pótfelvételi
#Suli, munka

Akarsz ingyen tanulni? Ilyen lehetőséged is van!

2013.07.24.
3 perces olvasási idő

Ma kiderül, hogy sikerült-e a felvételid, és bekerültél-e a választott egyetemre, főiskolára. Ha esetleg nem sikerült, megosztunk veled néhány hasznos tanácsot. Nem érdemes szomorkodni, lehet, hogy jobb is így, kapsz egy kis időt, hogy átgondold, hogyan tovább.

Ha úgy érzed, hogy a második körben nagyobb sikered lesz, mert olyan képzést választasz, ahová könnyebb bekerülni, vagy időközben plusz pontokat gyűjtöttél, akkor hajrá! Folytatjuk május végén elindult sorozatunkat a felvételiről.

Mindent a pótfelvételiről

Csak azoknak a jelentkezése fogadható el a pótfelvételin, akik a 2013. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek, de nem nyertek besorolást egyik felsőoktatási intézmény által meghirdetett, 2013. szeptemberben induló képzésre sem. Csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni. Fontos még tudni, hogy a pótfelvételi során meghirdetett képzések a korábbi években kizárólag önköltséges formában indultak, és az általános felvételi eljárásban meghirdetett szakok esetében az önköltséges ponthatár nem lehetett alacsonyabb a ponthatár húzásakor megállapított ponthatárnál - olvasható a Felvi.hu oldalon.

Kalapos Judit, a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetője azt tanácsolja, nézz utána, hogy a téged érdeklő szakot meghirdették-e a pótfelvételi eljárásban, és mérlegeld, hogy önköltséges képzésben is vállalod-e, ha igen, jelentkezz rá. Figyelj, mert általában igen rövid a jelentkezési határidő.

Nem árt jól teljesíteni

Amennyiben sikerül, jó, ha tudod, több lehetőséged is van átkerülni állami ösztöndíjas képzésre. Két sikeresen, jó eredménnyel lezárt félév után pályázhatsz a megüresedett állami ösztöndíjjal támogatott képzési helyekre. Erre azonban sokan számítanak, így sokszor csak a legjobbak kerülnek át.

Ha jövőre egy újabb felvételi eljárással bekerülsz állami ösztöndíjas képzésre, elismertetheted az addig teljesített tanulmányaid, így nem vesztesz időt.

Talán még az sem eléggé ismert az új helyzetben, hogy egyes intézményekben tanulmányi (sőt a már letett érettségi) teljesítményed alapján is önköltség fizetési kedvezményben, jelentős vállalati vagy kari ösztöndíjban, illetve kollégiumi támogatásban részesülhetsz önköltséges hallgatóként.

TanulásTudásod a jövő! Növeld a pontszámaidat

Ha a pótfelvételi nem jöhet szóba, akkor használd ki a következő egy évet a felvételi pontszámod növelésére, javító vagy szintemelő érettségiért vagy nyelvvizsgáért, esetleg OKJ-s képzésért járó többletpontok segítségével.

Újdonság, hogy akik ebben az évben töltik be a 21. életévüket, iskolarendszerű - nappali - képzési formában már nem kezdhetik el ingyenesen az első OKJ-s szakképzésüket, korábban 22 év volt a korhatár. Az első szakképesítés megszerzése esti és levelező munkarendben, életkorra való tekintet nélkül, továbbra is ingyenes – olvasható a tájékoztatóban.

Ezen kívül jó lehetőség valamilyen önkéntes programban részt venni, ahol kicsit kipróbálod magad, adsz magadnak időt arra, hogy kitaláld, valójában mivel is szeretnél foglalkozni, ráadásul új embereket ismersz meg, sok tapasztalatot szerzel, ami később az álláskeresésnél is hasznodra válhat.

A lényeg, hogy tűzz ki célokat magad elé, és ne félj attól, hogy bármiről is lekéstél volna – tanácsolja Kalapos Judit.

Ha külföldi önkéntességre vállalkozol, még a nyelvtudásod is fejlesztheted, és beleláthatsz egy másik ország mindennapjaiba, a többi önkéntesen keresztül pedig nyithatsz más kultúrák felé.

Felsőoktatási szakképzések: mi is az?

2013 szeptemberétől új képzéseket indítanak az egyetemek és főiskolák: a felsőoktatási szakképzések kétévesek, és bár diploma nem jár értük, a kreditek jelentős részét beszámítják az intézmények, ha alap- vagy osztatlan szakon tanulsz tovább.

Adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak - erről bővebben a hivatalos felvételi tájékoztatóban találsz információt.

Az új szabályok szerint azokon az alapszakokon, illetve osztatlan szakokon, amelyek adott felsőoktatási szakképzés besorolási szakjának minősülnek, el kell fogadni a felsőoktatási szakképzés képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott krediteinek 75 százalékát. Amennyiben a felsőoktatási szakképzésben részt vevő tehát 120 kreditet szerez, ez 90 kreditet jelent.

A követelményeket is egységesítik: a képzések modulárissá válnak, a különböző területeken 12 kreditnyi közös ismeretanyagot kell elsajátítani. Szakmai vizsga helyett záróvizsgát kell majd tenni, és a hallgatók a képzés sikeres befejezésekor nem bizonyítványt, hanem oklevelet kapnak.

(Szerző: T.A. újságíró)