/ SULI / Szimulációs verseny diáko...
  2012-03-13

Szimulációs verseny diákoknak az uniós tárgyalásokról

Rajtad múlik! címmel olyan versenyt indítottak diákoknak, amelyen a résztvevőknek az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről folyó tárgyalásokat kell szimulálniuk.

- hirdetések -

A pénteki megnyitón Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára azt mondta, a verseny címének "szokatlanul komoly" a jelentéstartalma: arra utal, hogy "felelősek vagyunk azért a korért, amelyben élünk", azért, hogy milyen lesz az a Magyarország, EU és világ, amely meghatározza a mindennapjainkat. Az államtitkár üdvözölte, hogy a verseny révén a fiatalok nemcsak a tanórákon, hanem "életszagú" eseményeken is találkozhatnak a fontos uniós kérdésekkel.eu verseny

A program témája, az EU következő többéves pénzügyi kerete jelenleg az egyik legvitatottabb kérdés az unióban, és Magyarország - több más tagállamhoz hasonlóan - nem elégedett teljes mértékben az Európai Bizottság erről szóló tervezetével - mutatott rá. Győri Enikő arról is beszélt, hogy a hatékony tárgyaláshoz sok készségre, képességre van szükség, ilyen a jó fellépés, a karakteresség, a rövid, világos és lényegre törő üzenetek közvetítése, továbbá az, hogy meg kell tudni hallgatni a másik felet is.

Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője a megnyitón kifejtette: fontos, hogy a versenyben résztvevő diákok megismerhetik az EU döntéshozatali rendszerét. Mint mondta, a költségvetésről folytatott tárgyalásokat "sajátos, hullámzó dinamika jellemzi", és általában igen hosszúra is nyúlnak. A tárgyaló feleknek össze kell hangolniuk érdekeiket és kölcsönösen előnyös megoldásokat kell találniuk - fogalmazott.

A most megnyitott verseny célja Szűcs Tamás szerint az, hogy hozzájáruljanak a demokratikus vitakultúra fejlődéséhez és a résztvevők bővíthessék uniós ismereteiket. A Rajtad múlik! egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló európai uniós tárgyalási szimulációs verseny, amelynek célja, hogy az izzasztó tárgyalások hangulatát minél inkább átérezzék a játékosok.

A Külügyminisztérium, a bizottság és az Európai Parlament (EP) által kezdeményezett, az EU által finanszírozott versenyben a hallgatók által alkotott csapatok egy-egy uniós tagállam tárgyalódelegációjának, majd az EP frakcióinak szerepét játsszá el. Feladatuk, hogy felmérjék saját országuk és frakciójuk, illetve a többi tagállam és képviselőcsoport érdekeit, majd a tárgyalási szimuláció alatt saját véleményüket képviselve próbálják meg előmozdítani a közös álláspont kialakítását. A versenyben 100 hallgató próbálhatja ki magát uniós diplomataként.

A megmérettetésre mindenki jelentkezhetett, aki elmúlt 18 éves, és 2012 tavaszán egyetemistának vagy főiskolásnak mondhatja magát. A Rajtad múlik! szimuláció három szakaszból áll: először egy háromnapos szakmai program keretében uniós szakértők és a verseny szervezői készítik fel a játékosokat, majd egy nagyjából háromhetes időszakban online teszteket kell kitölteniük, hogy elsajátítsák a fortélyokat. Végül megkezdődik a négynapos tárgyalási szimulációs verseny, ahol az uniós szakértőkből álló zsűri és a sajtó nyilvánossága előtt összemérik képességeiket a játékosok.

(mti)

  Kapcsolódó cikkek