/ SULI / Szakképzés dolgozatok nél...
  2012-09-25

Szakképzés dolgozatok nélkül?

A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene a jövőben felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket. A kéttannyelvű iskolákban pedig ezentúl nem taníthatnák idegen nyelven a matematika és a történelem tantárgyakat.

- hirdetések -

Szakmunkásképzők dolgozat nélkül

Az úgynevezett fejlesztő értékelés lényege, hogy nemcsak a szigorúan vett szaktárgyi tudást, hanem a tanuló önmagához mérhető fejlődését, szorgalmát is osztályozzák.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban ez a javaslat ártó és dilettáns. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint abban az iskolatípusban, ahol a tantervi javaslat mindössze heti 12 kötelező közismereti óra megtartását írja elő - amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, ahol magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre hetente 1, azaz egy tanítási óra jut - a javaslat árt. Mint fogalmazott: "Nem csak dilettáns, de káros is".

Két tannyelvű iskolák: mégis magyarul tanítanának

Az új szabályok szerint matematikát és történelmet nem lehet majd idegen nyelven tanítani a két tannyelvű iskolákban. Matematika és történelemtanárok tömegét bocsáthatják el a két tannyelvű iskoláktól, mert a tervek szerint ezeket a tárgyakat nem lehet majd idegen nyelven tanítani, miközben nem lesz elég tanár az ezek helyett választható fizika és kémia oktatására a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke szerint.

(MTI)

  Kapcsolódó cikkek