/ SULI / Elstartol a 2012-es érett...
  2012-05-04

Elstartol a 2012-es érettségi: nemzetiségi nyelv és irodalom

A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal ma megkezdődnek az írásbeli vizsgák. Az idén összesen több mint 137 ezer diák ad számot tudásáról emelt és középszinten, a mostani érettségi szezonban 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

- hirdetések -

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen hét, német érettséginemzetiségi nyelvből öt vizsgahelyszínen 58, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hét vizsgahelyszínen 199 vizsgázó tesz írásbeli érettségit.

Ezen kívül román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 48, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 24, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen öt, míg szlovén nemzetiségi nyelvből egy vizsgahelyszínen két diák vizsgázik.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 38, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 6 vizsgahelyszínen 175, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 17, míg szerb nyelv és irodalomból egy tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga középszinten 240 percig tart, és a diákok két feladatlapot oldanak meg. Az I. feladatlap (30 pont) egy szövegértési feladatsort tartalmaz, míg a II. feladatlap (70 pont) megjelöl három szövegalkotási feladatot, és a vizsgázónak a háromból kell egyet választania, majd ezt megoldania.

A vizsgázó először a I. feladatlapot oldja meg, és a dolgozatokat 60 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelynek a megoldására 180 perc áll rendelkezésre.

Nemzetiségi nyelv vizsgatárgyból középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "Olvasott szöveg értése"  60 perc időtartamú, a második rész,  "A nyelvhelyesség"  feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" rész következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora. Az írásbeli vizsga során 117 pont érhető el.

(eduline)

  Kapcsolódó cikkek