/ SULI / Változnak az érettségi sz...
  2014-04-01

Változnak az érettségi szabályai

Már csak pár hét, és kezdődik az idei érettségi szezon - a végzősök kevesebb tantárgyból vizsgázhatnak, mint tavaly, viszont ugyanúgy huszonöt százalékos eredményre van szükségük a ketteshez, mint az előző két évben. Az eduline összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

- hirdetések -

Milyen tárgyakból lehet emelt szintű érettségit tenni?

Csak olyan tárgyból, amelynek az eredményéből a felsőoktatási felvételin pontot számolnak. Előfordulhat, hogy egy korábbi Változnak az érettségi szabályaivizsgaidőszakban engedélyezték az adott tárgyból a pótló vagy a javító vizsga letételét, de mivel abból már nem lehet emelt szintű vizsgára jelentkezni, csak középszinten tehetitek le a pótló vagy javító érettségit.

Milyen szakokon kötelező az emelt szintű érettségi?

Kötelező az emelt szintű érettségi több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen, két agrárszakon, néhány műszaki és két gazdasági képzésen - a szakok listáját itt találjátok. Ezeken a szakokon is jár többletpont az emelt szintű érettségiért - összesen 100, tárgyanként 50 pluszpontot kaphattok, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el.

Tényleg nem lehet előrehozott érettségit tenni?

Utoljára a 2013-as őszi érettségin lehetett előrehozott vizsgát tenni valamennyi tantárgyból, az idén már csak informatikából, latinból és élő idegen nyelvekből lehet előrehozott érettségire jelentkezni, és csak a tavaszi vizsgaidőszakban (kivétel: azok a diákok, akik idegen nyelvből vagy informatikából előrehozott érettségit tettek, az októberi és a májusi időszakban is jelentkezhetnek szintemelő vizsgára).

Ha egy vizsgázó korábban eredményes középszintű előrehozott érettségi vizsgát tett, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt ebből a tárgyból nem javíthat a korábban elért eredményén. Ugyanakkor a végzősök a májusi-júniusi vizsgaidőszakban bármilyen olyan tárgyból tehetnek szintemelő vizsgát, amelyből középszintű, előrehozott vizsgaeredménnyel már igen, emelt szintű eredménnyel viszont nem rendelkeznek.

Tényleg kevesebb tárgyból lehet érettségizni?

Igen, az idén már nem lehet érettségizni ábrázoló és művészeti geometria, a magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy. Az utazás és turizmus közismereti tárgyból csak hatodikként - vagyis az öt kötelező tárgy mellett lehet érettségizni. Jövőre még kevesebb tárgy közül lehet majd választani.

(eduline)

 Kapcsolódó cikkek