/ PREVENCIÓ / Orvostanhallgatók szervez...
  2018-03-27

Orvostanhallgatók szerveznek versenyt kamaszoknak

A 2016-os adatok alapján közel 200 ezer emberből 25 százalék hunyt el valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében. 34 százalék pedig szív-és érrendszeri betegség által. Külön-külön olvasva nem tűnnek ijesztőnek a számadatok, viszont ez 112.757 embert érintett Magyarországon. Vajon csökkenthetőek ezek a halálozási mutatók?
A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) évek óta ezt a célt próbálja megvalósítani, 3 fő profilja közül az egyik a prevenciós tevékenység. A BOE tagjai fontosnak tartják, hogy a megelőzés fontosságával minél korábban megismerkedhessenek az emberek, ezért évente több, mint 750 prevenciós órát tartanak középiskolásoknak, többek közt elsősegélynyújtás, drog, alkohol és dohányzás prevenció, valamint kardiovaszkuláris prevenció témakörökben.
 

- hirdetések -

Már harmadik éve rendezik meg a versenyt

Ezen gondolatok alapján született meg a Semmelweis Egészségverseny ötlete, amelynek célja az is, hogy a középiskolások egészségtudatosságát és egészségértését fejlesszük, hiszen az ő korosztályuk az, ahol a prevenciónak hatalmas jelentősége van az egészséggel kapcsolatos attitűdök kialakításában.
 
Már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny a középiskolások számára. A korábbi éveket túlszárnyalva idén közel 1800 diák jelentkezett a középiskolai versenyek közül egyedülállónak és hiánypótlónak számító vetélkedőre.
 
    
 
Március 31-én, a verseny döntőjében 180 középiskolás diák mérheti össze a tudását a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában. A reggeltől délutánig tartó megmérettetésen a versenyzésen kívül a jó hangulat garantált: több híresség is ellátogat a döntőre, illetve a diákok kipróbálhatják akár a trambulinozást is.
 
A Semmelweis Egészségverseny több részből álló, komplex megmérettetés: a diákok a verseny szervezői által kiadott és szakorvosok által lektorált segédanyagokból készülhettek fel. A döntőt három forduló előzte meg. Az első és a második forduló során összesen 14 téma közül, egyenként 7-7 témából állították össze a kérdéseket. Így az ötfős csapatok az online tesztsor keretein belül mérhették össze a tudásukat. Egészen új megközelítésben próbálhatták ki magukat a verseny egyik fordulójában a középiskolások, hiszen nekik kellett egy egészségnevelő, prevenciós kampányt megtervezniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatták ennek megalkotásához. Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét is a prevenció fontosságára. A csapatok kreatívan oldották meg a feladatot, volt, aki az egész iskolának tartott elsősegély oktatást, az egyik csapat elvitte a társait egy közös futásra, többen videót forgattak a helyes elsősegély nyújtás lépéseiről, sőt voltak, akik orvossal készítettek interjút, hogy felhívják a figyelmet a kardiovaszkuláris prevenció jelentőségére.
 
Részletesebben itt tájékozódhatsz a versenyről.
 
            
 

Egy ilyen verseny hatalmas élményt jelent a kamaszok számára

Hiszen korban közel álló orvostanhallgatókkal találkozhatnak, akik nem kevésbé lelkesen oktatják, versenyeztetik őket az iskolai kereteken kívüli kötetlenebb, felszabadultabb formában. Talán ez a hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezők eddigi tapasztalata szerint a diákok nagy energiát fektetnek a felkészülésbe, így egy igazán színvonalas és izgalmas versenyre kerülhet sor évről évre.
 
Az előző év során 100 BOE tag segített a döntő lebonyolításában. Különböző feladatköröket láttak el mint szervezők, állomáskoordinátorok, önkéntesek, akik kísérték a csapatokat, valamint várták az egyes állomásokon a döntős diákokat. A szervezők már hónapokkal korábban elkezdték a verseny előkészítését, hogy a diákok minél jobb élményben részesülhessenek. A döntő fő célja a diákok széleskörű egészségügyi ismereteinek felmérése és bővítése volt és idén is ennek a megvalósítására törekedtek. A szervezők új témakörökkel is készültek idén, mint például az Orális egészség és szájhigiénia, Helyes gyógyszerhasználat és antimikrobiális rezisztencia. A döntő folyamán a verseny által érintett 14 téma alapján készülnek az állomások. A tavalyi állomásokon a középiskolások kipróbálhatták magukat éles helyzetekben szituációs játékok által, gyakorolhatták az újraélesztést és egyetemünk névadójáról, Semmelweis Ignác életéről válaszolhattak meg kérdéseket.
 
(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)