/ SULI / Matekérettségi: voltak me...
  2013-05-07

Matekérettségi: voltak meglepetések

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi első feladatosorában, amelyet a diákoknak 45 perc alatt kell megoldaniuk.

- hirdetések -

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a teszt nem nehéz, de vannak meglepő feladatok. "Négy feladatVoltak meglepetések a matekérettségin kapcsolódik a statisztikához, ez meglepően sok, a korábi években nem volt ennyi statisztikai példa az első részben" - mondta, vagyis azok a vizsgázók, akik ezt a témakört nem gyakorolták eleget, értékes pontokat veszíthetnek.

Hozzátette: a vizsgázókat valószínűleg az is meglepte, hogy a rövid feladatok közül kettő a függvényekhez kapcsolódik, ilyenek általában a középszintű írásbeli érettségi második részében szoktak lenni, ez a diákok egy részének problémát okozhat.

Mértani és számtani sorozat, koordinátageometria, szöveges feladat, gráfelmélet, valószínűségszámítás, térgeometria, egyenlet és egyenlőtlenség - ezek a témakörök szerepelnek a középszintű matekérettségi második részében.

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a feladatsor könnyű, a mértani és számtani sorozattal kapcsolatos példát a diákok többsége valószínűleg hibátlanul meg tudja majd oldani. Az egyetlen meglepetést a gráfelmélet okozhatta, ez a témakör ugyanis viszonylag ritkán szerepel a középszintű matekérettségin.

A II. feladatlapra 135 percük van a diákoknak, a jó válaszokkal 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldaniuk: három, egyenként 9-14 pontossal kell foglalkozniuk, illetve három, 17 pontos feladat közül kettőt kell kiválasztaniuk. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört is érintenek.

A szaktanár szerint a három választható feladat közül valószínűleg a térgeometriát választják majd a legkevesebben, "ezt a témakört nem szeretik a diákok", de elképzelhető, hogy a gráfelmélettől is megijedt a vizsgázók egy része, ezért ők inkább azt hagyják majd ki.

(eduline)

  Kapcsolódó cikkek