szex
#Vágyak

Szex: várj még vele!

2011.01.07.
2 perces olvasási idő

Néha úgy tűnik, hogy mindenki csinálja… különösen akkor, amikor te még nem. De valójában a középiskolás fiatalok közül kevesebb, mint a felének volt aktív szexuális élményben része (csupán a lányok 42% és a fiúk 43%).

Ez pedig azt jelenti, hogy több mint a fele a középiskolásoknak még szűz. Vagyis minél fiatalabb valaki, annál nagyobb az esély rá, hogy még nem próbálta. Például, kevesebb, mint az egyharmad részt teszik ki azok a tinik, akik 17 évesen vagy fiatalabban volt részük szexben, míg a 18-19 évesek 60%-nak már volt része benne.

szexTeljesen normális kihagyni a szexet, valójában nagyon is jó ötlet, különösen akkor, ha el akarod kerülni a nem kívánt terhességet, vagy a nemi úton terjedő betegségeket. Természetesen rengeteg különféle fogamzásgátló módszer áll rendelkezésre, amennyiben ezeket elővigyázatosan, helyesen és rendszeresen alkalmazod, kivédheted a terhességet, valamint csökkentheted a fertőzések esélyét. De csak az nyújt 100%-os védelmet a terhesség és a nemi betegségek ellen, hogy egyáltalán nem szeretkezel!

Amíg a fogamzásgátló segít megvédeni a tested, addig az érzelmeidet már nem, azonban az érzések azok, melyek sokat változhatnak, ha szeretkezel valakivel. Ez az egyik fő oka annak, hogy azon tinik nagy része, akik már túl vannak az első együttléten, úgy gondolják bárcsak vártak volna még vele… és itt most nem a házasságig való kivárásra céloztunk, hanem a türelmes várakozás során jobban kiismerheted a leendő partneredet vagy, hogy egyáltalán készen állsz e már a dologra.

Szex vagy barátnő?

Még ha, a mozi és TV filmek, valamint az iskolában terjedő pletykák szerint, mindenki csinálja vagy szeretné csinálni, ez nem feltétlenül van így. Egy nemrégiben, a 15-18 éves fiúk között végzett felmérés szerint:

  • A megkérdezettek 75%-a inkább kivárna: „azzal veszítenék el a szüzességüket, akibe szerelmesek,”ellentétben azzal a 25%-al, akik minél hamarább szeretnének túllenni az első alkalmon.
  • A fiatalok 66%-a szerint: „inkább szeretnének egy barátnőt, de nem a szex miatt,”míg a 34% „csak szeretkezni akar, de a barátnő már nem kell nekik.”
  • A válaszadók 68%-a állítja: „boldogok lennének egy komoly kapcsolattal, még szex nélkül is.”

És ez még nem minden. Annak ellenére, hogy a lányok állítása szerint a fiúk hajszolják őket, vagy olyasmit akarnak, hogy megtegyenek, amit ők már nem szeretnének, a 15-18 éves fiúk 85%-a állítja „ nagyobb tiszteletben tartják azokat a lányokat, akik megálljt mondanak, ha nem állnak készen vagy kellemetlen számukra a helyzet.” A tinédzser fiúk 80%-a szerint, „úgy gondolják túl nagy a nyomás a társadalom részéről, mely a szex felé hajtja őket.”

A szex gyakran komplikált és zavarba ejtő tud lenni. Ez az oka annak, hogy a tinik ¾ része (fiúk és lányok együttesen) úgy véli, nem ciki bevallani, hogy még nem voltak együtt senkivel. Végül is a jó kapcsolatok bizalomra, párbeszédre, egymás iránti elkötelezettségre épülnek, kiélvezni az együtt töltött időt, mintsem állandóan a szexre gondolni. Sok oka van annak, hogy miért ne kapkodjuk el a szexet, például a nem kívánt terhesség elkerülése: terhesnek lenni vagy teherbe ejteni valakit (ez már önmagában is jó ok). Íme, néhány gondolat tiniktől, hogy ők miért is várnak a dologgal:

  • Várakozom a megfelelő fiúra/lányra
  • Van jobb dolog, amivel eltölthetem az időmet
  • Ellenzi a vallásom
  • Úgy gondolom, hogy a szex egy különleges dolog, amit érdemes halogatni a házasságig
  • Aggódom a megítélésem miatt, nem szeretném, ha könnyűvérűnek néznének
  • Nem akarok elkapni semmiféle nemi betegséget
  • Biztosra akarok menni, elsősorban tartós kapcsolatot szeretnék előtte
  • Úgy érzem, hogy még nem állok készen a dologra

Ezek mindegyike tökéletes ok a várakozásra. Neked milyen okaid vannak?