suli
#Suli, munka

Ismét a suliban – A nagy menza-kalauz

2010.09.16.
1 perces olvasási idő

Melyik is a kedvenc napszakod? Az ebédszünet, mi más? Ám a szemedbe néző pizzák, hamburgerek és hot-dogok akkor, amikor éhes vagy nem feltétlenül segítenek abban, hogy a legegészségesebb választást hozd meg.

Itt van pár tipp, melyek segítségével olyan ételeket választhatsz, amelyek segítenek aktívak maradnod egész nap, amellett, hogy egészségesek is.

Kérj egy másoltat a menüről – ha a menza, vagy a büfé heti vagy havi menüt ajánl, azokat is nézd át. Ha tudod, hogy mikor mit ehetsz, akkor ez segít magadat is kontrollálni – csak akkor viszel magaddal ételt, ha tudod, hogy nem akarsz a menzán vagy a büfében vásárolni.

Célozd be a salátabárt! Ha az iskolád menzájának van salátabárja, akkor használd is ki! Sokkal egészségesebb köretnek, mint mondjuk a tészta. Ha nincs saláta bár, akkor vigyél magaddal otthonról zöldséget-gyümölcsöt – például felkarikázott répadarabokat, almákat, ezek nasiként is tökéletesen fogyaszthatóak két óra között.

Gondolj az energiára. Egyes ételek sokkal jobb választások, mint társaik, ugyanis az egész napra elegendő kalóriát tartalmaznak. Válassz alacsony zsírtartalmú fehérjéket, mint például csirkét, babot, diétás joghurtot, és adj rengeteg zöldséget és gyümölcsöt az étrendedhez. Ezek tartalmazzák a napodhoz szükséges vitamin- és ásványi anyag adagodat, valamint szintén elegendő energiát is tartalmaznak.

Vannak olyan ételek is, melyek rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, de sajnos hamar éhes is leszel fogyasztásuk után. Ilyenek a cukros nasik, a fánkok, a sültkrumpli – bár nagy adag kalóriát tartalmaznak, tényleg éhes maradsz. Ugyanez vonatkozik azokra az italokra, amik koffeint vagy cukrot tartalmaznak. Persze nem kell teljesen lemondanod róluk, de mindenképpen kizárólag mértékkel fogyaszd őket!

Állj meg egy falatra! Nem tudsz rendesen koncentrálni, vagy valami újat felfogni, ha éhes vagy. Így a legjobb módszer, ha viszel magaddal valami egészséges rágcsálnivalót, mint répát, almát, diákcsemegét, amit két óra között elrágcsálhatsz. (Semmiképpen sem órán, hiszen nem is illik, és a tanárok is csúnyán reagálhatnak!) Ez nem csak a koncentrációdnak fog jót tenni, hanem segít majd átvészelni az ebédszünetig való időt!

(Gy.A., kidshealth.com)