/ SULI / Látogasd meg a Parlamente...
  2012-10-23

Látogasd meg a Parlamentet vagy az Opearaházat!

Parlamenti nyílt nap, 56-os filmek vetítése a Műegyetemen, családi programok a Magyar Állami Operaházban, délután pedig Ghymes koncert várja az érdeklődőket október 23-án a budapesti Kossuth téren.

- hirdetések -

Október 23-a, 1956-os forradalom ünnepe

A Kossuth téren világzenei koncertekkel, az MTI archív anyagaiból válogatott, az '56-os eseményeket megidéző képkiállítással és olvasóligettel várják az érdeklődőket, a rendezvényen fellép az Amatild zenekar, a Buda Folk Band, a Pénzügyőr Zenekar, Kiss Gergő és barátai.

Az Országház Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását 10 órától tekinthetik meg a látogatók. Az épületbe a XII-es kapun keresztül lehet belépni, a parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. A nyílt nap mellett az Országház munkatársai előre regisztrált csoportok számára idén is bemutatják a Ház azon részeit, ahol az 1956-os jelentősebb események zajlottak: a Bibó-szobát, az '56-os rádió helyét a Házban, a Nagy Imre Termet és az '56-os emléktáblát.

Ghymes koncert és filmvevítés

Délután 17 órakor a Ghymes együttes lép színpadra ünnepi koncertjével. Mint azt Szarka Gyula, az együttes egyik alapítója elmondta, az ünnepről és a megemlékezésről szóló dalokat játszanak. A műsor első dalaként az együttes új lemezén szereplő, az 1956-os eseményeket megidéző Akkor is című dal szólal meg az MR Szimfonikusokkal és a zenekarral, az ünnepi beszédek után pedig a Kézfogás című dal hangzik el a zenekar, az MR Szimfonikusok és az MR Gyermekkórus előadásában. "Ez a dal az együttes himnuszává vált, az együvé tartozásról szól és hogy fontosak vagyunk egymásnak" - tette hozzá.

A zenekar nem szomorú koncerttel készül, hiszen azt vallják, hogy mindenből lehet erőt meríteni, a történtekből pedig mindig lehet tanulni. Így ez az ünnep is, "mely nagy példa előttünk", előre visz. A koncert a Rege és a Tüzet viszek című dalokkal zárul, ez utóbbi címe is magáért beszél, hiszen "visszük tovább a tüzet, amelyet kaptunk" - hangsúlyozta Szarka Gyula.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában 10 órától Goda Krisztina Szabadság, szerelem, déltől Szilágyi Andor Mansfeld, 14 órától Gothár Péter Megáll az idő című filmeket vetítik. A Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállításai ezen a napon előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatók.

Misztrál koncert és Operaház

Az operaház egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, akiknek negyedóránként magyar nyelvű vezetést tartanak az intézmény munkatársai. A csoportokhoz csatlakozók többek között betekintést nyerhetnek az Operaház építéstörténetébe és a Királyi páholy rejtelmeibe, a Vörös szalonban rendezett fotókiállítás az 1956-os eseményeket mutatja be. A Misztrál együttes Megkopott harangszó című műsora 10 órakor várja a közönséget a nagyszínpadon, a Királyi lépcsőn a fúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a kisebbek. A nézőtéri nagybüfében balett előadás látható 3 percben Jellinek György és Purszky Lilla előadásában, a 11 órakor kezdődő nagykoncerten részletek hallhatók Ludwig van Beethoven Fidelio, Erkel Ferenc Hunyadi László, Giuseppe Verdi Macbeth, Nabucco és Don Carlos című műveiből. A programokat operaismertetők, hangszervarázs óvodásoknak és kisiskolásoknak, valamint 13 órakor az Örvény című darab bemutatója színesíti.

Rendhagyó fotókiállítás látható a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban "1956 - Szabadnak lenni jó!" címmel november 10-ig. A kiállítás képanyagát az MTVA fotóarchívumából a Terror Háza Múzeum közreműködésével kiválasztott 56 darab fotó alkotja. A képekben megidézett eseménysorozat ezúttal a nemzet szabadságvágyára, a megtorlás előtti időszak remény- és örömteli pillanataira fókuszál.

(MTI)

  Kapcsolódó cikkek