adóbevallás
#Suli, munka

Diákként dolgoztam tavaly. Kell adóbevallást készítenem?

2015.05.04.
1 perces olvasási idő

Aki 2014-ben adóköteles jövedelmet szerzett, és nem a munkáltatója vagy a NAV készíti el az SZJA-bevallását, május 20-ig be kell nyújtania azt. A KamaszPanasz néhány hasznos tanácsa diákmunkásoknak.

Az utóbbi években a bevallási kötelezettségüket nem teljesítő adózók között számos tanulói, hallgatói jogviszonyban álló diák is szerepelt. Az adóhatóság kéri, hogy azok a diákok, akik tavaly jövedelmet szereztek, tanulmányozzák át a kifizetőtől, a munkaadótól kapott igazolásokat.

Ezeket a dokumentumokat január végéig meg kellett kapnod a kifizetőtől, a munkáltatódtól. Ebből kiderül, hogy milyen jogcímen (munkaviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, hallgatói munkadíj stb.) mekkora jövedelmet szereztél, abból mennyi adóelőleget vontak le. Ez alapján kell kitölteni a 1453 számú bevallási nyomtatványt, amelyet le lehet tölteni a NAV honlapjáról.

diákmunkaMikor és kinek kell?

Ha 2014-ben hallgatói munkadíjat kaptál, iskolaszövetkezet, diákszövetkezet keretében végeztél munkát, nyáron mindössze csupán 1 napot dolgoztál, a megszerzett jövedelmedről számot kell adnod az SZJA-bevallásban. Ha munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származott jövedelmed (például megbízási szerződés alapján végeztél munkát) akkor is el kell készítened a bevallást.

Kinek nem kell?

Amennyiben egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát, mezőgazdasági munkát vagy idénymunkát végeztél, csak akkor kell bevallást készítened, ha kizárólag ebből a foglalkoztatásból származott jövedelmed, és ez éves szinten meghaladta a 840 ezer forintot. Ha például más munkát is vállaltál más munkaviszonyban, és a megszerzett jövedelem nem érte el a napi 4280 forintot, nem kell foglalkoznod a bevallással (ha meghaladta, akkor a napi 4280 forint feletti rész számít jövedelemnek, és azt már be kell vallanod).

Adómentes diákjövedelmek

Az adómentes jövedelmeket a bevallásban nem kell szerepeltetni, sőt, ha valakinek csak ilyen jellegű jövedelme van, akkor bevallást sem kell benyújtania. Ilyen adómentes jövedelemnek minősül az ösztöndíj,a háztartási munkáért kapott jövedelem (takarítás, házi tanítás, gyerekfelügyelet, kertgondozás stb.), a szakmai gyakorlat során kapott díjazás a minimálbért meg nem haladó része.

A NAV honlapján a narancssárga SZJA gombbal pár kattintással letölthető maga a bevallás. A honlapon középen megtalálhatóak a címek, a számlaszámok. Ha nem boldogulnál, szólj a szüleidnek, hátha tudnak segíteni, illetve a család könyvelője is adhat tanácsokat. Még bőven van időd, hogy összeszedd a szükséges papírokat a bevalláshoz, de ne hagyd az utolsó pillanatra!

T.A.