/ SULI / Jövőre csak a gazdagok ta...
  2012-04-26

Jövőre csak a gazdagok tanulhatnak jogásznak

Teljesen megszüntetné 2013-tól a jogászképzés állami támogatását a kormány, jövőre egyetlen elsőéves sem tanulhatna ingyen az egyetemek jogi karain, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sem kapna állami ösztöndíjas helyeket.

- hirdetések -

Húsz-huszonegyszeres túljelentkezéssel kell számolniuk azoknak a diákoknak, akik idén szeretnének államilag finanszírozott jogászképzésre bekerülni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ötven állami ösztöndíjas helyére 1210-en, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre pedig 1096-an jelentkeztek. Az idén érettségizők még így is jobb esélyekkel indulnak, mint azok, akik 2013-ban felvételiznek majd, nekik ugyanis – az erőforrás-minisztérium terve alapján – egyetlen államilag támogatott hely sem jutna, vagyis csak önköltséges formában tanulhatnának jogot, félévente 150 és 350 ezer forint közötti összegért.

felvételiAz eduline birtokába jutott minisztériumi előterjesztésben az áll, hogy 2013-ra lenulláznák a jogászképzés állami támogatását, ahogy 2014-ben és 2015-ben sem kapnának állami (teljes) ösztöndíjas helyeket az egyetemek állam- és jogtudományi karai, legalábbis a jogi képzésekre biztosan nem.

A terv egyébként összecseng Orbán Viktor februári kijelentésével. Sajtóinformációk szerint a kormánypártok egri kihelyezett frakcióülésén a 2012-es keretszámokat érintő kritikákra a miniszterelnök úgy reagált: tényleg hiba volt százra csökkenteni a jogászképzések államilag támogatott férőhelyeinek számát, „a helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza”. Igaz, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár 2011 őszén még úgy nyilatkozott, „nem tartanák helyénvalónak, hogy csupán költségtérítéssel tanulhasson valaki például jogásznak”.

(eduline)