korkülönbség
#Lélek

A korkülönbség buktatói (2. rész) A szülő vagy a partner?

2009.09.09.
2 perces olvasási idő

Ez nem egy olyan dolog, amiről mindig is szeretünk beszélni, különösképpen nem akkor, amikor serdülők vagyunk. Hisz várjuk a pillanatot, amikor végre ténylegesen elszakadhatunk a szüleinktől és ténylegesen felnőttek lehetünk. De sokszor egy kapcsolat hiánya egy bizonytalanság az, ami a tinédzsereknél egy idősebb barátot eredményez

Gondolj csak bele! Aki nálad idősebb az életedben mindenki egy másfajta pozícióban, egy magasab "rangban" van. Tanárok, orvosok, szülők, felnőttek. Mindenki máshogy kezel téged. Ezzel szemben pedig itt van a barátod, aki ugyan idősebb, de teljesen egyenjogúként kezel. Nos, ez a pszichológiai oka tulajdonképpen az idősebb párválasztásnak.

Ideálkeresés

Néha ez az alapértelmezésbeli probléma vonz egymáshoz embereket. A fiatal lányok örülnek, hogy idősebb, tapasztaltabb, így hallgatnak rá, mert "ugyanolyanok", ellentétben a szülőkkel. Az idősebb pasik pedig annak örülnek, hogy ők irányíthatnak, és ők vették át az „apa” szerepét.

Egy másik érdekes és tényszerű valóság, hogy a fiatal lányok nagy része azért választ idősebb partnert, mert ők szülői, és egyéb "felnőtti" támogatás nélkül érzik magukat. Ezért belemennek egy kapcsolatba, ahol megtalálják második családjukat. A felnőtt irányítás szükséges egy kamasz életében, ezért próbálnak "álom" felnőttet keresni.

A látszat ellen

És a tinédzsereknek meg kell küzdeniük a kor miatt kialakult megkülönböztetéssel. Mert mindenki szeretné, ha őt azért szeretnék ami, nem pedig azért, amit hallanak róla. Sokan pedig pont az idősebb barát miatt megbélyegezik ezeket a fiatalokat. Nos, ez csak egy újabb indok afelé, hogy még jobban kötődjön az idősebb partneréhez.

A legtöbb ember nem szereti, ha irányítják, nagyon nehéz lehet elfogadni, hogy valaki csak azért jött velünk össze, mert minket sokkal könnyebben tud majd irányítani. De nem mindenki érzi így. Tudatosan vagy sem ezt nem tudni, de amikor ez a kapcsolatba szövődik, egy jelentéktelen gondnak veszik, pedig korántsem az.

Mentor

Ez a kapcsolat tovább mélyülhet egy mentor-tanuló kapcsolatba. Ugyanis az idősebb pasi szépen lassan elkezdhet vezetni egy úton, melyet te talán egyáltalán nem szeretnél. Egy idő után kicsit nehézkes lehet, hogy mindig az övé az utolsó szó, legyen szó akár szexről, akár pedig más egyéb dologról.

Természetesen van pár ember, aki élvezi azt, ha uralkodnak fölötte. Imádja az olyan játékokat, melyek során ő az alárendelt, partnere pedig uralkodik fölötte. Ezekben a kapcsolatokban szinte mindig nagy a korkülönbség.

Ezekben és más egyenlőtlen kapcsolatokban fontos a kommunikáció. Beszéljétek meg, hogy mindketten benne vagytok e ebben. Fontos, hogy egymást ugyanúgy tiszteljétek, és ne legyen különbség köztetek, hacsak azt a partnered nem akarja.

Hol és mikor?

Oké: úgy gondolod, hogy a kapcsolatod teljesen kiegyensúlyozott, egészséges mind érzelmi, mint pedig szexuális téren, igaz? Tehát minden jó!

Mindenki változik. Egy 15 éves lánynak még teljesen mások az érzései, mint egy 25 évesnek. És fordítsuk vissza, egy 25 éves nem emlékszik mit tett 15 évesen? Amíg az emberek közötti kapcsolatok különböző színpadokon játszódnak, és nem beszélnek egymással őszintén, az a kapcsolat szinte biztos halálra van ítélve! De létezik kortól független kapcsolat, ezt el kell ismerni!

Kérdések, amik felmerülnek benned

Az életed milyen a barátoddal, barátnőddel? Tudsz vele élni? Elfogadjátok egymást? A szüleid ismerik a barátodat, barátnődet? Részét képezitek egymás életének, vagy csak szimplán egyikőtök a másik eszköze? Ha ezek a kérdések negatívak, tedd fel magadnak is és a barátodnak is, hogy miért is vagytok együtt!

Szüleiddel élsz, még terveid vannak, melyek mind úgy kezdődnek hogy majd egyszer, majd a jövőben, egy szép napon.... De mi történik, ha a partnerednek eljön ez a szép nap nélküled? És ő már nem a jelenben, hanem a saját jövőjében szeretne élni? Kinőhetitek egymást nagyon könnyen! És emiatt sajnos a kapcsolatodnak is könnyen vége szakadhat!

(Cs.B.)