terhesség
#Testi problémák

Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt

2011.09.01.
1 perces olvasási idő

Ha az anya a terhesség ideje alatt gyomor-bélrendszeri fertőzésen esik át, a betegség koraszülést, de akár vetélést is okozhat.

Vírusok, baktériumok és egyéb élősködők hatására az emésztőrendszer súlyosan megbetegedhet. A gyomor-bélrendszeri fertőzések különösen veszélyesek a gyerekek, az idősek és a terhes nők esetében.

A fertőzésveszély csökkentése

terhességA várandósság ideje alatt, amennyire lehetséges, érdemes kerülni a nagy forgalmú helyeket, például a tömegközlekedési eszközöket. Természetesen, ha a kismama még iskolába jár, nehezen kivitelezhető, hogy távol maradjon a tömegtől, de néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával mégis csökkenthető a fertőzésveszély. Fontos, hogy amint hazaérkezik, minden alkalommal mosson kezet. A mellékhelyiség igénybevétele során, nemcsak utána, hanem előtte is célszerű kezet mosni. Bár a várandósság gyakoribb vizelési ingerrel jár, ajánlott elkerülni a nyilvános mosdók használatát.

Mivel az emésztőrendszeri fertőzések leggyakrabban az elfogyasztott táplálékkal alakulnak ki, érdemes komolyan ellenőrizni, hogy milyen alapanyagokkal dolgozik a kismama a konyhában. Csak friss, megfelelően tisztított és tárolt élelmiszereket szabad felhasználni, az étkezéseket pedig szintén kézmosás előzze meg.

Gyakori kérdések a korai terhességről
Rengeteg kérdés merülhet fel benned a terhességgel kapcsolatban. Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a korai terhességgel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket! Tovább a cikkhez

Az emésztőrendszeri fertőzés kezelése várandósan

A bélrendszeri fertőzések során tapasztalható hányás és hasmenés megfelelő folyadékpótlás hiányában terhesség esetén koraszüléshez vezethet, a magzat kritikus állapotba kerülhet, vetélés következhet be.

Bélfertőzés esetén a legfontosabb teendő a szükséges folyadék bevitele. Célszerű szénsavmentes vizet vagy teát inni. Pár napig tanácsos gyomorkímélő ételekkel diétázni és otthon pihenni. A kismama eredményesen növelheti a szervezete ellenálló képességét, ha a bélflórája kiegyensúlyozott működésének megőrzése illetve helyreállítása érdekében probiotikumokat szed.

Ha a tünetek mégsem enyhülnek, vagy változás észlelhető a terhességgel kapcsolatban, indokolt azonnal orvosi segítséget kérni.

(Forrás: KamaszPanasz)