/ SULI / Ma végleg eldől, kik kezd...
  2016-08-25

Ma végleg eldől, kik kezdhetik meg a felsőktatási tanulmányaikat

Júliusban 75 ezer jelentkező már megnyugodhatott, hiszen sikeresen felvételt nyertek a kiszemelt intézménybe. Hozzájuk csatlakozhat az a további 7-9 ezer diák, akik a pótfelvételi eljárás során kaptak lehetőséget a továbbtanulásra.

Akiknek azonban a második körben sem jött össze a felvételi, számos lehetőség közül választhatnak, hogy hasznosan töltsék el az előttük álló egy évet, amíg újra jelentkezhetnek. Ha OKJ-s képzés mellett döntenek, elsajátíthatnak egy szakmát, és akár a következő évi felvételihez szükséges többletpontszámot is megszerezhetik.

Összesen 111 ezren adták be jelentkezésüket februárban egyetemre vagy főiskolára. Azok, akiknek nem sikerült elsőre a felvételi, augusztus 7-ig jelentkezhettek a pótfelvételi során meghirdetett szakokra. Számukra ma dől el, hogy szeptemberben ők is egyetemisták vagy főiskolások lesznek-e.

- hirdetések -

A gazdasági szakok évek óta vezetik a népszerűségi listát

Rendkívül jó esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon azok, akik ilyen irányú végzettséggel rendelkeznek. Kiss János Tamás, oktatási szakértő szerint sokan vannak, akik gazdasági irányba szeretnének orientálódni, viszont a sokszoros túljelentkezés miatt nem sikerül bekerülniük a vágyott szakra. Előttük is számos tanulási lehetőség áll azonban nyitva, hogy a gazdasági, pénzügyi szférában tudjanak elhelyezkedni.

Tudtad? Ezek a legnépszerűbb szakok 2016-ban

A szakértő szerint egyre többen ismerik fel az OKJ-s képzésekben rejlő lehetőségeket, hiszen segítségükkel rövid idő alatt, rugalmas időbeosztásban lehet jó kereseti lehetőséget kínáló szakmákat elsajátítani. Így a következő felvételi ciklusra akár már kész tudással, tapasztalattal, és nem utolsósorban plusz pontokkal felvértezve jelentkezhetnek a felsőoktatásba, amennyiben úgy döntenek, hogy a munkaerőpiac helyett az iskolapadot célozzák meg.

(Perfekt Zrt.)