/ SULI / Szakiskolai képzés: radik...
  2010-11-18

Szakiskolai képzés: radikális változások várhatók

A német típusú duális modellt vezetnék be a szakképzésben 2012-re: vagyis három évre csökkenne a jelenleg négyéves szakiskolai képzés, és a jelenleginél jóval fontosabb szerep jutna a külső gyakorlati helyszíneknek.

- hirdetések -

A kormány és a a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megkötött szakképzési keretmegállapodás értelmében kilencvenkilenc új gyakorlatigényes szakma felügyeletét venné át - hozzájuk kerülnének például az építőipari, gépipari, kereskedelmi, vendéglátóipari és számviteli szakmacsoportok -, és az ő feladatuk lenne mostantól a szakmai- és vizsgakövetelmények kidolgozása, a vizsgák felügyelete és lebonyolítása, valamint a szakiskolai tanulmányi versenyek szervezése is.

Bajban a szakképzés: kevés a diák, kevés a használható szakma?

A szakiskolát végzett fiataloknak ma csupán harminc százaléka tud, vagy akar elhelyezkedni a szakmájában. Az új szakképzési törvény célja, hogy a „végzett tanulók száma és felkészültsége minél jobban és rugalmasabban alkalmazkodjon a gazdaság, a munkaerőpiac igényeihez” – derül ki abból a megállapodásból, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a MKIK elnöke a napokban írt alá. „Közelíteni kell egymáshoz a szakképzés és a gazdasági szférát” – mondta az Eduline-nak Szilágyi János, az iparkamara oktatási igazgatója. „Az eddig ezer órás gyakorlati képzést ezernyolcszáz órára akarjuk emelni. A szakmunkásképzés a gyakorlat irányába tolódik el, és a képzés nagyobb része a vállalatoknál történik majd. A cégeket természetesen igyekszünk majd érdekeltebbé tenni abban, hogy minél több tanulót fogadjanak” – tette hozzá.

Szilágyi János szerint a magyar vállalkozásoknak jelenleg csupán 1,5-2 százaléka vesz részt a szakképzésben, míg ez az arány Ausztriában és Németországban huszonöt százalék körül mozog. A tanulókat fogadó cégek persze nemcsak támogatásban és kedvezményekben részesülnének.

A teljes cikk ITT olvasható.

(eduline)

 

 Kapcsolódó cikkek