órai aktivitás
#Suli, munka

Nem mersz jelentkezni órán?

2024.02.01.
2 perces olvasási idő

Veled is többször megesett már, hogy tanórán kérdést tett fel a tanár, amire teljes bizonyossággal tudtad a választ…és mégsem jelentkeztél? Ezzel persze egy jó pontot vagy akár egy jó jegyet szalasztottál el, ami a suliban egyáltalán nem mindegy. Tedd fel magadnak a kérdést: csak azért nem teszed fel a kezedet, mert ijesztő?

A lámpaláz, a szerepléssel járó izgalom teljesen normális reakció. Minden iskolás megtapasztalhatta már azt a kínos érzést, amikor egy feszültebb helyzetben (pl. amikor felszólította a tanár) egyszerűen leblokkolt. Ilyenkor az összes tudásnak nyoma vész, egy szó sem jut eszedbe és elhatalmasodik rajtad az érzés: most mindenki végignézi, ahogy lebőgök. Ez azonban nem mindig történik így, sőt, te is tehetsz ellene, hogy ez a lehető legritkábban forduljon elő. Mi kell hozzá?

Magabiztosság és felkészültség

Fontos, hogy megtanulj határozottan, magabiztosan megnyilvánulni. Ehhez az kell, hogy tisztában légy az értékeiddel. Nem születik mindenki hatalmas önbizalommal, azonban te magad sokat tehetsz azért, hogy fejlődj ezen a téren. A legjobb az egészben, hogy ez nem csupán a tanulmányaidra lesz jó hatással, de te is jobban fogod érezni magadat a bőrödben: könnyebben teremtesz kapcsolatot másokkal, egyszerűbb lesz a randizás és a világ kinyílik körülötted.

Nem mersz jelentkezni órán?

Miért érdemes dolgoznod azon, hogy legyen merszed többször jelentkezni órán?

Az első indok az, hogy a tanárod biztosan értékelni fogja, ha aktívan részt veszel az óráján, hiszen ebből azt a következtetést fogja levonni, hogy odafigyelsz arra, amit tanít és felkészülsz az órájára. Nem mindig a füzetben vagy könyvben leírtakat kell szóról-szóra bemagolni. Próbálj meg saját véleményt alkotni egy-egy témáról – ez garantáltan imponáló lesz a tanárodnak, de hidd el, hogy te is fejlődni fogsz általa. És ez a másik indok. Ha aktív vagy órán, az azt jelenti, hogy gondolkozol az elhangzottakon, vagyis tanulsz. Nem csupán az órai anyagot teheted könnyebben magadévá, de azt is megtanulod, hogyan érvelj, és hogyan szerepelj az emberek előtt. Ennek a képességnek a meglétére pedig a sulin kívül, a munkahelyeden is szükséged lesz.

Hogyan csináld?

  • Olvasd át a feladatokat, mielőtt bemennél órára.
  • Nézd át az előző órai jegyzeteidet az óra előtti szünetben, frissítsd fel a tanultakat. A füzeted margójára írj ki fontosabb kulcsszavakat, amik segíthetnek könnyebben memorizálni az egyes témákat.
  • Óra közben figyelj rá oda, hogy mindent leírj. Legyen tökéletes a jegyzeted: tagold bekezdésekre, emeld ki azokat a részeket, amiket a tanár is nyomatékosabban ad elő.
  • Amikor a tanár feltesz egy kérdést, fókuszálj a jegyzetedben is kiemelt kulcsszavakra és építsd köréjük a mondandódat.
  • Amikor eljön a pillanat, hogy feltedd a kezedet, hagyj egy pillanatot magadnak. Vegyél egy mély levegőt és lazíts. Rendezd a gondolataidat.
  • Ha van rá alkalmad, a válaszadás előtt írj le néhány hívószót az előtted lévő papírra vagy füzetbe, így a válaszod közben lesz egy mankód, tehát nem kell attól tartanod, hogy leblokkolsz.
  • Válaszolj megfontoltan és lassan.

Tippek, hogy aktív maradj az órákon

  • Ne érezd kínosnak a válaszodat! Ha részben igaz, amit elmondasz, már jó munkát végeztél. Nem biztos, hogy mindig tökéletes lesz a válaszod, de hidd el, már az is egy hatalmas jó pontnak számít a tanár szemében, hogy megpróbáltál hozzászólni.
  • Probálkozz mindenképpen, akkor is, ha először elvörösödsz vagy dadogsz. Meg fogod találni a módját, hogy hogyan csináld és utána már sokkal könnyebben fog menni.
  • Ne ess át a ló túloldalára! Bizonyára hatalmas löketet ad majd a magabiztosságodnak, ha ráérzel az órai szereplés ízére és egyre gyakrabban jelentkezel. Azonban fontos, hogy ne akarj folyamatosan a középpontban lenni. Legyél aktív, de hagyj teret a többieknek is. Így elkerülheted, hogy ellenszenvesnek tűnj a társaid szemében, viszont a tanár tudni fogja, hogy a te aktivitásodra rendszeresen számíthat.

(KamaszPanasz -E.F. - allwomenstalk.com)