/ SULI / Több főiskola és egyetem ...
  2010-11-05

Több főiskola és egyetem is lehúzhatja a rolót, ha...

Főiskolák és egyetemek mehetnek tönkre, ha a következő években nem tudják teljesíteni az új felsőoktatási törvény tervezetében szereplő elvárásokat: van, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók, máshol a doktori iskolák száma nem stimmel.

- hirdetések -

A diákoknak többet kell majd tanulniuk az érettségire, és várhatóan csökken a hallgatói önkormányzatok szerepe is. Az Eduline összegyűjtötte a legfontosabb változásokat.

Nem fognak unatkozni a következő egy-két évben a felsőoktatási képzéseket jóváhagyó Magyar Akkreditációs Bizottság munkatársai, ha az új felsőoktatási törvény a csütörtök este nyilvánosságra hozott formában kerül majd a parlament elé áprilisban. A tervezetben szereplő szigorú szabályok miatt ugyanis jónéhány egyetem és főiskola bajba kerülhet – hacsak nem kezdenek alapszakok és doktori iskolák gyors akkreditálásába.

Egyetemek és főiskolák: ki megy, ki marad?

Legalább négy szakon, két képzési területen kell oktatni, minimum harmincöt főállású tanárral – a vitairat szerint ezeket a követelményeket minden főiskolának teljesítenie kell a jövőben. Vagyis komoly pácba kerülhet például a budapesti Gábor Dénes Főiskola, ahol a HVG és Felvi közös rangsora alapján jelenleg harminc főállású tanár dolgozik. Harmincnyolc oktatójával rezeg a léc a szintén fővárosi, elsősorban gazdasági és turisztikai képzéseket szervező Harsányi János Főiskola alatt is.

A tervezet azt is előírja, hogy az oktatók egyharmadának minősítettnek kell lennie (eddig ezt a szabályt csak az egyetemeknek kellett betartaniuk). Így komoly lépéseket kell tennie például a Szolnoki Főiskolának, ahol a tanárok alig több mint húsz százaléka rendelkezik tudományos fokozattal – ez pedig jócskán elmarad az előírt aránytól.

A teljes cikket ITT találod.

(eduline.hu)

 

 Kapcsolódó cikkek