálat, rosszabb esetben depresszió léphet fel.

De ez nem helyes! Mi nekünk szerves részünknek kell képezni a saját életünknek! Önmagunknak kell lennünk, el kell fogadnunk magunkat olyannak, amilyenek, vagyunk, esetleg minimálisat változtathatunk rajta. Amikor kapcsolatban vagyunk, ehhez csak támogatást és megerősítést kapunk, de fontos, hogy ugyanakkor mi is adjunk.

A lényeg, hogy fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk, hisz ebbe az egyéniségbe fog majd valaki beleszeretni, nem pedig egy olyanba, amelyet bárhol máshol megtalálhat, csak azért, mert az a standard és másokhoz hasonlóan te is próbálsz „tökéletessé” válni.

Fontos, hogy akkor se kedvetlenedjünk el, ha napokig, hetekig, vagy akár hónapig nem kapunk pozitív visszajelzést. Legyünk jó önértékelők! Még ha nincs is kapcsolatunk, vagy szexuális kapcsolatunk, akkor is fontos, hogy felfedezzük értékeinket! Élvezzük azt, amit csinálunk! És csináljunk olyan dolgokat, amiket élvezünk! Az önmagam szeretete ugyanis nem csak abból áll, hogy hogyan nézünk ki, hanem abból is, hogy mennyire érezzük a testünkben jól magunkat, és hogy mennyi mindenre képessé tesz minket nap mint nap!

(Cs. B.)