Suli, munka, suli

#Suli, munka #suli

376 db cikk a témában

Ha leblokkolsz dolgozat közben
#dolgozat
2024.04.16.

Ha leblokkolsz dolgozat közben

Ha már volt részed középiskolai tesztírásban, akkor azt is tudhatod, hogy olykor-olykor előfordulhat bárkivel, hogy kikapcsol az agya, lefagy a rendszer, és jön a pánik. Még a legjobb tanulókkal is megesik időnként!

A dolgozat ne legyen mumus többé!
#dolgozat
2024.04.03.

A dolgozat ne legyen mumus többé!

A középiskolai évek alatt egyszer minden tanuló életében eljön az a pont, amikor jelentkezik a dolgozatoktól, számonkérésektől való félelem. Ez nem azért történik, mert a dolgozatokban lenne félnivaló, hanem a legtöbb diáknak önbizalomhiánya van a felkészültségével kapcsolatban.

Te tudod, mi mindenre jó a mesterséges intelligencia?
#mesterséges intelligencia
2024.03.30.

Te tudod, mi mindenre jó a mesterséges intelligencia?

A mai fiatal generáció, noha napi szinten órákat tölt el a közösségi médiában, nem rendelkezik automatikusan mélyreható digitális ismeretekkel. Példaként, a 18-21 éves korosztály fele nem rendelkezik alapvető tudásháttérrel arról, hogy mi is pontosan a mesterséges intelligencia – említette meg a Digitális Stratégia egy felmérésében.

A hatékony tanulás kulcsa az ügyes jegyzetelés
#jegyzet
2024.03.20.

A hatékony tanulás kulcsa az ügyes jegyzetelés

Legjobb, ha a suliban töltött időt okosan használod fel. Ez azt jelenti, hogy érdemes odafigyelni és a hallottakat egy jól használható jegyzet formájában rögzíteni. Mitől jó egy jegyzet? Cikkünkből megtudhatod.

ADHD-diéta: étrend figyelemzavaros tiniknek
#szülő
2024.03.11.

ADHD-diéta: étrend figyelemzavaros tiniknek

Vannak olyan ételek, amelyek ajánlottak a számodra, és olyanok, amelyeket jobb, ha elkerülsz. Cikkünkből mindenre megkapod a választ az ADHD-diétával kapcsolatban, valamint többet tudhatsz meg a diétáról, az étrend-kiegészítőkről, és azokról az ételekről, amelyek javíthatják a tüneteidet.

Jóban lenni a tanárral: miért és hogyan?
#tanár
2024.02.28.

Jóban lenni a tanárral: miért és hogyan?

Természetesen számodra is előnyös, ha jóban vagy a tanároddal, mert így sokkal kellemesebben telik az az idő, amit az osztályteremben töltesz. De vajon hogyan találhatod meg a közös hangot tanáraiddal?

Memóriatrükkök a hétköznapokra
#memória
2024.02.26.

Memóriatrükkök a hétköznapokra

Nem emlékszel hova raktad a szemüveged? Nem emlékszel az új osztálytársad nevére? Ilyenkor látszik, hogy mennyire sokféle dolgon jár az agyunk. Hogyan érheted el, hogy a fontos dolgok rögzüljenek az agyadban?

A diszkalkuláliáról
#diskalkulia
2024.02.19.

A diszkalkuláliáról

Sok gyereknek mindaddig nincsenek nehézségei, amíg általános iskola első osztályba kerülve nem szembesülnek a számok birodalmával. A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.

Kultúr-sokk
#idegen nxelv
2024.02.07.

Kultúr-sokk

A kultúr-sokk nem betegség, nem kóros állapot. Hétköznapi jelenség, amely akkor jelentkezik, amikor el kell hagyjuk megszokott környezetünket, s új, ismeretlen kulturális közegbe kerülünk, ahol tengernyi, egyszerre izgalmas és frusztráló újdonság vár ránk. Szomorúság, lehangoltság, idegesség érzése uralkodik el rajtunk, s szeretnénk mielőbb hazamenni. Jó hír, hogy ez az állapot nem tart örökké, valahogyan tehát át kell vészelni a nehéz időszakot. Mit tehetsz, hogy könnyebben beilleszkedj?

12 tipp a kreativitásért
#kreativitás
2024.02.04.

12 tipp a kreativitásért

Lehet, hogy egy házi dolgozathoz, egy projekthez, vagy csak egy rajzhoz lenne szükséged kreativitásra. Bár sok tippet olvashatsz, melyek leírják például egy rajz elkészítéséhez szükséges lépéseket, ám ha csak ezeket követed, a munkád sablonos és erőltetett lehet. Hogyan lehetsz egyedi?

Bántanak a suliban?
#suli
2024.01.29.

Bántanak a suliban?

Manapság egyre gyakrabban fordul elő az iskolai konfliktusok okán kialakuló bántalmazás a diákok körében. Mivel az iskolák hajlamosak elsiklani a probléma felett, a megfélemlített, bántalmazott diákok elkeseredetté, erőtlenné válnak. Pedig van megoldás!

A pályaválasztás útvesztői
#pályaválasztás
2024.01.25.

A pályaválasztás útvesztői

Mi leszel, ha nagy leszel? - gondolom, már te sem először hallod életedben a nagy kérdést, amit a nagyszüleid, rokonaid, ismerőseid szegeznek neked minden adandó alkalommal. Ha csak egy vállrándítással válaszolsz, rosszallóan hümmögnek, ha konkrét dolgot említesz, akkor onnantól kezdve mindig ezt kérik rajtad számon. Hogy mi a jó válasz? Ki tudja…

Hogyan tanulj, ha sokáig hiányzol a suliból?
#házi feladat
2024.01.23.

Hogyan tanulj, ha sokáig hiányzol a suliból?

Órák. Házik. Egyéb iskolai feladatok. Még olyan tanulók számára is, akiknek nem kell számolniuk egészségügyi problémákkal, nehéz néha képben maradni az iskolai feladatokkal. Mi a helyzet akkor, ha sokat hiányzol a suliból betegség miatt?

Állandó és szezonális diákmunka Budapest városában és környékén
#diákmunka
2024.01.22.

Állandó és szezonális diákmunka Budapest városában és környékén

Diákként épp elég elfoglaltságot ad a tanulmányi követelmények teljesítése, de mindenképp érdemes időt hagyni a kikapcsolódásra is. Ez utóbbi azonban jellemzően plusz költségekkel jár, melyet adott esetben akár saját magunk számára is előteremthetünk. (x)

Ha sok a lecke
#suli
2024.01.18.

Ha sok a lecke

"Túl sok a házi, túl sok a lecke." Általában persze időhiányra hivatkozol. Az esetek többségében azonban inkább kitartás-, szervezettség-, türelemhiányról van szó.