/ SULI / Segítik a fiatalok külföl...
  2012-05-25

Segítik a fiatalok külföldi munkavállalását

Kísérleti programot indított az Európai Bizottság egy olyan nemzetközi rendszer tesztelésére, amelynek célja európai uniós tagországok állást kereső fiataljainak munkához segítése más tagállamban.

- hirdetések -

A tagországok munkaközvetítő-szolgálatait összefogó - már jelenleg is működő - EURES hálózatot az uniós végrehajtó testület szeretné uniós szintű munkaközvetítő-rendszerré fejleszteni. Ennek lehetőségeit teszteli a most indult próbaprojekt, amely összesen ötezer német, spanyol, dán és olasz fiatalnak segít más EU-tagországban munkát találni - derül ki a témáról kiadott közleményből.

munkaA bizottság hosszabb távon szeretné elérni, hogy naprakész, uniós szintű adatbázis jöjjön létre arról, melyik tagállamban milyen típusú állásoknál van üresedés, illetve milyen képesítésű szakemberek várnak álláslehetőségre.

A mostani programmal a 18-30 éveseknek segítenek információhoz jutni a külföldi álláslehetőségekről, továbbá segíteni őket a munkavállalásban, beleértve a jelentkezést vagy képzést szolgáló anyagi támogatást is. Támogatást kínál Brüsszel a fiatalok kiképzését és alkalmazását vállaló kis- vagy középvállalkozásoknak is.

A témáért felelős európai bizottsági tag, Andor László a közlemény szerint hangoztatta: az EU-t sújtó munkanélküliségi válság egyik megoldása lehet az, hogy az állást kereső embereket a képzettségüknek megfelelő munkához segítenek külföldön. A kísérleti program szerinte az első lépés lehet egy átfogó, az igényekhez jobban igazított, uniós munkaközvetítői szolgáltatás felé. Az EU-ban jelenleg több mint 5,5 millió fiatalt tartanak nyilván munkanélküliként.

(MTI)