fogamzásgátlás
#Testi problémák

Hagyjunk-e szünetet fogamzásgátló tabletta szedésében?

2015.05.23.
1 perces olvasási idő

A fogamzásgátló tabletták bevezetésekor minden figyelem a káros mellékhatások kutatására, vizsgálatára fordult. Mára már ismert tény, hogy a tablettaszedésnek nemcsak esetleges mellékhatásai, hanem a fogamzásgátló hatáson túl egyéb előnyei is vannak.

Ilyen például, hogy a petefészekrák illetve a méhnyálkahártya rosszindulatú megbetegedésének kockázatát a tablettát nem szedőkéhez képest csökkenti. Ez a "védő" hatás annál tovább marad fenn, illetve annál tovább tart, minél hosszabb ideig alkalmazták a fogamzásgátlót.

Nem érdemes szünetet tartani a tablettaszedésbenfogamzásgátló

A fogamzásgátló tabletta szedésében szünetet tartani orvosi szempontból nem indokolt. Amennyiben jól bevált, mellékhatásoktól mentes, kényelmes tablettát szed valaki, akkor szünetet nem kell tartani. Éveken, évtizedeken át szedhető. Régebben volt elterjedt a tablettaszedési szünet alkalmazása, de a mai készítmények jelentősen alacsonyabb hormontartalmú szerek, így szünet tartása nem indokolt, sőt nem javasolt, mert a bár az esetek nagy százalékában visszaállnak a természetes petesejtéréssel járó menzeszek, de a ciklus visszatérése nem biztos. Jelentkezhet fájdalmas görcsös menzesz, illetve gondoskodni kell más fogamzásgátló módszerről, melyek hatékonysága alulmaradhat a tablettához képest.

Tehát a tablettát akkor érdemes abbahagyni, ha gyermeket tervez valaki, vagy a rendszeres szexuális kapcsolata megszűnt. Utóbbi esetén is érdemes tovább szedni, ha tabletta nélkül a menstruáció bő vérzéssel vagy fájdalommal járt. Semmi ok tehát félelemre a hosszú ideig tartó szedéssel kapcsolatban. Szünetet lehet tartani, ha valaki úgy ítéli meg, hogy szeretne, de orvosi oka nincs a tabletta szedés abbahagyásának

(WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)