/ SULI / Tehetséges tinik: a 2014-...
  2015-07-02

Tehetséges tinik: a 2014-es Google Science Fair díjazottjai

A Google Science Fair egy évente megrendezett verseny, ami a világ minden tájáról várja a kamaszkorú jelentkezőket. A verseny célja, hogy bátorítsa az ifjú tehetségeket, valamint, hogy az aktuális problémákra új megoldásokat keressenek.

Ezek a diákok inspirálóak, hiszen éppen abba a korosztályba tartoznak, mint te, és ott állnak már most a világ élvonalában, mert volt egy jó ötletük, amit meg mertek valósítani. Íme, az 5 nyertes projekt.

- hirdetések -

Természetes baktérium, ami felveszi a harcot az éhezéssel szemben

  • Ciara Judge (16), Émer Hickey (16), Sophie Healy-Thow (16), Írország

Ez a három elképesztő ír fiatal rájött, hogy egy bizonyos baktériumtörzs alkalmazásával egyes haszonnövények növekedésében változás figyelhető meg. A három lány tesztelte a baktérium hatását búzán, zabon és árpán, és kiderítették, hogy a kezelt növények akár 50 százalékkal is gyorsabban csíráztak. Az árpa esetében 74 százalékkal növekedett a termés. Ez a módszer segíthet legyőzni az éhezést szerte a világban. 

Nézd meg a munkájukat >>

Az olajhomok okozta szennyezés eltakarítása

  • Hayley Todesco (17), Kanada

Ez a lenyűgöző 17 éves kanadai lány egy megújuló és megbízható módot talált arra, hogyan lehetne csökkenteni az olajszennyezés káros hatását. A kanadai olajhomok, amik az egyik legtöbb üvegházhatású gázt bocsátják ki a világon, folyamatosan szennyezi a környezetet. Az újonnan tervezett homokszűrők segítségével 14-szer hatásosabban csökkent a savkoncentráció és a biohártya-képződés, mint a jelenlegi tisztítási módszerek esetén. Ez az új technológia rendkívül hatásos módszer lenne az olajfinomítók környezetének tisztításában az egész világon.

Nézd meg a bemutatkozóját >>

Gyümölcslegyek inspirálta repülő robot

  • Mihir Garimella (14), USA

Szerte a világon számos helyzetben használnak repülő robotokat, és a legtöbb esetben követelmény, hogy a szerkezet valós idejű fenyegetésekre tudjon reagálni. Ez a 14 éves amerikai fiú egy könnyű súlyú érzékelő modult tervezett a gyümölcslegyek látórendszere alapján. Ezt követően algoritmusokat készített, hogy utánozza egy gyümölcslégy röppályáját, lehetővé téve, hogy ezek a robotok olyan gyorsan kerüljék ki a fenyegetéseket, mint még soha azelőtt.

Ismerd meg a terveit jobban >>

Hordozható érzékelő az elöregedő társadalomnak

  • Kenneth Shinozuka (15), USA

Egy apró, olcsó érzékelő, ami kórházakban, idősek otthonában használható arra, hogy megfigyelje az öregedő pácienseket. Az eszköz létrehozását – mely értesítést küld az ápoló okostelefonjára, ha változást érzékel a páciens testsúlyában vagy mozgásában – a fiú idős nagyapja ihlette. Ez az érme nagyságú érzékelő bluetooth-on keresztül, egy kísérő alkalmazással működik, hogy hatékonyabbá tegye az ápolók munkáját.

Nézd meg, mit lehet tudni a találmányról >>

A légzés beszéddé konvertálása a mozgássérülteknek

  • Arsh Dilbagi (16), India

A Google Science Fair ötödik nyertese Arsh Dilbagi, aki egy alternatív kommunikációs eszközt fejlesztett ki, ami a légzésmintákat beszédre fordítja. A készüléknek két funkciója van, így a páciens kiválaszthatja, hogy betűzni akar, vagy kifejezéseket kiválasztani. A jelenlegi készülékek, amikkel a fogyatékkal élők beszélhetnek, több mint 1000 dollárba kerülnek, de ez az eszköz kevesebb mint 100 amerikai dollárért előállítható lenne. Emellett ez a szerkezet legalább 300 százalékkal növeli a páciens beszédrátáját is.

Tudj meg többet róla >>

B.Zs. (www.lifehack.org)