amnézia
#Betegségek

Tipikus mozi-betegség? Amnéziások a filmvásznakon

2009.08.28.
3 perces olvasási idő

Az alábbi 10 filmben egy közös biztosan van – szereplőik között találhatunk egy amnéziás beteget. Nézd meg, legyen a film régi vagy új, ez a betegség ott van. Talán már klasszikus lett?

1. A kis hercegnő (1939)

A félárva Sara apja a búr háborúba megy katonának, így kislányát kénytelen intézetbe adni. Amikor kiderül, hogy Sara apja hősi halált halt, a nevelők magatartása gyökeresen megváltozik. A kislány méltósággal viseli a nélkülözést és a megaláztatást. Majd a lány a helyi katonai kórházban találkozik egy férfival, aki lehet, hogy tud neki segíteni – ha a lány segít neki visszaemlékezni, ki is ő valójában – amíg nem késő.

2. A mandzsúriai jelölt (1962)

Raymond Shaw úgy tér vissza a koreai háborúból, mint a legmagasabb kitüntetéssel kidekorált háborús hős. Egy őrjárat során hihetetlen hőstetteket vitt véghez, s bajtársai tanúvallomásai alapján rászolgált az érdemrendre. Több volt szakasztársának azonban visszatérő rémálmai vannak, miszerint a járőr fogságba esett, s ott kegyetlen kísérleteket hajtottak végre rajtuk. Marco őrnagy, a volt szakaszparancsnok nyomozásba kezd, s az igazság a magas politika és a nemzetközi kémtevékenység pokoli bugyraiba vezeti el. . . Szóval a katona emlékeivel valami nem stimmel, és mint majd kiderül, anyja manipulálja gondolatait, az igazságot…

3. A vasmacska kölykei (1987)

A felettébb csinos, ám kibírhatatlan természetű, dúsgazdag Joanna felfogadja Deant, a vidéki asztalosmestert, hogy jachtjukon építsen gardróbszekrényt. Már az első pillanatban utálni kezdik egymást, s amikor Dean megmondja a véleményét, Joanna, tengerbe szórva minden holmiját, kidobja a hajóról. A következő napon Joanna véletlenül átbukik a hajó korlátján és amnéziát kap. Férje boldog, hogy megszabadul tőle, ezért nem ismeri fel. Dean viszont, aki neveletlen gyermekei mellé éppen dadát keres, azt állítja, hogy Joanna a felesége és négy gyermekének anyja.

4. Idétlen időkig (1993)

Ebben az igazi romantikus-vígjátékos kalsszikusban a híres meteorológus, Phil Connors minden nap a Mormota Napra ébred. Maga sem tudja miért, de minden nap ugyanaz történik, ugyanazon a napon, a legutáltabb napján – a Mormota Napon. Egészen addig megy ez így, amíg szerelmes nem lesz…

5. Sötét zsaruk (1997)

A Hatos Számú Ügyosztályról, még a legvénebb, legdörzsöltebb ufó-kutatók sem hallottak. Nos, ők a Földön élő idegenekre felügyelnek, hogy a különféle messzi fajok idetelepültjei is betartsák az elemi emberi játékszabályokat és persze a törvényt. 2 titkosügynök, K ügynök és J ügynök, az emberek emlékeit módosítják a földönkívüli lényekkel való találkozások után. Fegyvereikkel és memória-torzító fényeikkel mindenki emlékeit módosíthatják. Őket pedig közben szerencsére fekete napszemüvegük megvédi a memória-törléstől.

6. Sötét város (1998)

Ronda kopaszok hajtják uralmuk alá a Földet. Rendszeresen mély álomba kényszerítik az embereket, s a kiszolgáltatott testekből kiszippantják az emlékeket, és más fejekbe csöpögtetik. Az ébredés szörnyű, Murdoch például körözött sorozatgyilkosként tér magához egy furcsa hotelben.

7. Memento (2000)

Leonard egy furcsa és gyógyíthatatlan betegségben szenved. Egyrészt amnézia, bár a múlt egyes jeleneteit fel tudja idézni, másrészt viszont, ami talán még ennél is rosszabb, képtelen új emlékeket megtartani. Nem tudja mi történt vele 15 perccel azelőtt, hol van és hogy merre tart. Egyetlen egy dologban biztos csupán, hogy bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen nehézzé teszi feladata végrehajtását.

8. Némó nyomában (2003)

A világ óceánjaiban több mint 3 milliárd hal él. Marlin és Dory azonban egyetlen egyhez ragaszkodik közülük. Marlin fiát, Némót keresik, aki elsodródott szülei mellől, majd behálózta egy könnyűbúvár. A sztori valószínűleg nem sokatok számára ismeretlen, így mindenki emlékezhet Dory-ra, aki igencsak amnéziás.
Elfelejti a neveket, hogy kivel van, miért van vele, miért tart arra, amerre.

9. A felejtés bére (2003)

Michael Jenningsre vadásznak, de nem tudja, miért. A világhíres zsenit csúcstechnológiával foglalkozó nagyvállalatok szerződtetik különleges, szupertitkos munkákra, majd a feladat elvégzése után az agyából kitörlik az emlékeit, nehogy elárulhassa a cégek titkait. Munkáját jól megfizetik, a legutóbbi, hároméves küldetése után nyolc számjegyű összegre számít, de a munka végeztével a fizetési csekk helyett egy borítékot kap tele különféle tárgyakkal, és azt mondják neki: beleegyezett abba, hogy lemond a pénzéről. Mivel emlékeit a szerződése értelmében kitörölték, Jennings nem tud védekezni, míg rá nem jön, hogy a borítékban talált tárgyak a kulcsok a múltjához. Így most Rachel segítségével, aki a munkatársa és szerelme volt az elmúlt három évben, Jennings az idővel versenyt futva próbálja összerakni múltja darabjait, mielőtt korábbi munkaadói meg nem öletik.

10. 50 első randi (2004)

Henry Roth csak olyasmivel foglalkozik, amit szeret. Napközben delfineket, fókákat és pingvineket ápol a helyi akváriumban, munka után pedig magányos turistanők fejét csavarja el. Egyik reggel egy gyorsbüfében meglát egy bájos szőke lányt, aki játékházakat épít a palacsintájából. . . Udvarolni kezd Lucynak, majd meg is bánja. Lucyval ugyanis nem könnyű. Egy évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett, és bármi is történjen vele azóta: egy nap alatt elfelejti. A fejében még mindig tavaly október van, amikor apja születésnapját mentek ünnepelni, és a kocsi elé lépett egy figyelmetlen tehén. Henry azonban nem adja könnyen: minden reggel újra nekiveselkedik, hogy szóba elegyedjen a lánnyal, délre megkedveljék egymást, délután elcsattanjon az első csók, jöhessen az este, aztán a reggel, amikor minden kezdődik elölről.

(Gy.A)