szex
#Vágyak

Tökéletes és tipikus óvszerhasználat - Mi a különbség?

2023.08.09.
2 perces olvasási idő

Amikor az emberek azt mondják, hogy egy fogamzásgátlónak, mint például a kondomnak, 12%-os a hiba lehetősége, akkor arra gondolnak, hogy 100 kondomot használó nő közül 12 terhes lesz? Én sokkal inkább remélem, hogy ez valami olyasmit jelent, hogy a használók közül évente 12%-uk lesz terhes. Különben ez egy elég veszélyes orosz rulett.

Kedves Kérdező!

Bár első olvasásra kissé furcsa a kérdésed, de értem mire gondolsz. Jó hír, hogy a második feltevésedhez van közel az igazság. Ugyanis egy év alatt körülbelül a kondomot használók közül 10-15 lesz terhes minden 100 nőből. De a tökéletes kondomhasználók között ez az arány már lecsökken, mindösszesen 2-3 nő lesz terhes 100 esetből. Csak megjegyzésképpen: a női kondom tipikus felhasználóinál 21%, míg a tökéletes használók esetében 5% a hibaráta.

Hogyan kellene használni?

Most pedig elmondom, mi is a különbség a tökéletes és a tipikus kondomhasználat között. A tökéletes kondomhasználat azt jelenti, hogy minden együttlétkor megfelelően és körültekintően használtátok a kondomot. A tipikus használat esetében lehetséges, hogy valamikor elfelejtettétek vagy nem megfelelően használtátok az óvszert.

A tipikus használat tehát magában foglalja az emberi mulasztást vagy a hibát is, míg a tökéletes ezeket a tényezőket kizárja. És természetesen ez kihatással van az eredményre is. Ha valaki csak tipikus használó és az esetek 90%-ában használt kondomot, nagyobb az esélye partnerének a teherbeesésre, mint azoknak, akik az esetek 100%-ában védekeztek.

És ha már a kondom hatásosságánál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a kondomok a legjobb olyan fogamzásgátlók közé tartoznak, amelyek az STD-k és a különféle HIV vírusok ellen is védenek. Meghökkentő lehet az eredmény, de egyes tanulmányok szerint, ha az egyik pár HIV pozitív, a másik pedig nem, továbbá közösüléskor (akár análisan, akár vaginálisan) megfelelően használják a kondomot, az esély a betegség átadására 0 és 2% között van.

Tipikus használatnál ez a szám sajnos nő, 10-15%-ra. A kondom azonban egyéb betegségek és fertőzések elkerülésében is szerepet játszik.

Most pedig pár tanács, hogy tökéletesen és következetesen használd a kondomot!

Mielőtt felvennéd az óvszert

  • Tartsd a kondomot hűvös, száraz helyen, óvd a közvetlen napsugárzástól!
  • Mindig tartsd szem előtt a lejárati dátumot!
  • Csinálj egy ún. párna tesztet! Ha megnyomod, a levegő benne marad a csomagolásban?
  • Bontsd fel megfelelően a csomagolást! Ne sértsd meg a csomagolást a körmeiddel és ne használd a fogaidat!
  • Ha a kondom szakadtnak, törékenynek vagy halványnak látszik, ne használd!
  • Ha nem érzed kényelmesen magad, használj egy minimális mennyiségű síkosítót belül is, de kizárólag vizes bázisút!

Helyezd fel a kondomot

  • Az egyik kezeddel szorítsd el a végét az óvszernek, hogy hagyj helyet a spermának!
  • Ezután húzd le a másik kezeddel a kondomot a péniszed aljáig!
  • Ugyanezt a kezedet használd, hogy eltüntess minden apró kis légbuborékot, ami esetlegesen a kondom alá szorult!
  • Mindenképp használj vizes bázisú síkosítót kívül, a kényelmesebb szex és a szakadás elkerülésének érdekében!

Az együttlét után

  • Tartsd a kezed a péniszed alján, hogy megakadályozd az óvszer lecsúszását!
  • Majd vedd le a kondomot a péniszedről, és dobd ki a szemétbe, ne pedig a WCbe!

A gyakorlás a legjobb módja annak, hogy megtanuld használni az óvszereket. Neked és partnerednek sem árthat, ha maszturbálás közben kipróbáljátok – közösen vagy egyedül – az óvszer használatát. Így később kevesebb nyomás és idegesség fog rátok nehezedni. És emellett a lépéseket is megtanulod. Ha esetleg még kérdésed van, tedd fel szakértőinknek, vagy böngéssz az oldalon!

(KamaszPanasz)