/ SULI / Szövegértési és matektesz...
  2011-05-25

Szövegértési és matekteszt a suliban

Több mint 380 ezer diák írja meg szerdán az országos kompetenciatesztet – évek óta nincs változás a tanulók teljesítményében, matematikai és szövegértési készségük sem fejlődött jelentősen. A méréstől a diákok aligha tartanak, a nyilatkozó tanárok szerint az iskolák azonban annál inkább.

- hirdetések -

„A tantestületben félig-meddig viccesen az év legsötétebb napjának hívjuk a kompetenciamérést, sokkal jobban izgulunk, mint a diákok. Az állásunk is múlhat azon, hogy hány százalékosra írják meg a diákok a tesztet, az igazgató mellett az önkormányzat is árgus szemekkel figyeli az eredményeket” – mondta az egyik nyíregyházi általános iskola neve elhallgatását kérő tanára, aki szerint az iskolabezárási hullám miatt komoly veszélybe kerülhetnek azok az intézmények, amelyek rossz eredményeket produkálnak. Még akkor is, ha Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke szerint egy-egy mérési eredmény nem feltétlenül minősít egy adott iskolát, és az intézmények közötti rangsor felállítására ez a felmérés nem alkalmas.teszt

„Össze lehet hasonlítani az egyes iskolák pedagógiai munkájának eredményességét, ezért az önkormányzatok minden évben adatokat kapnak arról, hogy a kompetenciamérés alapján melyik intézmény a leggyengébb láncszem” – tette hozzá a pedagógus, aki szerint nyílt titok, hogy több iskolában a legrosszabb teljesítményű diákokat inkább megkérik, hogy a mérés napján maradjanak otthon. Az OH szakemberei ehhez hasonló esetekről csak elvétve hallanak, az összes iskolába küldenek mérési ellenőrt - igaz, az eduline-nak nyilatkozó tanárok szerint ettől függetlenül nem nehéz manipulálni az eredményeket, és ahol nagy a baj, ott meg is teszik.

Ilyen a kompetenciamérés

Az első kompetenciamérést 2011-ben az ötödik és kilencedik évfolyamban végezték. 2004-ben a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamon, 2006-ban pedig már a negyedik évfolyamon is végeztek méréseket – a teszt kitöltése kötelező, vagyis a szülők elvileg nem dönthetnek úgy, hogy a gyermeküket nem engedik el a felmérésre.

A cikk az eduline.hu-n folytatódik.

  Kapcsolódó cikkek